Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Трябва да орежем разходите по аграрната и кохезионната политика, такива са реалностите

Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

Ако не се намалят средствата по кохезионната и аграрната политика, то парите по всички останали политики трябва да бъдат орязани с 45 на сто. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след приключването на неформалната среща на европейските лидери в Брюксел.

Както се очакваше, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск посочи, че в следващата многогодишна финансова рамка се предвиждат повече пари за борба с нелегалната миграция, сигурност и отбрана и „Еразъм+“. По повод чувствителните за някои страни, в т.ч. и България, политики като кохезия и селско стопанство, той заяви:

Много лидери подчертаха продължаващата значимост на кохезионната и общата селскостопанска политика, инвестициите в проучванията и иновациите и паневропейската инфраструктура. Ясно е, че приоритетите са свързани с размера на бюджета и в този контекст ние трябва да се справим с дупката в доходите, която се очертава след Брекзит.

Някои страни - членки изразиха желание да увеличат вноските си, каза от своя страна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и добави: 

Комисията прие текст на 14 февруари, в който представихме на Европейския съвет различни елементи за размисъл. И благодарение на този текст казах на приятелите ни, че трябва да орежем разходите по аграрната и кохезионната политика. Това не ми харесва особено, но такива са реалностите.  Ако не намалим средствата за тях, които представляват 70 на сто от общата европейска бюджетна маса, трябва да намалим парите за останалите политики с 45 на сто. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32