Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атлантически хоризонти - Ил дьо Ре и Ла Рошел

Малкият Ил дьо Ре е остров в Атлантическия океан, на западното крайбрежие на Франция. Ако градският човек иска да попадне в тотално различна среда, това е мястото. Дълъг е 32 км, широк - 5 км, а на места дори 60 метра. Площта му е приблизително 85 кв.км, популярно местенце, където туристите прекарват летните месеци. С материка го свърза мост с дължина около 3 км. Тук ще видите главно местни жители с барети и раирани блузи, каращи велосипед из лозята и картофените полета, покрай стридените плантации, зеленчукови градини и местния резерват за птици. За разлика от Ривиерата във водата вместо лъскавите яхти виждате рибарски лодки. А на твърда земя строги правила запазват острова непромемен. Има градски архитектурен код за цветовете на фасадите и височината на сградите. Всички къщи са в бяло, а дограмите - за тях избора е между 4 нюанса сиво и 4 нюанса зелено. Местните държат на единния облик на градската среда, без шум и нощни заведения. Пазарите на открито са в центъра на вниманието всяка сутрин, а бараки за морски дарове сервират миди от техния заден двор, ароматизирани от огън с борови иглички.

Спокойствието на Ил дьо Ре бе временно нарушено преди няколко години, когато Джони Холидей изостави Сен Тропе и се появи на атлантическия бряг. Преминаваме на френска територия с помощта на екипа на Алианс Франсез. Всяка година Френският институт приема млади преподаватели по програмата Европейската доброволческа служба, които живеят във Варна и работят 12 месеца в Алианс Франсез. Традиция е те да представят пред своите ученици и гости градове и региони от различни части на Франция. Преди своето представяне пред широката аудитория лингвистът Мари Габриел от Троа разкри малкия остров Ре специално за Хоризонти. Мари познава отлично мястото тъй като от дете всяко лято прекарва ваканцията си там.




Мари Габриел от Троа ни разказа за малкия остров Ре, който е съвсем близо до Ла Рошел. Град любимо място за художници и писатели и творци. Вдъхновил и Дюма-баща за тримата мускетари . Известен е със своите плажове, с пешеходните и велосипедни зони и с екологичните автомобили. Ла Рошел е в близост до лозята и винарните на Бордо и Коняк. Ла Рошел става известен с провелата се тук битка по време на управлението на Луи Тринадесети.

По време на Ренесанса Ла Рошел смело възприема възгледите на реформацията и от 1568 г. се превръща във важен религиозен център на хугенотите. Може би най-големите забележителности в Ла Рошел са Кулите в старото пристанище. Кулата на фара е най-високата и е известна и като Кулата на свещениците, защото по време на обсадата на града, Ришельо нарежда от нея да бъдат изхвърлени 13 свещеника. Голяма атракция за туристите е намиращият се в близост до Ла Рошел Фор Бояр, който става известен най-вече с провежданото в него риалити-шоу. Построен е с цел да брани Франция от нападения по вода, но никога не успява да изпълни мисията си.




До Ла Рошел и Остров Ре най-удобно може да стигнете през Париж. По-малко от 500 км до Ла Рошел след това 30 минути с автобус или такси по моста, който свързва острова с материка. По-близо, но с по-ограничен брой полети е Бордо. Остров Ре. Алианс Франсез продължава традицията на своите географски разкази. Скоро френските учители ще представят как те виждат Варна през погледа на чужденеца.

Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 6 септември със Светлана Вълкова

Актьорът Станислав Кондов с не/празнични размисли С „Празничен разказ“ Варненската библиотека отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението и Независимостта на  България Документи за Съединението, съхранявани във Варненския архив „Монохромни съчинения“ – живопис на Юлиан Йорданов „Пейзажи на ума“ – изложба..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

НОВИЯТ ДЕН на 6 септември

Честит празник! Честито Съединение на България! В предаването днес ще научите още за:  Варна е в центъра на събитията на 6 септември 1885 година, когато княз Александър I Батенберг пристига с файтон и се отправя направо към телеграфо-пощенската станция, която тогава се помещава на втория етаж в сградата на градския съвет. Посрещнат е с възторжени..

публикувано на 06.09.24 в 05:53

НА СВЕТЛО на 8 септември с Мариела Димитрова

Видеонаблюдението във Варна и мерките за сигурност около училищата преди първия учебен ден коментира днес пред журналисти заместник-кметът по сигурността Илия Коев. Репортаж в 14.20 часа.   Черноморска Бяла празнува 40 години от обявяването й за град. Един от гвоздеите в празничната програма е фотоизложба „Бяла в пейзажи“ със снимки на 16..

публикувано на 05.09.24 в 13:59

"Новият ден" на 5 септември

Докъде стигна казусът с проекта за новата сграда на Математическата гимназия във Варна?  Провокирани от изтичащите срокове и неяснотата какво следва след като в началото на август стана ясно, че трябва да бъдат гласувани пари за т.нар. комплексна оценка, да бъде съгласуван проекта с ВиК, ЕРП и кадастъра и да бъде кардинално решен проблемът със..

публикувано на 05.09.24 в 06:10
На светло

НА СВЕТЛО на 4 септември с Валерия Василева

Днес и утре от 11 до 16 часа мобилен екип на РЗИ-Варна до информационния център на ниво "0" в Гранд мол ще съдейства на гражданите да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че жителите на общината ще решат дали да има или не..

публикувано на 04.09.24 в 13:55
Кътче от етнографския музей на открито „Етър“

НА СВЕТЛО на 3 септември с Валерия Василева

От утре в пункта на РЗИ пред Информационния щанд в Гранд Мол всеки български гражданин може да активира своето електронно здравно досие на мобилния си телефон. Във Варна днес предстои събитие от 35-то издание на Дните на японската култура в България - лекция и модно ревю „Пътешествие в света на кимоната“ с Минори Сугимото, първо ниво..

публикувано на 03.09.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 3 септември с Мариела Димитрова

Нов вид измама заплашва редовно пазаруващите онлайн с доставка от куриер до адрес: доставя се непоръчвана стока с наложен платеж и без услугата „Преглед“. Очаквайки поредната пратка варненка плати близо 100 лв. за стока, която не е поръчвала, но... на пакета са посочени нейните имена и адрес . Настигайки куриера секунди по-късно той й отговаря:..

публикувано на 03.09.24 в 05:58