Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и НАТО осъдиха ракетния тест на Северна Корея

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз и НАТО осъдиха поредния опит с балистична ракета от страна на Северна Корея.

Европейският съюз отправя недвусмислено предупреждение към Северна Корея – да се откаже от ядрените си и балистични програми и от оръжията за масово поразяване по пълен, проверим и необратим начин, незабавно да преустанови всички свързани с тях дейности и да се върне към договора за ядрено неразпространение, се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност. От службата определят опита като още едно неприемливо нарушение на международните ангажименти, които Северна Корея е поела чрез многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Северна Корея трябва да започне диалог, чиято цел е пълна демилитаризация на Корейския полуостров и пълно прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност, се казва още в изявлението на дипломатическата служба на Европейският съюз.

В профила си в "Туитър" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг категорично осъди теста на Северна Корея с балистична ракета и призова Пхенян да се откаже от безразсъдната си ядрената програма, която представлява заплаха за международния мир и сигурност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Севернокорейската ракета

Северна Корея извърши пореден тест с балистична ракета

Северна Корея поднови опитите с балистични ракети след двумесечно прекъсване. Първа за новото изпитание над Японско море съобщи южнокорейската агенция Йонхап, като се позова на командването на въоръжените сили на Сеул. Според същия източник запускът е бил..

обновено на 29.11.17 в 01:07
Знамето на Северна Корея

Сеул и Токио приветстваха решението на САЩ да върне Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма

Токио и Сеул приветстваха решението на Вашингтон да върне Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма. Двете страни очакват тази мярка да засили натиска върху Пхенян да се откаже от ядрената си програма. В понеделник САЩ включиха отново..

публикувано на 21.11.17 в 07:43

Тръмп обяви Северна Корея за държава, спонсор на тероризма

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Северна Корея за държава - спонсор на тероризма и добави въоръжения с ядрено оръжие комунистически режим към черния списък на режимите врагове на Вашингтон. Днес САЩ определя Северна Корея за..

публикувано на 20.11.17 в 21:33

Среща Китай - Северна Корея след азиатската обиколка на Тръмп

Специалният пратеник на Китай за Северна Корея Сонг Тао пристигна в Пхенян за среща с високопоставени севернокорейски представители, съобщава Ройтерс. Китайската делегация бе приета от Чоу Ронг Хе , ръководител на външнополитическия отдел в..

публикувано на 18.11.17 в 08:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32