Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новата "Народна песен на седмицата" е в изпълнение на Милена Ставрева

Милена Ставрева
Снимка: Дарина Златкова

Страти Ангелаки думаше:
- Ангелаки стара, джанъм, комита,
сега са девет години
от как си тръгнал, джанъм, с дружина.
Ти все най-напреш вървеше,
сега подире, джанъм, оставаш.
- Болен съм, Страти, болен съм,
мене ме турци, джанъм, раниха,
не мога веке, джанъм, да върве,
дружина, джанъм, да следе. 

Три странджански песни участваха в класацията за нова „Народна песен на седмицата” в програмата на Радио Варна. В една от най-коментираните рубрики на предаването „Съботна трапеза” прозвучаха изпълненията на Академичният народен хор на АМТИИ – Пловдив („Че имам либе хайдутин”, сол. Гергана Урумова, обр. Анастас Наумов, дир. Костадин Бураджиев), варненската кросоувър група „Лот Лориен” („Калиманку Денку” , сол. Гергана Великова, ар. Кирил Георгиев и Йордан Данев) и Милена Ставрева („Страти Ангелаки думаше”, ар. Георги Андреев). 

Най-много слушателски гласове събра изпълнението на Милена Ставрева, която познаваме като певица в НФА „Филип Кутев”. В интерпретацията на популярната странджанска песен „Страти Ангелаки думаше” откриваме почерка на композитора Георги Андреев, който е автор на аранжимента, а също така звучи и неговата гъдулка. Това е третата песен на певицата в партньорство с Георги Андреев, а записът е от тази година. 

По традиция спечелилата песен в класацията звучи в предстоящите делнични дни - от 31 октомври до 4 ноември, минути преди 6 и 30 часа - в програмата на Радио Варна. Приятно слушане!  ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28