Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад баща: "Моят син не се продава"

| обновено на 11.06.17 в 00:28 БНР Новини
Снимка: Радио Варна

"Българската кръв е безценна и единствена", това казва 34-годишния Радослав Андонов, баща на 2-годишно момченце. Той е собственик на малка фирма във Великобритания, което му позволява да живее нормално. Семейство Андонови използва всяка възможност, за да обиколя страната и да запознае своето дете с нейната история и красота.

Габриела Гаврилова се срещна с Радослав Андонов във Военноморския музей във Варна.

За първи път сме във Военноморския музей във Варна. Не сме от тук, но всяко едно посещение във Варна ще ме води тук. Аз съм от София, живея в Самоков, работя във Великобритания. Но съм българин.

Работил съм 2 години в ресторанта на нос „Калиакра”. Мястото ме накара да го видя не само като историческо, но и като магическо. Мога да твърдя, че Варна и региона са най-красивите места в страната.

Вие вероятно доста често пътувате?

Това, което виждам в света и което е описано като забележителност, няма нищо общо с това, с което разполагаме в България, но не го виждаме и не го оценяваме.

Защото сме свикнали или защото сме „забили нос в земята”?

Първо  - защото сме забили нос в земята, второ – защото така сме поставени в тази позиция – болезнена за нас. Трябва младите хора не да бягат, а да останат тук. Само ние можем да извоюваме обратно това райско кътче. В света може всичко да видим, показано е в реклами, в брошури, но няма тази красота, тази живопис, която я има тук.  В старо време имаше песни, които ни учеха на патриотизъм. Учех ги до 8 клас. Сега това го няма. Децата ни не се образоват да обичат родината ни, там трябва да се подходи сериозно. Това зависи от младите родители, от бъдещите родители...

Вие сте млад татко. На какво искате да научите своя син?

СнимкаСинът ми е на 2 години. Искам да запомни силата на българския дух. Историята да познава до перфекционизъм. Моят син се роди в България, въпреки че моят бизнес е във Великобритания. Работя така, че да се издържам, никога не съм искал богатство.

Когато съпругата ми забременя, ние си дойдохме в България, за да се роди тук моя син. Много познати ме упрекваха, защото детето ми ще има повече привилегии в чужбина. Моят син не се продава, българската кръв е безценна и единствена в света.

Кой Ви научи на този патриотизъм?

Научих се сам от загубите, които търпим от 30-тина година насам. От малък търся причините за този упадък, в който живеем. Желанието ми е това да спре, това ме накара да се прибера в България с бременната си съпруга...

Все пак сте успели да направите нещо в една друга държава, което Ви позволява да живеете добре в собствената?

Да. Всяка една стотинка, която заработвам навън навън,  влиза в България. Аз преживявам навън, за да мога да оцелея  тук. И няма да спра да го правя. Ако някои има план младите хора да бъдат изгонени, ще бъде излъган. Младите хора ще се завърнат, рано или късно. Ще им липсва мястото, на което са създадени и родени.

Често обикаляте страната?

Не спирам. В момента, в който се прибера в страната, аз не спирам. Пътуваме със семейството, когато има възможност – взимаме и бабите и дядовците. И така ще продължавам. Ще образовам детето си на патриотизъм, на истинската история. На това, което зная аз.

Бащите какво трябва да направят?

Ролята на бащата е да съумее да съхрани семейството в любов, тишина, сговор и топлина. Всъщност, семейството го гледа майката, бащата трябва да осигурява пари, за да съхрани семейството. И да бъдат до децата си, за да може да ги възпитаваме на патриотизъм, на любовта към родината и към майката, към всички близки, както и към всички хора, без значение от каква националност са.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00