Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7-то издание на Startup Weekend Varna във фокуса на StartUp на 22 май

| обновено на 26.06.17 в 11:24
Снимка: БГНЕС

Работещи практики и модерни технологии, които могат да превърнат градовете ни в по-екологични и по-ефективни, т.нар. концепция Smart City ("умни градове")влизат във фокуса на поредното 7-мо издание на Startup Weekend Varna.

­Все още никой не е открил как един град става "умен", но след има-няма 30 години повече от две трети от населението на земята ще живее в градове. Или поне така сочат анализи на ООН. Със засилването на процеса "много хора на малко място" пред местните власти ще се появяват все повече предизикателства. Варна например, е почти класическа илюстрация - една от най-малките по територия общини у нас, с население почти колкото някои български области. 

Затова светът вече вярва, че решението e в т.нар. Smart Cities, които ползват технологии, за да управляват ефективно всички възможни градски активи - транспорт, училища, ВиК, болници, сметоизвозване, чистота на въздуха и пр.

Всъщност, нали няма смисъл да ви убеждаваме в ползите?


Шест са категориите, с които трябва да се справя един "умен град", според Technische Universität Wien - икономика, околна среда, администрация, мобилност, начин на живот инаселение. Е, засега Варна и Пловдив са далеч от най-добрите попадения в класацията на същия този Виенски технически университет, който е изследвал десетки европейски градове, но ние сме убедени, че можем да обърнем нещата.

За 7-мото издание на Startup Weekend Varna говорим в студиото с Тодор Тодоров, участник в подобна инициатива в датския град Орхус и един от организаторите на това издание на надпреварата за предприемачи във Варна:
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05