Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Атлантически хоризонти - Ил дьо Ре и Ла Рошел

Малкият Ил дьо Ре е остров в Атлантическия океан, на западното крайбрежие на Франция. Ако градският човек иска да попадне в тотално различна среда, това е мястото. Дълъг е 32 км, широк - 5 км, а на места дори 60 метра. Площта му е приблизително 85 кв.км, популярно местенце, където туристите прекарват летните месеци. С материка го свърза мост с дължина около 3 км. Тук ще видите главно местни жители с барети и раирани блузи, каращи велосипед из лозята и картофените полета, покрай стридените плантации, зеленчукови градини и местния резерват за птици. За разлика от Ривиерата във водата вместо лъскавите яхти виждате рибарски лодки. А на твърда земя строги правила запазват острова непромемен. Има градски архитектурен код за цветовете на фасадите и височината на сградите. Всички къщи са в бяло, а дограмите - за тях избора е между 4 нюанса сиво и 4 нюанса зелено. Местните държат на единния облик на градската среда, без шум и нощни заведения. Пазарите на открито са в центъра на вниманието всяка сутрин, а бараки за морски дарове сервират миди от техния заден двор, ароматизирани от огън с борови иглички.

Спокойствието на Ил дьо Ре бе временно нарушено преди няколко години, когато Джони Холидей изостави Сен Тропе и се появи на атлантическия бряг. Преминаваме на френска територия с помощта на екипа на Алианс Франсез. Всяка година Френският институт приема млади преподаватели по програмата Европейската доброволческа служба, които живеят във Варна и работят 12 месеца в Алианс Франсез. Традиция е те да представят пред своите ученици и гости градове и региони от различни части на Франция. Преди своето представяне пред широката аудитория лингвистът Мари Габриел от Троа разкри малкия остров Ре специално за Хоризонти. Мари познава отлично мястото тъй като от дете всяко лято прекарва ваканцията си там.
Мари Габриел от Троа ни разказа за малкия остров Ре, който е съвсем близо до Ла Рошел. Град любимо място за художници и писатели и творци. Вдъхновил и Дюма-баща за тримата мускетари . Известен е със своите плажове, с пешеходните и велосипедни зони и с екологичните автомобили. Ла Рошел е в близост до лозята и винарните на Бордо и Коняк. Ла Рошел става известен с провелата се тук битка по време на управлението на Луи Тринадесети.

По време на Ренесанса Ла Рошел смело възприема възгледите на реформацията и от 1568 г. се превръща във важен религиозен център на хугенотите. Може би най-големите забележителности в Ла Рошел са Кулите в старото пристанище. Кулата на фара е най-високата и е известна и като Кулата на свещениците, защото по време на обсадата на града, Ришельо нарежда от нея да бъдат изхвърлени 13 свещеника. Голяма атракция за туристите е намиращият се в близост до Ла Рошел Фор Бояр, който става известен най-вече с провежданото в него риалити-шоу. Построен е с цел да брани Франция от нападения по вода, но никога не успява да изпълни мисията си.
До Ла Рошел и Остров Ре най-удобно може да стигнете през Париж. По-малко от 500 км до Ла Рошел след това 30 минути с автобус или такси по моста, който свързва острова с материка. По-близо, но с по-ограничен брой полети е Бордо. Остров Ре. Алианс Франсез продължава традицията на своите географски разкази. Скоро френските учители ще представят как те виждат Варна през погледа на чужденеца.

Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 26 ноември 2020 г. с Димитрина Дончева

Как да постъпим, ако личният ни лекар е болен или отсъства? Има ли във Варна грип? Кога се прави антигенен тест? Отговор на тези въпроси очаквайте от д-р Каролина Златева, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. Промените в Наредбата за годишни технически прегледи вече са в сила. Според тях стикерът за..

публикувано на 26.11.20 в 06:00

"На светло" на 25 ноември с Емилия Николова

Каква държавна помощ очакват туроператори и агенции? Софтуер показва наличните легла в болниците. Кой го е разработил? Община Аврен откри телефона линия за хора в нужда Коледен благотворителен базар в Бяла Интервю  с областния управител Стоян Пасев Какво показват входните нива по математика за Варненска област? Уебинар  „За..

публикувано на 25.11.20 в 14:42

"Море и бряг" с Валери Великов, на 25 ноември

Специалността "Корабостроене и морска техника" бе включена в списъка на защитените специалности, с решение не Министерски съвет. Държавата ще поеме разходите за обучението на студентите в тази специалност. Още за това ще говорим с доц. Петър Георгиев - преподавател в катедра „Корабостроене и корабни машини и механизми” в Техническия университет във..

публикувано на 25.11.20 в 10:04

"Новият ден" на 25 ноември

Пътуванията, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих и културните генерират почти 10 % от БВП на ЕС и представляват важен източник на заетост и доходи в много европейски региони. Първоначалните разчети показват поне 200 милиарда евро загуби за туристическия бранш в Европа. Още да това разказва Валери Великов в рубриката Евранет+...

публикувано на 25.11.20 в 06:00

НА СВЕТЛО на 24 ноември със Светлана Вълкова

Отново за изчезващата вода: месец и половина след репортажа - Да "прекрачиш" Луда Камчия проверяваме ситуацията в момента За състоянието на Аспарухов мост във Варна – разговор със специалист от АПИ Увеличават болничните легла за лечение на COVID – 19 в Балчиксъс заповед на Регионалната здравна инспекция в Добрич..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 24 ноември

За правата, задълженията и възможностите пред работодател и работник при работа от дома що се отнася до техническото обезпечаване – коментар на гл. ас. д-р Христо Банов от Института за държавата и правото при БАН; Ивайло Спасов,  експерт комуникации в  УНИЦЕФ за резултатите от национално проучване, което показва, че 34 % от младежите нямат..

публикувано на 24.11.20 в 06:13

"На светло" на 23 ноември с Емилия Николова

Репортаж от  "Кабакум" - докъде стигнаха ремонтните дейности?  Защо протестират кондукторите във Варна? Строителните дейности по водния цикъл на Добрич приключиха.  Какви са ползите? Разговор с областния управител Стоян Пасев за актуалната КОВИД обстановка Атанас Киряков засне филм за Милко Божков. Срещаме ви с художника...

публикувано на 23.11.20 в 11:42