Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара: Коментарите на Берлин за арестите на шестимата правозащитници са неприемливи

Снимка: БГНЕС

Турското външно министерство обяви, че коментарите на говорител на германското правителство за арестите в Турция на шестима правозащитници, сред които и германец, са неприемливи и намеса в турската съдебна система, предаде Ройтерс.

В сряда турският посланик в Берлин беше привикан в германското външно министерство, което изрази протест срещу арестите. След това говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт посочи възможността заради задържането на правозащитниците Европейският съюз да прекрати финансовата помощ за Анкара, давана заради мигрантската криза.

В началото на юли турските власти задържаха шестимата, сред които са германският гражданин Петер Щойднер, шведският поданик Ала Гарави и ръководителят на "Амнести интернешънъл" за Турция Идил Есер. Във вторник турски съд постанови всички те да останат в ареста, докато чакат процес по обвинения с подпомагане на тероризма. След решението на съда Щефен Зайберт написа в "Туитър", че задържането на Щойднер е неоправдано и Германия ще действа на всички нива, за да подкрепи Щойднер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Зигмар Габриел

Расте напрежението между Турция и Германия

Турският посланик в Берлин е бил привикан в министерството на външните работи на Германия във връзка със задържането на германски правозащитник в Истанбул, съобщи говорител на германския първи дипломат Зигмар Габриел . Германия настоява за незабавното..

публикувано на 19.07.17 в 18:04

Турция иска пълноправно членство в ЕС

Турският министър по въпросите на Европейския съюз Йомер Челик потвърди в Брюксел, че Турция иска пълноправно членство в ЕС и няма да приеме никакъв друг проект, пише в. "Хюриет". „ЕС трябва да подкрепи Турция по време на този труден период в региона,..

публикувано на 19.07.17 в 16:34

Задържаха журналистка в Турция заради критична статия

Турските власти задържаха Йелиз Корай , редактор на регионален вестник, заради нейна статия.  Публикацията критикува правителството за преувеличаване на значението на миналогодишния опит за преврат, съобщи агенция Ройтерс.  Йелиз Корай, редактор на..

публикувано на 17.07.17 в 10:26
Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер призова Турция да не се отдалечава от ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Турция да не се отдалечава от ЕС в статия за германския в. „Билд дам зонтаг”, публикувана днес. „За Европейския съюз е важно неговият съсед да остане демократичен, стабилен и успешен..

публикувано на 16.07.17 в 12:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32