Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мадейра празнува Фестивала на цветята

Мадейра е португалска територия, но се намира най-близо до Африка. Около 3 хил мили го делят от бреговете на Мароко. Може би ще се изненадате, но островът е открит първоначално от викингите към 11 век, 400 години преди Христофор Колумб да го произведе в португалска колония. Всяка година в края на април и началото на май португалският остров Мадейра привлича хиляди туристи, желаещи да се потопят в магичната феерия на Фестивала на цветята. Улиците на столицата Фуншал се изпълват с ароматен парфюм на всевъзможни цветя, с пъстри и сложни цветни композиции, покачени върху масивни платформи, с музика, танци и настроение. Тази година в цветната феерия на Мадейра се сляха и двама варненски пътешественици. За Мадейра в предаването "Хоризонти" ни разказва д-р Вълкан Иванов, снимките направи неговата съпруга Нина Илиева.

Христофор Колумб открива, че Мадейра е идеалното място да се откъснеш от грижите на живота. Големият мореплавател живее на съседния Порту Санту няколко години, като се жени за дъщерята на местния губернатор. Красивите морски залези и спокойният живот подтикват към романтика и мечтателност. Дори сурови натури тук намират вдъхновението на покоя. Зими наред Уинстън Чърчил отсяда в прочутия хотел "Reid's Palace" във Фуншал и димейки с пурата си рисува нежни акварели.

  Джордж Бърнард Шоу също е имал запазена стая тук. "Английският стил" се открива във викторианското обзавеждане, в поддържаните градини, в точното обслужване. Освен много приятно място Мадейра дава възможност и за напълно здравословен начин на живот със своя климат и храни.
Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 26 май със Светлана Вълкова

Започна сезонът на черешите, какви са цените на варненските пазари? Репортаж от пазара Всички курсанти от ВВМУ „Н.Вапцаров” са с отрицателни проби след бързи тестове за COVID-19 От средата на май автобусите от Северното Черноморие за София подновиха курсове, възстановена е само сутрешната линия Детските градини в..

публикувано на 26.05.20 в 13:31

Новият ден на 26 май

Рубриката "Евранет плюс" от водещата европейска мрежа за новини днес е с варненски адрес и е фокусирана върху повсеместното използване на електронни документи след кризата с COVID-19. Детските градини и ясли във Варна отварят врати от днес - 26 май. Репортаж на Ваня Славово от детска градина „Пролет“ в ж.к Трошево. Във Вълчи дол, решението..

публикувано на 26.05.20 в 06:00

”На светло” на 25 май с Мариела Димитрова

На 25-ти май започваме с отзук от празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - ще ви срещнем с една от много обичаните и уважавани учителки във варненската Първа езикова гимназия, самата тя възпитаник на гимназията, при това с късмета да й преподават някогашните учители–легенди там, чуйте Гергана Герова в 14.15 часа...

публикувано на 25.05.20 в 13:55

"Новият ден" на 25 май 2020 г. с Димитрина Дончева

Персоналът във всички детски градини в Дългопол ще бъде тестван за коронавирус преди да отворят на 1 юни. Защо няма да отворят градините във всички села в общината? Първата по рода си в света дигитална спортна зала ще отвори тази седмица. Кой и как може да се включи в нея? Каква реколта от череши очакват във варненското село..

публикувано на 25.05.20 в 06:00

"По първи петли" на 25 май с Ваня Славова

Интервюта с носители на награда „Варна“, която по традиция се връчва в навечерието на 24 май, но през тази година това ще се случи в Деня на Варна – 15 август. Читалището в българските села – средище на духа и човечността от Възраждането до днес. Среща с варненката Мира Шейтанова, чиято баба е чехкиня, самата тя живее в Португалия и САЩ,..

публикувано на 24.05.20 в 10:30

"Позиция" с Валери Великов, на 23 май

"Няма море, няма риба, няма Варна!". Слушаме участници във вчерашния протест. Замърсяването на Варненското езеро е акцент в интервюто на Даниела Стойнова с кмета на Варна Иван Портних. Темата продължава в разговора с доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Според него, оцветяването на езерото не се дължи само на цъфтящия..

обновено на 23.05.20 в 09:03
Chart

#590 ТОП 20 (22.05.2020-29.05.2020)

публикувано на 22.05.20 в 19:48