Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадистите използват населението в Мосул като жив щит срещу правителствените сили

Фикри Ъшък: Без Анкара е невъзможно да се вземат решения за бъдещето на Мосул

| обновено на 19.10.16 в 09:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е постигнала споразумение с водената от САЩ международна коалиция за участие в операцията по отвоюване на иракския град Мосул от "Ислямска държава", обяви военният министър Фикри Ъшък. Договорено е участие в операцията на турските военновъздушни сили. Министърът подчерта, че без Анкара е невъзможно да се вземат решения за бъдещето на Мосул.

Междувременно Турция препоръча на гражданите си да не пътуват в Ирак, а тези, които се намират там, да се върнат незабавно. В съобщение от външното министерство се посочва, че освен Багдад, още 15 провинции са опасни поради операцията за освобождаване на Мосул.

По-рано от информация от иракския град Мосул стана ясно, че ислямските джихадисти задържат със сила населението на града, за да го използват като жив щит при настъплението на правителствените сили.

Битката, която започна в понеделник, засега се води в селата в района, населени предимно с кюрди.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик предупреди, че около 200 000 души се очаква да напуснат Мосул в първите седмици на офанзивата. Броят на бежанците може да достигне 1 милион и това ще предизвика истинска хуманитарна криза, смятат в ООН.

Американски самолети разпръснаха над Мосул хиляди брошури със съвети към хората в града как да сведат до минимум рисковете за живота и имуществото си по време на сраженията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32