Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отличен 6 на 24 август

| обновено на 26.08.17 в 20:12

Част от предаването "Отличен 6" на 24 август ще посветим на един човек, който вече не е между нас - актьора Христо Христов.

Последните години Радио Варна реализира с него изключително интересни и значими проекти. Заедно с Христо и децата от Театрално студио Шанс възродихме първата българска радиопиеса "Крилата помощ", с чието излъчване през 1938 година се слага началото на радиотеатъра в България. Много от проектите на театралното студио събираха изключителна публика в Концертното студио на Радио Варна. Приятел и наставник, понягога строг, но много топъл към децата и юношите от студиото, много от тях подготви и изпрати да учат в НАТФИЗ, НБУ и дори в Кеймбридж. „Обичам децата. Моето верую е да се занимавам професионално с тях, не търпя любителство“, повтаряше той.

За Христо Христов една пораснала негова ученичка -Мария Василева писа в социалната мрежа:

"Срещаш хора.
Помагат ти да се намериш, дори и да не си знаел, че си се изгубил.
Умеят да проникнат и в най-скритите кътчета на душата ти само с поглед, жест, насока, сякаш знаят какво става вътре в теб, без дори да си продумал.
Показват ти как да разпалиш огъня, ако е започнал да тлее, да го укротиш, когато се разбушува.
Най-хубавата част е когато разбереш, че всъщност в теб е силата да го овладееш или да го освободиш тотално.
Създават защитено простанство на творческа енергия и откривателство. Предизвиват те да се надскочиш и представите, които си си създал. Да направят личното преживяване на всеки част от едно цяло и то все пак да си остане интимно.
Да правиш всичко това с топлина, уважение, човечност и онази специална магия на сцената и изкуството.
Пътят към себе си е пътят към всички.
Важното е да си вярваме...

Светъл път и довиждане, Господине! Благодарност."

Запис от предаването "Отличен 6" на 24 август може да чуете тук.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28