Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК огласи анализ на образователните система на страните членки

Според документа, страната ни е сред 6-те страни от ЕС, увеличили инвестициите си в образование с над 5%

Снимка: БГНЕС

България е сред 6-те държави в Европейския съюз, които са увеличили инвестициите в образованието с над 5 процента. Това сочи анализ на Европейската комисия, която цитира данни от 2014-та година. В същото време общите държавни разходи за образование в България продължават да са сред най-ниските в Евросъюза. 
Процентът на децата, преждевременно напускащи училище в България се увеличава от 2011-та година насам, като през 2015-та достига 13,4 процента, посочва Еврокомисията. Реално става въпрос само за един регион от страната - югозападният, който включва столицата София. Това показва големи различия между селските и градските райони, както и по отношение на малцинствените групи. Езикът често е пречка за децата от ромски произход. Други пречки са скритите разходи за образование, лошата инфраструктура, недостатъчния брой на детските градини в градовете, липсата на обучен персонал, необходимостта от по-добро сътрудничество с родителите. Необходими са и повече усилия в посока мерки за премахване на сегрегацията, препоръчва Брюксел. Броят на учениците намалява вследствие на демографските тенденции е друга констатация в доклада. Недостигът на умения продължава да е проблем, като повечето свободни работни места се отнасят до високо квалифицирани дейности. Миграцията също допринася, призна комисар Тимор Наврачич, отговарящ за образованието: Ако всички добре образовани млади хора напуснат бедните страни-членки, това ще създаде сериозни икономически и социални проблеми. България е на път да достигне националната цел от 36 на сто дял на завършилите висше образование до 2020-та година, но продължават да са налице предизвикателства, казва Еврокомисията, включително недостатъчна приложимост на образованието на пазара на труда.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32