Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма невъзможни неща

| обновено на 17.04.17 в 15:51
2
Диана Настева
Снимка: Личен архив

„Колкото по-често се справяме със ситуации извън "зоната ни на комфорт", толкова по-добре за нас и хората около нас.” Това сподели за Радио Варна Диана Настева, ръководител на варненското Сдружение „Няма невъзможни неща”, в което членуват младежи със затруднения. Поводът – пътуване до Финландия, в което освен основната цел – обучение за обмен на младежи, тя се подлага на едно екстремно преживяване, което днес й дава още по-голяма самоувереност във всичко, което прави. Като на шега се включва в едно финландско забавление, в което трябва да се влезе в заледено езеро. Какво се случва после?-Бяхме в едно село на три часа от Хелзинки, не мога да му кажа името много  е сложно, насред гори, езера  и тук-там селца и много сняг. Всъщност очакванията ми за Финландия бяха твърде различни. Аз очаквах някакъв огромен студ, някакви виелици,  едва ли не -  Северния полюс, но не беше чак толкова студено. В Хелзинки също. Така че, това бе един от резултатите от моето обучение там – да нямам очаквания, когато се срещам с хора, когато извършвам различни дейности или в случая – когато пътувам в чужбина.

Какво интересно Ви се случи по време на този едноседмичен престой във финландското  село?

-Освен хубавото,  обучение две много интересни неща. Например имаше една много голяма постройка в която имаше една обща сауна, в която всички участници си направихме график как да ползваме. След това както сме по бански, излизаме от сауната и отиваме до близкото езеро, което е на 20 метра, и влизаме в ледената вода. Смятах, че ще е много студено, но не е така. Когато човек престои малко в сауната той се сгрява и когато излезеш на снега, ако ходилата ти са обути в чорап най-добре, можеш да вървиш по снега. Аз не влязох до шията в ледената  вода, не защото беше ледена, а защото беше тъмна и черна. Мен  това ме притеснява. Само си намокрих краката и така два-три пъти, не само веднъж. И е много приятно. Просто зарежда по друг начин тялото на човек.

А другото? За още едно казахте, вълнуващо, което няма да забравите през целия си живот?

-Да, да, да...Това беше върха на сладоледа. В това селище, в което се намирахме, бе организирано за местните жители някакви целодневни забавления. Едното беше  влизане в заледеното езеро със специален костюм.

Това, което вие сте правили вече по бански през нощта?

-Да, но това е нещо по-различно и ние се записахме. Облякоха ни в едни специални оранжеви костюми,  обаче с по няколко номера по-големи от нас. Голям смях падна!

В един момент се оказа, че с тези костюми ще ни пускат в езерото, но се чудехме – ще плуваме ли, ще се държим ли за нещо? А то езерото е зеледено от краищата и само в средата голяма част от него не е заледена.

Екшънът започна като казаха „ Иди по-нататък, плувай по-нататък и излез върху твърдия лед”. С набиране излязох на леда и ни казаха да отидем по-настрани. Казват ни го хора от спасителния екип, които ни обясниха с какво сме облечени и как да плуваме вътре.

Интересното беше, че тогава те започнаха да скачат върху леда. Скачаха върху тънката му част. И той се счупи! И ние  потънахме  във водата, което е всъщност страшното преживяване! Неочаквано, изненадващо! А  водата е ледена...Изплувах някак отгоре и започнах да се чудя какво става? И се чудех защо тези хора стоят на една крачка от мен и не ми подават ръка да изляза ?!

Някои излязоха, а други се бориха да излязат върху едни ледени късове до себе си.

Човек в един момент започва да се опитва да се спаси. И всъщност това е цялата идея! Това е била и целта, но ние не я разбрахме в началото и за нас беше изненада. Когато успях с много усилия да се изкача на леда, тогава разбрах защо те не ми помагат -  защото целта е да те научат сам да излезеш.А не просто да те извадят.Т.е. сам да намериш вътрешния си потенциал.

След това ледено преживяване във Финландия вярвате ли повече в себе си?

-Да, разбира се! През последните години се опитвам поне веднъж годишно да се подложа на някакво такова изпитание. Човек трябва да го прави, защото иначе става едно застояване. Човек като се постави извън зоната на комфорт, преодолява вътрешни бариери, намира сили в себе си и повишава  дори собственото си самочувствие. Както и  увереността в себе си!Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29

Общинският съветник Цончо Ганев: Администрацията на Община Варна още не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-та година

В края на този, началото на следващия месец, се очаква да бъде обсъждана и приета макрорамката на бюджета на Община Варна за 2021-а година. Все още обаче администрацията на Община Варна не е внесла за обсъждане и приемане актуализацията на бюджета за 2020-а година. По думите на общинския съветник от ПП „Възраждане” Цончо Ганев за предаването на..

публикувано на 16.01.21 в 14:49

Борислав Хаджиев: Ножарството е съвкупност от занаяти

Всеки ден използваме ножове. Най-често в домакинството. Сигурно малцина се замислят, че ножът може да е и произведение на изкуството, а ножарството – занаят, който изисква познания в различни области и години трупане на знания. Борислав Хаджиев, който от години живее във Варна, е самоук. Не приема, че е майстор, защото, както казва, цял живот..

публикувано на 15.01.21 в 09:15