Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Атлантически хоризонти - Ил дьо Ре и Ла Рошел

Малкият Ил дьо Ре е остров в Атлантическия океан, на западното крайбрежие на Франция. Ако градският човек иска да попадне в тотално различна среда, това е мястото. Дълъг е 32 км, широк - 5 км, а на места дори 60 метра. Площта му е приблизително 85 кв.км, популярно местенце, където туристите прекарват летните месеци. С материка го свърза мост с дължина около 3 км. Тук ще видите главно местни жители с барети и раирани блузи, каращи велосипед из лозята и картофените полета, покрай стридените плантации, зеленчукови градини и местния резерват за птици. За разлика от Ривиерата във водата вместо лъскавите яхти виждате рибарски лодки. А на твърда земя строги правила запазват острова непромемен. Има градски архитектурен код за цветовете на фасадите и височината на сградите. Всички къщи са в бяло, а дограмите - за тях избора е между 4 нюанса сиво и 4 нюанса зелено. Местните държат на единния облик на градската среда, без шум и нощни заведения. Пазарите на открито са в центъра на вниманието всяка сутрин, а бараки за морски дарове сервират миди от техния заден двор, ароматизирани от огън с борови иглички.

Спокойствието на Ил дьо Ре бе временно нарушено преди няколко години, когато Джони Холидей изостави Сен Тропе и се появи на атлантическия бряг. Преминаваме на френска територия с помощта на екипа на Алианс Франсез. Всяка година Френският институт приема млади преподаватели по програмата Европейската доброволческа служба, които живеят във Варна и работят 12 месеца в Алианс Франсез. Традиция е те да представят пред своите ученици и гости градове и региони от различни части на Франция. Преди своето представяне пред широката аудитория лингвистът Мари Габриел от Троа разкри малкия остров Ре специално за Хоризонти. Мари познава отлично мястото тъй като от дете всяко лято прекарва ваканцията си там.
Мари Габриел от Троа ни разказа за малкия остров Ре, който е съвсем близо до Ла Рошел. Град любимо място за художници и писатели и творци. Вдъхновил и Дюма-баща за тримата мускетари . Известен е със своите плажове, с пешеходните и велосипедни зони и с екологичните автомобили. Ла Рошел е в близост до лозята и винарните на Бордо и Коняк. Ла Рошел става известен с провелата се тук битка по време на управлението на Луи Тринадесети.

По време на Ренесанса Ла Рошел смело възприема възгледите на реформацията и от 1568 г. се превръща във важен религиозен център на хугенотите. Може би най-големите забележителности в Ла Рошел са Кулите в старото пристанище. Кулата на фара е най-високата и е известна и като Кулата на свещениците, защото по време на обсадата на града, Ришельо нарежда от нея да бъдат изхвърлени 13 свещеника. Голяма атракция за туристите е намиращият се в близост до Ла Рошел Фор Бояр, който става известен най-вече с провежданото в него риалити-шоу. Построен е с цел да брани Франция от нападения по вода, но никога не успява да изпълни мисията си.
До Ла Рошел и Остров Ре най-удобно може да стигнете през Париж. По-малко от 500 км до Ла Рошел след това 30 минути с автобус или такси по моста, който свързва острова с материка. По-близо, но с по-ограничен брой полети е Бордо. Остров Ре. Алианс Франсез продължава традицията на своите географски разкази. Скоро френските учители ще представят как те виждат Варна през погледа на чужденеца.

Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Катинари

НОВИЯТ ДЕН на 2 юни, вторник

Електронният прием на първокласниците във Варна започва днес /2-ри   юни/ и ще продължи до 8 юни.  Класирането ще бъде обявено до 17 ч. на 11-ти юни, а записването ще се извършва в периода от 12-ти до 16-ти юни в училището, в което е прието детето. По темата ще разговаряме след 8ч.; Преди Великден Ви разказахме за майстора хлебар Красимир Исмаил..

публикувано на 02.06.20 в 06:40

"На светло" на 1 юни с Емилия Николова

След края на матурата по БЕЛ, героите са уморени. Репортаж с адрес варненска гимназия. Как премина държавният зрелостен изпит в община Дългопол? Кой автор изпоти зрелостниците? Кои произведения "пострадаха" от КОВИД-кризата?  Разговор с преподавателя по български език и литература в Математическата гимназия във Варна Кристиана Стоянова...

публикувано на 01.06.20 в 10:58

"Новият ден" на 1 юни

Наръчник с конкретни мерки е изготвен в помощ на персонала при работа в настоящата епидемична ситуация. Първите туристи вече пристигнаха, а през следващите две седмици предстои да бъдат отворени още 7 хотела. Мерките за безопасност и хигиена в почивното селище започват още на бариерата, а в хотелите ще се проверява температурата на всеки от..

публикувано на 01.06.20 в 06:00

"По първи петли" на 1 юни с Ваня Славова

По първи петли на 01.06.2020 Радио Варна от 04.00 до 06.00 Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки и големи зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представлениятa вече ще играят на лятната сцена. Ако трябва, ще играем второ представление след първото, за тези, които непременно искат на 1..

публикувано на 31.05.20 в 13:44

"Позиция" на 30 май с Жоро Бекяров

Темите и гостите в предаването "Позиция" на 30-ти май:  Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП в коментар за предстоящите драматични избори за нов председател на социалистическата партия, както и проследяване на казуса със замърсяването във Варненското езеро.  Какво казаха през седмицата по същия повод от общинската администрация и различните..

публикувано на 29.05.20 в 15:03
Вулкан

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 29 май със Светлана Вълкова

Драматичният театър, Операта и Кукленият театър във Варна отварят летните си сцени на 1 юни, какви са афишите им? Разказват Веселина Михалкова, Даниела Димова, Вера Стойкова „Птичето и дървото“ – първата детска книга на Вера Асенова, илюстрирана от художника-аниматор Свилен Димитров Изложбата „Вулкан” на варненския..

публикувано на 29.05.20 в 13:22
Chart

#591 ТОП 20 (29.05.2020-12.06.2020)

публикувано на 29.05.20 в 09:45