Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

45 оборота в минута #431 | Иван Антонов

БНР Новини

Слушайте отново последния брой на предаването 45 оборота в минута!

Иван Антонов е в студиото, както всяка първа събота през последните почти три години. Традицията повелява началото на месеца да започва с изобилие от нови сингли от страниците на сайта relaxmashmusic.org, а ноември бележи задълбочаване в селекциите на Иван – шестте соулфул афро хаус парчета във втория час на предаването ни повличат наистина надълбоко!

Първата половина от това издание е запазена територия за съвременната фънк-соул сцена. Слушаме нови албуми от британците The Haggis Horns, инструменталната формация Kind & Kinky Zoo от Швейцария, както и соул дивата Martha High – един от златните гласове в армията на Джеймс Браун.

Martha High днес е на 72, но е точно толкова активна, колкото и когато беше на 27. Новият ѝ албум Tribute To My Soul Sisters е продуциран и изцяло изсвирен от японската фънк банда Osaka Monaurail, с която певицата в момента е на европейско турне. Идеята за този проект датира още от 2014 г., когато Марта осъзнава, че иска да отдаде почит към останалите певици от JB'Revue – дамската вокална група на Джеймс Браун, позната и под името James BrownOriginal Funky Divas. Това са Lyn Collins, Anna King, Vicki Anderson и самата Martha High. Албумът съдържа нейни изпълнения от репертоара на звездната четворка – 13 бижута от златните години на соул и фънк музиката.

И още: нова музика от канадското R&B дуо dvsn (изговаря се дивижън), Mario Biondi - италианския еквивалент на Бари Уайт, и варненския ню джаз проект JazzProfilactika (следващата събота музикантите ще представят дебютния си албум Tick Tock!).

В това издание отбелязваме и рождения ден на Gregory Porter, откривайки сезона на коледните песни (да, рано е, но наистина нямаме търпение!) – с обещанието, че в ефира на Радио Варна ще звучи само фина селекция от тазгодишната музикална коледна реколта. Приятно слушане.


Beatchild & The Slakadeliqs feat. Justin Nozuka – The Only Difference [BBE]

Kind & Kinky Zoo – Big Bite [Legere]

Kind & Kinky Zoo – La Jupe Volante [Legere]

Martha High – Things Got To Get Better [Record Kicks]

Martha High – Think (About It) [Record Kicks]

Martha High – Mama Feelgood [Record Kicks]

The Haggis Horns feat. Doc Brown – Take It Back [Haggis]

The Haggis Horns feat. Lucinda Slim – New York Beat [Haggis]

Gregory Porter & Anita Wilson – Go Tell It On The Mountain / Ain't No Mountain High Enough [Motown]

Toni Jordan – The Bend [Jazzman]

Otis Blackwell – My Josephine [Jazzman]

Clarence Garlow – New Bon Ton Roulay [Jazzman]

Donny McCaslin – Shake Loose [Motema]

Fats Gaines Band – Get Up, Get Down, Get Funky, Get Loose [Avamar]

dvsn – Can't Wain [OVO Sound]

dvsn – Morning After [OVO Sound]

JazzProfilactika – Calle de Cubo [Timewarp Music]

Mario Biondi – Stay With Me (LTJ Xperience Remix) [Schema]

Louie Vega pres. Uhuru & Berita – Respect Is You (Mapiano & Sunny Boy Uhuru Souldub) [Vega]

Dave Anthony feat. Aleysha Lei of Hanlei – I Feel For You (NDinga Gaba Remix) [Quantize]

Aaron & Deckert feat. Valentine – L.D.O.E. [Connected Frontline]

Blak Beat Niks – Get Over Yourself (Sean McCabe Jazzclub Mix) [Solid Ground]

Kikko Esse – Room 33 (Original Mix) [Soulstice Music]

Los Charly's Orchestra feat. Omar – History (John Morales M+M Radio Edit) [Imagenes]
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#632 ТОП 20 (14.05.2021-21.05.2021)

публикувано на 14.05.21 в 19:56

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА НА 10 ГОДИНИ!

Празнуваме рожден ден с колеги, съмишленици и приятели! Акценти от седмицата: Поетът Станислав Пенев измести художника Георги Лечев за Голямата награда „Варна ” – ще чуем позициите на Мария Тодорова – председател на Комисията по култура и на изкуствоведа Румен Серафимов – куратор в Градската художествена галерия Сбогуване с..

публикувано на 14.05.21 в 13:40
Варненско крайбрежие

"Новият ден" на 14 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Защо жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест? Ще успеят ли граждани и институции да върнат чистотата във варненската местност „Перчемлията”? Кой ще стане „Най-добър млад шофьор на България”? Състезанието е във Варна. Тази вечер е старта на 51-вото поред Международно рали..

публикувано на 14.05.21 в 06:00
Студиен комплекс 5, Радио Варна

НА СВЕТЛО на 13 май с Валерия Василева

БНР получи специалната награда на международния музикален конкурс "Св е тозар Стр а чина" за запис на фолклорна музика за  пиесата "Тракийски напеви" - изпълнението е на младия гъдулар Симеон Илиев, а отличеният запис реализира екип на музикалната редакция на Радио Варна. Репортерска проверка по сигнали на слушатели показва, че..

публикувано на 13.05.21 в 13:59

НОВИЯТ ДЕН на 13 май с Иван Барбов

От 1 юни влизат в сила електронните рецепти. До кога ще се издават и обработват рецепти на хартиен носител и има ли вече аптеки във Варна, които работят с електронни? Проверка на Емилия Николова. След 8:30 часа ще ви запознаем с един казус с пациент на болница „Света Анна“ във Варна. Имало ли е пренебрежително отношение от лекари от..

публикувано на 13.05.21 в 05:50
мега пиано

НА СВЕТЛО на 12 май с Валерия Василева

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, положи клетва днес - ко ментар на доц. Тошко Петров, д-р на политическите науки, ръководител на катедра „Социални и правни науки” в ТУ-Варна. 125 години от създаването на Тракийското дружество във Варна отбелязаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на..

публикувано на 12.05.21 в 12:56

НОВИЯТ ДЕН на 12 май с Мариела Димитрова

Само след дни започва изпращането на абитуриентите – свободни часове при козметици, маникюристи и за други разкрасителни процедури почти няма.... Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е официалният тоалет за бала. Всяка година тенденциите в предпочитанията на младежите се променят. Какви са тази година, взема ли превес..

публикувано на 12.05.21 в 06:52