Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атлантически хоризонти - Ил дьо Ре и Ла Рошел

Малкият Ил дьо Ре е остров в Атлантическия океан, на западното крайбрежие на Франция. Ако градският човек иска да попадне в тотално различна среда, това е мястото. Дълъг е 32 км, широк - 5 км, а на места дори 60 метра. Площта му е приблизително 85 кв.км, популярно местенце, където туристите прекарват летните месеци. С материка го свърза мост с дължина около 3 км. Тук ще видите главно местни жители с барети и раирани блузи, каращи велосипед из лозята и картофените полета, покрай стридените плантации, зеленчукови градини и местния резерват за птици. За разлика от Ривиерата във водата вместо лъскавите яхти виждате рибарски лодки. А на твърда земя строги правила запазват острова непромемен. Има градски архитектурен код за цветовете на фасадите и височината на сградите. Всички къщи са в бяло, а дограмите - за тях избора е между 4 нюанса сиво и 4 нюанса зелено. Местните държат на единния облик на градската среда, без шум и нощни заведения. Пазарите на открито са в центъра на вниманието всяка сутрин, а бараки за морски дарове сервират миди от техния заден двор, ароматизирани от огън с борови иглички.

Спокойствието на Ил дьо Ре бе временно нарушено преди няколко години, когато Джони Холидей изостави Сен Тропе и се появи на атлантическия бряг. Преминаваме на френска територия с помощта на екипа на Алианс Франсез. Всяка година Френският институт приема млади преподаватели по програмата Европейската доброволческа служба, които живеят във Варна и работят 12 месеца в Алианс Франсез. Традиция е те да представят пред своите ученици и гости градове и региони от различни части на Франция. Преди своето представяне пред широката аудитория лингвистът Мари Габриел от Троа разкри малкия остров Ре специално за Хоризонти. Мари познава отлично мястото тъй като от дете всяко лято прекарва ваканцията си там.
Мари Габриел от Троа ни разказа за малкия остров Ре, който е съвсем близо до Ла Рошел. Град любимо място за художници и писатели и творци. Вдъхновил и Дюма-баща за тримата мускетари . Известен е със своите плажове, с пешеходните и велосипедни зони и с екологичните автомобили. Ла Рошел е в близост до лозята и винарните на Бордо и Коняк. Ла Рошел става известен с провелата се тук битка по време на управлението на Луи Тринадесети.

По време на Ренесанса Ла Рошел смело възприема възгледите на реформацията и от 1568 г. се превръща във важен религиозен център на хугенотите. Може би най-големите забележителности в Ла Рошел са Кулите в старото пристанище. Кулата на фара е най-високата и е известна и като Кулата на свещениците, защото по време на обсадата на града, Ришельо нарежда от нея да бъдат изхвърлени 13 свещеника. Голяма атракция за туристите е намиращият се в близост до Ла Рошел Фор Бояр, който става известен най-вече с провежданото в него риалити-шоу. Построен е с цел да брани Франция от нападения по вода, но никога не успява да изпълни мисията си.
До Ла Рошел и Остров Ре най-удобно може да стигнете през Париж. По-малко от 500 км до Ла Рошел след това 30 минути с автобус или такси по моста, който свързва острова с материка. По-близо, но с по-ограничен брой полети е Бордо. Остров Ре. Алианс Франсез продължава традицията на своите географски разкази. Скоро френските учители ще представят как те виждат Варна през погледа на чужденеца.

Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 23 април 2021 г. с Димитрина Дончева

23 април е Световният ден на книгата и авторското право – Валентина Добринчева, автор на книгата „Дневникът на К“ с истории от Североизточна България по време на двете ковид-изолации през 2020 година. Четенето е на почит във вълчидолското село Искър. Какви книги предпочитат да четат местните жители? „Да почистим заедно“ –..

публикувано на 23.04.21 в 06:00

НА СВЕТЛО в четвъртък, 22 април

В Световния ден на Земята - природозащитната организация WWF призовава да опазваме планетата, както и пъстрия растителен и животински свят, който тя поддържа.   Учените предупреждават, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността ѝ за възстановяване. Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България “Месец на..

публикувано на 22.04.21 в 11:14

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Иван Барбов

Все повече специалисти настояват децата и младежите да се ваксинират срещу COVID-19. Трябва ли и подраствашите да бъдат включени във ваксинационния план? Разговор с педиатъра д-р Каролина Златева. За приноса на Варна в популяризирането на футбола на маса и за жените в „мъжкото царство“ на джагите. Срещаме ви с основателя на Спортен клуб..

публикувано на 22.04.21 в 06:05
Двореца в Балчик

НА СВЕТЛО на 21 април с Валерия Василева

През април стартира общинска програма "Комплексно постковид проследяване” в ДКЦ V "Св. Екатерина" във Варна - интервю с управителя на поликлиниката, д-р Галина Павлова. Надка Стефанова - редовен слушател на Радио Варна, преодоля Covid-19 на 70 годишна възраст и не намира думи, с които да благодари на медицинския персонал от МБАЛ "Св. Анна" за..

публикувано на 21.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 21 април 2021 г. с Димитрина Дончева

Какво представлява мултисистемният възпалителен синдром при децата след боледуване от Ковид 19? Разказва майка на 10-годишно дете, което преживя тежко този синдром, ще чуем и мнението на лекар имунолог. 14-тото издание на Черноморския туристически форум ще се проведе в края на тази седмица. Какви ще са акцентите в него? Какво пречи..

публикувано на 21.04.21 в 06:00
Бунтовна Клисура – урок по родолюбие

НА СВЕТЛО на 20 април с Валерия Василева

Репортаж от посещението във Варна на министъра на туризма в оставка Марияна Николова по повод предстоящото откриване на летния сезон на 1 май. Хазартната зависимост - какви са последиците и подценен ли е този проблем у нас, коментира проф. д-р Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Св. Марина” във Варна. Нова техника за..

публикувано на 20.04.21 в 13:48

"Новият ден" на 20 април с Мариела Димитрова

Един от най-добрите фотографи на дива природа в България Богдан Боев ще направи онлайн обучение „Снимане на птици – съвети и трикове“ (виж заглавната снимка). Той го посвещава на Деня на земята, 22 април, защото фотографиите на диви животни ни помагат да се докоснем до видове и места, до които трудно можем да достигнем сами. С неговите..

публикувано на 20.04.21 в 06:28