Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние пристига на работно посещение в България

| обновено на 19.12.17 в 07:18
Мишел Барние
Снимка: БТА

По време на визитата си Мишел Барние ще се срещне с премиера Бойко Борисов, вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Предвидени са и разговори с народни представители от две парламентарни комисии в Народното събрание, както и с представители на социалните партньори. Ден преди визитата си в София, главният преговарящ заяви, че част от споразуменията с Обединеното кралство ще трябва да бъдат ратифицирани от националните, а някои и от регионалните парламенти на страните-членки на ЕС и в тази връзка трябва да има публични дебати. Ето какво каза той ден преди посещението си у нас:

Защо, дами и господа, отделям от времето си, за да се срещна, както правя в България и всички столици, със синдикатите и работодателите на всяка страна? Защо ще отида в парламента в София следобед, за да се срещна с депутатите? За да подготвя тези публични дебати. Преговорите, които водим, не могат да бъдат тайни. Не може да има недоверие, трябва да има прозрачност, за да приключим с ратификацията на следващия, втори договор.

Барние казва още, че по време на ротационното си председателство България ще има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки, да подсигурява непрекъснат диалог между тях, Комисията и Европейския парламент, както и да избягва всякакви паралелни или секторни дискусии по въпроса.

Цялото интервю с Мишел Барние ще чуете в предаването „Преди всички“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32