Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Народна песен на седмицата”, а не се пее?

Недялко Недялко и Пейо Пеев с ОНМ на БНР, дир. Димитър Христов
Снимка: Михаил Цвеов

Три инструментални пиеси звучаха тази седмица в класацията на предаването „Съботна трапеза”, излъчено на 12.11.2016 г. в ефира на Радио Варна. Предложението в рубриката за нова „Народна песен на седмицата” да звучи инструментална музика бе на слушатели, а ако съдим по активността на гласувалите, то идеята се прие много добре.
В традиционната за предаването класация звучаха пиеси на Формация „Folk five +”(Спомен за Веско), оркестър „Акордеомания” (Танц със сопи) и ОНМ на БНР със солисти Недялко Недялков - кавал и Пейо Пеев - гъдулка (Минкината). 

Най-много гласове събра изпълнението на музикантите от радиооркестъра, в този запис под диригентството на Христофор Раданов. Музиката и аранжимента на „Минкината” са на Димитър Лавчев, а в лицето на Недялко Недялков и Пейо Пеев тази музика е намерила най-добрите си солисти. Пиесата е записана през 2007 г. и не е популярно заглавие от репертоара на оркестъра.

Избраната от слушателите пиеса ще звучи от 14 до 18 ноември юли, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна. Приятно слушане!  


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05