Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илияна Георгиева и Ева квартет на първо място в седмичната класация на Радио Варна

Илияна Георгиева
Снимка: Слави Иванов

Вонка е тевна, тевница,
петлине не са пропели,
пък ми е гайда писнала,
на моминине дворове.
Сватове, кумове, роднини,
за тебе, момне ле, са дошли:
- Иди, разбудай майка ти,
майка ти и бубайко ти,
порстен ти носим, момне ле,
и годенишки алтъне.
Премени се, момне лe, нагизди,
с годенишкине премени...

Три родопски песни участваха в традиционната класация за нова „Народна песен на седмицата” в предаването „Съботна трапеза”. Слушателите на Радио Варна избираха този път измежду интерпретациите на Величка Чаушева и Александра Йотова (“Незифинка”, ар. Вели Чаушев), Илияна Георгиева и Ева квартет („Сватба”, ар. Николай Георгиев, Пейо Пеев) и Милена Караджова и Веселин Койчев квартет („Подзим съм, мале, легнала”, ар. Веселин Койчев). 

Записът, който събра най-много слушателски гласове е на Илияна Георгиева и част от първия албум на певицата. Песента „Сватба” е записана заедно с Ева квартет с участието на сборен фолклорен оркестър с концертмайстор Пейо Пеев. Музиката и текстът са на Илияна Георгиева, аранжиментът е дело на двама ярки творци – Николай Георгиев и Пейо Пеев, които са работили по цялата звукова визия в албума “Somewhere Within” (“Някъде отвътре”, 2016 г.).

Новата „Народна песен на седмицата” ще звучи от 28 ноември до 2 декември в програмата на Радио Варна, минути преди 6 и 30 часа. Приятно слушане! 


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 19 април

Репортаж от последно заседание на делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма „Русгеоком БГ“ от РИОСВ Варна, преди обявяване на казуса за решаване; Серия от срещи в община Аврен започват от днес, в които ще се обсъжда с граждани възможността за транспорт между населените места; Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата..

публикувано на 19.04.21 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 19 април с Иван Барбов

Започваме с репортаж за най-новото приложение „Health Buddy+“ на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Чрез него ще можем да получаваме проверена и достоверна информация, свързана със здравето. Какво е бъдещето на стадион „Варна“? Поредната благородната инициатива на доброволците от младежката организация „Делфините“, които..

публикувано на 19.04.21 в 05:51

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15