Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма невъзможни неща

| обновено на 17.04.17 в 15:51
2
Диана Настева
Снимка: Личен архив

„Колкото по-често се справяме със ситуации извън "зоната ни на комфорт", толкова по-добре за нас и хората около нас.” Това сподели за Радио Варна Диана Настева, ръководител на варненското Сдружение „Няма невъзможни неща”, в което членуват младежи със затруднения. Поводът – пътуване до Финландия, в което освен основната цел – обучение за обмен на младежи, тя се подлага на едно екстремно преживяване, което днес й дава още по-голяма самоувереност във всичко, което прави. Като на шега се включва в едно финландско забавление, в което трябва да се влезе в заледено езеро. Какво се случва после?-Бяхме в едно село на три часа от Хелзинки, не мога да му кажа името много  е сложно, насред гори, езера  и тук-там селца и много сняг. Всъщност очакванията ми за Финландия бяха твърде различни. Аз очаквах някакъв огромен студ, някакви виелици,  едва ли не -  Северния полюс, но не беше чак толкова студено. В Хелзинки също. Така че, това бе един от резултатите от моето обучение там – да нямам очаквания, когато се срещам с хора, когато извършвам различни дейности или в случая – когато пътувам в чужбина.

Какво интересно Ви се случи по време на този едноседмичен престой във финландското  село?

-Освен хубавото,  обучение две много интересни неща. Например имаше една много голяма постройка в която имаше една обща сауна, в която всички участници си направихме график как да ползваме. След това както сме по бански, излизаме от сауната и отиваме до близкото езеро, което е на 20 метра, и влизаме в ледената вода. Смятах, че ще е много студено, но не е така. Когато човек престои малко в сауната той се сгрява и когато излезеш на снега, ако ходилата ти са обути в чорап най-добре, можеш да вървиш по снега. Аз не влязох до шията в ледената  вода, не защото беше ледена, а защото беше тъмна и черна. Мен  това ме притеснява. Само си намокрих краката и така два-три пъти, не само веднъж. И е много приятно. Просто зарежда по друг начин тялото на човек.

А другото? За още едно казахте, вълнуващо, което няма да забравите през целия си живот?

-Да, да, да...Това беше върха на сладоледа. В това селище, в което се намирахме, бе организирано за местните жители някакви целодневни забавления. Едното беше  влизане в заледеното езеро със специален костюм.

Това, което вие сте правили вече по бански през нощта?

-Да, но това е нещо по-различно и ние се записахме. Облякоха ни в едни специални оранжеви костюми,  обаче с по няколко номера по-големи от нас. Голям смях падна!

В един момент се оказа, че с тези костюми ще ни пускат в езерото, но се чудехме – ще плуваме ли, ще се държим ли за нещо? А то езерото е зеледено от краищата и само в средата голяма част от него не е заледена.

Екшънът започна като казаха „ Иди по-нататък, плувай по-нататък и излез върху твърдия лед”. С набиране излязох на леда и ни казаха да отидем по-настрани. Казват ни го хора от спасителния екип, които ни обясниха с какво сме облечени и как да плуваме вътре.

Интересното беше, че тогава те започнаха да скачат върху леда. Скачаха върху тънката му част. И той се счупи! И ние  потънахме  във водата, което е всъщност страшното преживяване! Неочаквано, изненадващо! А  водата е ледена...Изплувах някак отгоре и започнах да се чудя какво става? И се чудех защо тези хора стоят на една крачка от мен и не ми подават ръка да изляза ?!

Някои излязоха, а други се бориха да излязат върху едни ледени късове до себе си.

Човек в един момент започва да се опитва да се спаси. И всъщност това е цялата идея! Това е била и целта, но ние не я разбрахме в началото и за нас беше изненада. Когато успях с много усилия да се изкача на леда, тогава разбрах защо те не ми помагат -  защото целта е да те научат сам да излезеш.А не просто да те извадят.Т.е. сам да намериш вътрешния си потенциал.

След това ледено преживяване във Финландия вярвате ли повече в себе си?

-Да, разбира се! През последните години се опитвам поне веднъж годишно да се подложа на някакво такова изпитание. Човек трябва да го прави, защото иначе става едно застояване. Човек като се постави извън зоната на комфорт, преодолява вътрешни бариери, намира сили в себе си и повишава  дори собственото си самочувствие. Както и  увереността в себе си!Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07

Пристрастяващата сила на кафето в изкуството

Галерия 8 открива пролетния арт сезон днес от 14.00 с проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“ - част 1. Участници в нетрадиционната изложба са известни имена в нашите арт среди - Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла..

публикувано на 09.04.21 в 11:03

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава

В Международния ден на ромите ви срещаме с Кирил Станев. По-голямата част от живота си прекарва във варненското село Слънчево, където се ползва с уважението на хората и от години оглавява мешерето. От своите 70 години живот Кирил Станев посвещава поне две десетилетия на политическия живот в страната. И има своите разбирания за него.   "Сега вече няма..

публикувано на 08.04.21 в 12:21
Мария Спирова

Мария Спирова: Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи в интервю за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания. Искам да изтъкна пред слушателите, че казано "над киломитрични опашки" не е преувеличено. Няма обаче  рационална..

обновено на 07.04.21 в 12:53

Джими и лечението с танци

Чували ли сте за танца „попинг“? Той е създаден през 80-те години на миналия век. Стил от уличната култура, чието мото е: Мир, любов, обединение и забавление. Той се отличава с рязкото съкращаване и отпускане на мускулите. Варненецът Димитър Георгиев е сред най-добрите у нас в този стил.  Само на пет години, той се запалва по танците...

публикувано на 06.04.21 в 13:36