Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не една, а две народни песни на седмицата!

Мария Тодорова и Николай Гурбанов
Снимка: Личен архив

Залюбил Георги бяла Тудорка,
бяла Тудорка една на мама,
чуди се Георги, чуди и мае,
бяла Тудорка как да прилъже...
                 ***
Де се е чуло, видяло,
във едно царство два царя,
два царя, два господаря,
в Стамбула султан царува,
в Мароня Петко войвода
и неговата вярна дружина.

В предаването „Съботна трапеза” (изл. 22.10.2016 г.) слушателите на Радио Варна имаха възможност отново да гласуват за нова „Народна песен на седмицата”. По традиция в класацията звучат три песни, гласува се чрез ефирен телефон, Skype и Facebook, само и единственото в ефирното време. Дуетни бяха и трите предложения в класацията: „Стоян си къща градеше” - Димитров и Пепа Милева, аранжимент - Николай Паскалев; „Две тракийски песни” - Николай Гурбанов и Мария Тодорова, аранжимент - Антон Ганчев; „Маринка, мамо, Маринка” - Николай Урумов и Ивелина Димова, аранжимент - Ангел Ефтимов. 

Слушателите отредиха първото място за дуета на Николай Гурбанов и Мария Тодорова. Двете тракийски песни - "Залюбил Георги бяла Тудорка" и "Песен за Капитан Петко войвода" - са част от осем минутна китка (започва с "Я, изгрей, изгрей, Слънце"), която Николай Гурбанов включи във втория си самостоятелен албум „Наследство”. По традиция спечелилата песен в класацията звучи в предстоящите делнични дни, от 24 до 28 октомври, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна. Цялата тракийска китка може да чуете в прикачения файл! Приятно слушане! 


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 19 април

Репортаж от последно заседание на делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма „Русгеоком БГ“ от РИОСВ Варна, преди обявяване на казуса за решаване; Серия от срещи в община Аврен започват от днес, в които ще се обсъжда с граждани възможността за транспорт между населените места; Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата..

публикувано на 19.04.21 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 19 април с Иван Барбов

Започваме с репортаж за най-новото приложение „Health Buddy+“ на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Чрез него ще можем да получаваме проверена и достоверна информация, свързана със здравето. Какво е бъдещето на стадион „Варна“? Поредната благородната инициатива на доброволците от младежката организация „Делфините“, които..

публикувано на 19.04.21 в 05:51

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15