Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията, търговията и отношенията с Русия са водещите теми на срещата на върха на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миграцията, търговията и отношенията с Русия са водещите теми на срещата на върха на ЕС днес и утре в Брюксел. Страната ни ще представлява премиерът Бойко Борисов. 

Ефективното връщане на повече нелегални имигранти в родината предстои да бъде разгледано на първата сесия от заседанието на държавните и правителствени ръководители.

Очаква се те да одобрят плановете на ЕС за нова серия от двустранни спогодби със страни от Африка по подобие на тези с Турция и Афганистан за финансова и икономическа помощ в замяна на реадмисия и борба с трафика на хора. Спорен остава въпросът дали страни като Германия, Австрия или Дания да продължат временните проверки по вътрешните си граници в Шенген.

Ще се търсят начини и за съживяване на квотната система за разпределение на бежанци от Италия и Гърция, която се бойкотира от повечето източноевропейски страни, въпреки че юридически отдавна влезе в сила.

На работна вечеря лидерите ще търсят обща позиция за това как да продължат отношенията си с Русия на Владимир Путин. Част от правителствата призовават за нови санкции срещу Москва, заради бомбардировките ѝ в Сирия на страната на президента Асад. Ударите в град Алепо граничат с военни престъпления, според европейските външни министри.

Ще бъде обсъден и замразеният конфликт в Източна Уктрайна, а премиерът на Холандия Марк Рюте ще представи ситуацията след референдума в страната му срещу споразумението за асоцииране с Киев. Това ще бъде и първата среща на върха, на която сред 28-те лидери ще бъде и новият британски премиер Тереза Мей.

В петък престои труден дебат относно СЕТА – търговското споразумение с Канада, което все още 3 държави отказват да подкрепят. До последно европейски представители ще убеждават регионалното правителство на Валония да даде мандат на Белгия за сключване на договора, но засега франкофонската област не е доволна от гаранциите, предлагани в допълнителен анекс към споразумението. От отпадането на белгийското вето до голяма степен зависи и това на България и Румъния. Те очакват писмено потвърждение за включването им в програмата за безвизово пътуване, което Канада едва ли ще даде, ако знае, че заради Белгия СЕТА така или иначе не може да се реализира.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32