Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите в Германия - без консенсус отново

| обновено на 20.11.17 в 07:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Ангела Меркел изрази съжаление за провала на проучвателните преговори за съставяне на управляваща коалиция. Меркел каза, че днес ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените. 

Според Ройтерс решението й да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че канцлерът няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените.

Преговорите за предварително коалиционно споразумение за управление на Германия навлязоха в неделя във второ непредвидено продължение. Поредният краен срок, който си поставиха консервативният блок на Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените, изтече, без да бъде постигнат компромис, предаде Франс прес. Преговорите се провалиха след оттеглянето на Свободните демократи от предварителните разговори.

По-добре е да не се управлява, отколкото да се управлява лошо, каза пред медиите в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер, който добави, че не е било възможно да се намери обща основа за преговори за съставяне на т.нар. "коалиция Ямайка".

Залогът е извънредни парламентарни избори, на които има голяма вероятност за още по-силно представяне на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която на 24 септември спечели близо 13 процента от вота. Според социологическо допитване, публикувано от вестник "Велт", 61,4 на сто от германците смятат, че провал на преговорите ще означава край на канцлерските години на Меркел, която управлява от 2005 година. Най-големият препъникамък в момента е мигрантската политика. Още не е ясно докога се надяват потенциалните участници в т.нар. "ямайска коалиция" да продължат да спорят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32