Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

45 оборота в минута #435 (02.12.2017) | Иван Антонов

БНР Новини

Слушайте отново последния брой на предаването 45 оборота в минута!

Както всяка първа събота от месеца Иван Антонов от relaxmashmusic.org е в студиото със селекция от 6 сингъла, които могат да се намерят на страниците на сайта. Селекцията му носи слънцето в този дъждовен съботен следобед, а ние го очакваме отново в началото на януари за още една година, пълна с нова качествена музика!

Вторият час е посветен на няколко нови албума от света на соула и хип-хопа. Soul Of Woman е заглавието на последния албум в дискографията на Sharon Jones, излязъл точно една година след нейната смърт. Определяна от мнозина като съвременната соул кралица, през последното десетилетие Шарън Джоунс изигра основна роля за ренесанса на фънк и соул музиката. Слушаме и две композиции от легендарния албум Dirty Old Hip Hop, в който британският продуцент Marc Mac отдава почит към своите кумири от два далечни и в същото време толкова близки свята – на хип хопа и на джаза. Британският лейбъл BBE Records реши да го преиздаде по случай десетата годишнина от излизането му в едно много специално издание – 180-грамов оранжев винил. Продължаваме на същата вълна с последния проект на американския продуцент Amerigo Gazaway, в който той смесва елементи от музиката на Stevie Wonder и на рапъра Common. Резултатът – 12 нови парчета-колаборации (макар и задочни) между двете големи фигури на американската и световната сцена. А Ticklish от Германия ни показва нагледно как песни от 70-те се преобразяват почти неузнаваемо с инструментите на днешните продуценти, които често включват просто един лаптоп. Приятно слушане.


The Haggis Horns feat. Lucinda Slim - World Gone Crazy (Sam Redmore Remix)

ВИЖТЕ ОЩЕ

Царичино - малкото космополитно селце сред плодородните поля на Добруджа

Царичино е красиво и тихо селце, което се намира на около 50 километра североизточно от Варна, на близо 40 километра от Добрич и само на 3 километра от град Балчик.  Данните за първите заселници тук датират от 1916 година. Една от легендите разказва, че през 1941 година цар Борис III, който тогава е бил в Двореца в Балчик е поискал да пренощува..

публикувано на 01.10.22 в 10:57
Chart

#691 ТОП 20 (30.09-07.10.2022)

публикувано на 30.09.22 в 19:42

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 30 септември със Светлана Вълкова

Завърши 40-то издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Кои са наградените? Срещаме ви с режисьорите Зорница София, Валери Йорданов, Иван Павлов, Александър Милушев и с киноведа Боряна Матеева. "Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента..

публикувано на 30.09.22 в 13:27
Варна

"Новият ден" на 30 септември 2022 г. с Димитрина Дончева

Какво време ни очаква през идващия месец октомври – топло, дъждовно или студено и как ще се отрази на сеитбата, която започва сега? Как се възпитава отношение към спорта при подрастващите и защо двигателната култура е важна, както за физическото, така и за психическото ни здраве? Как озеленителите подготвят Морската градина във..

публикувано на 30.09.22 в 06:00

НА СВЕТЛО на 29 септември с Валерия Василева

Световен ден на сърцето под наслов „Използвай сърцето си“. Предизвикателствата в сектора за производство на фуражи за животновъдството. Актуалната ситуация и проблеми в управлението на природащитната мрежа НАТУРА 2000. Европейската комисия представи проекта за първия закон за медиите в Европейския съюз. Последен ден от фестивала на българското..

публикувано на 29.09.22 в 14:57

"Новият ден" на 29 септември 2022 г. със Сияна Спиридонова

Макар България да е част от прирозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Днес във Варна се провежда семинар за популяризирането на по-доброто управление на мрежата „Натура 2000” на регионално ниво (Знания за Натура). Утре – 30 септември, такъв..

публикувано на 29.09.22 в 05:20

НА СВЕТЛО на 28 септември с Валерия Василева

Репортерска проверка за организацията и обслужването на клиенти в централния пункт във Варна за продажба на абонаментни карти за градския транспорт. Вече е свободно движението по конфликтната улица „Орех“ във Варна - отзвук от снощните протести на място и изводи от казуса. Областният управител на Варна Марио Смърков за..

публикувано на 28.09.22 в 14:15