Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магдалена Тодорова изпя новата "Народна песен на седмицата" на Радио Варна

Магдалена Тодорова

Бре,откраднали Еленка,
Eленка, мома хубава,
та я изведли, завели,
на хайдушкото сборище.
Най-малкото хайдутче,
то на Еленка думаше:
- Моме, Еленко, Еленко,
не бой се, не страхувай се.
Ний нема да те убием,
убием, да те затрием.
Най ще те, моме, сториме,
хайдутка, та байрактарка.

Песни от Странджа звучаха тази седмица в традиционната класация на предаването „Съботна трапеза”, излъчено на 19 ноември. За нова „Народна песен на седмицата” слушателте трябваше да избират измежду изпълненията на Ваня Андреева („Изникнала е ябълка”, ОНМ на БНР, ар. Димитър Лавчев), Магдалена Тодорова  („Бре, откраднали Еленка”, ар. Николай Паскалев) и Надежда Брайкова („Искат ме, мале, дор две момчета”, ар. Валентин Янков). Припомням, че трите песни звучат в началото на „Събтна трапеза” и се гласува чрез ефирен телефон, SKYPE или Facebook, само и единствното по време на предаването.

Тази седмица вотът бе в полза на Магдалена Тодорова. Нейното изпълнение на песента „Бре, откраднали Еленка” събра най-много почитатели. Песента е по музика и текст на певицата, и е записана с инструментална група в състав: Димитър Карамитев – кавал, Николай Паскалев – гъдулка и Димитър Донев – тамбура. Аранжиментът е на Николай Паскалев.

„Новата народна песен на седмицата” ще звучи от 21 до 25 ноември, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна. Приятно слушане!  


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28

НА СВЕТЛО на 12 април с Иван Барбов

В началото ще ви запознаем с новата благотворителна кампания на Сдружение „Василица“ за събиране на дрехи, обувки и играчки за деца в нужда. Ще ви срещнем с Валери Стефанова, носителка на титлата „Мисис България Universe 2020“, която организира благотворителна инициатива за обучение по английски език на деца от социално слаби семейства...

публикувано на 12.04.21 в 13:57