Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма невъзможни неща

| обновено на 17.04.17 в 15:51
2
Диана Настева
Снимка: Личен архив

„Колкото по-често се справяме със ситуации извън "зоната ни на комфорт", толкова по-добре за нас и хората около нас.” Това сподели за Радио Варна Диана Настева, ръководител на варненското Сдружение „Няма невъзможни неща”, в което членуват младежи със затруднения. Поводът – пътуване до Финландия, в което освен основната цел – обучение за обмен на младежи, тя се подлага на едно екстремно преживяване, което днес й дава още по-голяма самоувереност във всичко, което прави. Като на шега се включва в едно финландско забавление, в което трябва да се влезе в заледено езеро. Какво се случва после?-Бяхме в едно село на три часа от Хелзинки, не мога да му кажа името много  е сложно, насред гори, езера  и тук-там селца и много сняг. Всъщност очакванията ми за Финландия бяха твърде различни. Аз очаквах някакъв огромен студ, някакви виелици,  едва ли не -  Северния полюс, но не беше чак толкова студено. В Хелзинки също. Така че, това бе един от резултатите от моето обучение там – да нямам очаквания, когато се срещам с хора, когато извършвам различни дейности или в случая – когато пътувам в чужбина.

Какво интересно Ви се случи по време на този едноседмичен престой във финландското  село?

-Освен хубавото,  обучение две много интересни неща. Например имаше една много голяма постройка в която имаше една обща сауна, в която всички участници си направихме график как да ползваме. След това както сме по бански, излизаме от сауната и отиваме до близкото езеро, което е на 20 метра, и влизаме в ледената вода. Смятах, че ще е много студено, но не е така. Когато човек престои малко в сауната той се сгрява и когато излезеш на снега, ако ходилата ти са обути в чорап най-добре, можеш да вървиш по снега. Аз не влязох до шията в ледената  вода, не защото беше ледена, а защото беше тъмна и черна. Мен  това ме притеснява. Само си намокрих краката и така два-три пъти, не само веднъж. И е много приятно. Просто зарежда по друг начин тялото на човек.

А другото? За още едно казахте, вълнуващо, което няма да забравите през целия си живот?

-Да, да, да...Това беше върха на сладоледа. В това селище, в което се намирахме, бе организирано за местните жители някакви целодневни забавления. Едното беше  влизане в заледеното езеро със специален костюм.

Това, което вие сте правили вече по бански през нощта?

-Да, но това е нещо по-различно и ние се записахме. Облякоха ни в едни специални оранжеви костюми,  обаче с по няколко номера по-големи от нас. Голям смях падна!

В един момент се оказа, че с тези костюми ще ни пускат в езерото, но се чудехме – ще плуваме ли, ще се държим ли за нещо? А то езерото е зеледено от краищата и само в средата голяма част от него не е заледена.

Екшънът започна като казаха „ Иди по-нататък, плувай по-нататък и излез върху твърдия лед”. С набиране излязох на леда и ни казаха да отидем по-настрани. Казват ни го хора от спасителния екип, които ни обясниха с какво сме облечени и как да плуваме вътре.

Интересното беше, че тогава те започнаха да скачат върху леда. Скачаха върху тънката му част. И той се счупи! И ние  потънахме  във водата, което е всъщност страшното преживяване! Неочаквано, изненадващо! А  водата е ледена...Изплувах някак отгоре и започнах да се чудя какво става? И се чудех защо тези хора стоят на една крачка от мен и не ми подават ръка да изляза ?!

Някои излязоха, а други се бориха да излязат върху едни ледени късове до себе си.

Човек в един момент започва да се опитва да се спаси. И всъщност това е цялата идея! Това е била и целта, но ние не я разбрахме в началото и за нас беше изненада. Когато успях с много усилия да се изкача на леда, тогава разбрах защо те не ми помагат -  защото целта е да те научат сам да излезеш.А не просто да те извадят.Т.е. сам да намериш вътрешния си потенциал.

След това ледено преживяване във Финландия вярвате ли повече в себе си?

-Да, разбира се! През последните години се опитвам поне веднъж годишно да се подложа на някакво такова изпитание. Човек трябва да го прави, защото иначе става едно застояване. Човек като се постави извън зоната на комфорт, преодолява вътрешни бариери, намира сили в себе си и повишава  дори собственото си самочувствие. Както и  увереността в себе си!Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чисто море и плажове - лятната акция на варненските "Приятели на морето"

Почистване на плажове и подводни зони по българското черноморие започва от днес варненският Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство със Сдружение БГ Бъди активен. Това каза за Радио Варна председателят на клуба Дарина Иванова. Основната цел е да се поддържа чистотата на плажовете и морето, а акцент тази година е информирането и агитирането..

обновено на 07.07.20 в 10:44

Къде децата могат да видят, да пипнат, да вдъхнат автентична история

Над 100 хиляди  души са преминали през единственият по рода си Музей на стъклото в Белослав. Създаден е преди 10 години на мястото, където трябваше да спрат пещите в цеха за стъкло на компанията „Инхом” след газовата криза в началото на 2009-та г., на мястото, където за първи път в България в края на 19-ти век започва промишленото..

обновено на 06.07.20 в 18:32

Фотографът Веселин Боришев: Медиите имат основна вина за късата памет на българите

Един личен проект ни припомня колко кратка е нашата памет, как забравяме събития и фигурите от тези събития, обвързаностите помежду им, скандалите и отношенията. Фейсбук страницата на фотографа Веселин Боришев със заглавие от стара градска песен, има за цел не да ни подсети за забравени чувства, а да ни напомни за късата памет. Тази, която ни кара да..

обновено на 06.07.20 в 18:28

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък , и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието . Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова...

публикувано на 05.07.20 в 12:38

Общинската фирма "Градски транспорт" не може да се възползва от мярка 60/40 поради задължения към НАП

Още от миналата година общинският превозвач е със задължения от над 9 млн. лева, голяма част, от които са към приходната агенция, тъй като не са плащани осигуровки на работещите. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна общинският съветник от "Да, България" Стела Николова. Поради тази причина "Градски транспорт" ЕАД Варна не..

публикувано на 04.07.20 в 16:15

Бранимир Балачев: Нужни са 1.5 млрд лева за канализация във Варна, което да минимизира щетите от наводненията по улиците

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем откъде идват част от проблемите - каза за предаването „Позиция” председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна", каза още той..

публикувано на 04.07.20 в 15:19

Томислав Дончев: Варна трябва да се развива дръзко

„Опитваме се да планираме, организираме, финансираме по най-добрия начин всичко, което има да се случва във Варна и около Варна в следващите 4-5 години. Има амбиции от страна на общината, на ръководствата на всички академични институции в града и на други фактори Варна да се развива дръзко. И държавата трябва да осигури цялата възможна помощ..

публикувано на 04.07.20 в 13:35