Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите пожарникари във Варна назначени срещу една връхна дреха

| обновено на 01.03.18 в 15:13
Снимка: Радио Варна, Вяра Николаева

Във връзка с честванията на 140 годишнината от основаването на пожарното дело в гр. Варна, РДПБЗН – Варна планира да попълни и обнови музейната сбирка в сградата на бул. „Сливница” № 159. Същата ще бъде отворена за посещение от деца, ученици, граждани и гости на града в навечерието на празника. През далечната 1878 година по предложение на г-н Велико Христов – Кмет на Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се предават във владене съораженията от турската община, за да могат да бъдат ликвидирани възникнали пожари. На 19.ХІІ същата година с решение на Общинския съвет назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба във Варна. Интересен факт е , че това става срещу една връхна дреха, а не срещу заплата. Имали са задължение то да наблюдават за пожари в града от високо място и да събират пристанищните работници за съдействие, ако има пожар. Това е в далечната 1878 год., разказва  комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна. Вяра Николаева разговаря с него:

Снимка- Какво може да бъде видяно в експозицията към днешна дата?

-Музейната сбирка на втория етаж в сградата ни на бул. „Сливница” № 159 на втория етаж се реализира по идея на пол. Сашко Грудев, тогавашен  началник на Областна дирекцияПожарнабезопасност и защита на населението”-Варна. Идеята беше да съберем материали, зрънце по зрънце историята на пожарното дело. Тук да идват ученици, деца, наши колеги, които да се възпитават в традициите на огнеборците. Включихме се доста хора . 

СнимкаВсички се обединихме, за да създадем тази изложба. Имаме над 200 експоната. Тук може да се види първият телефон, който е бил монтиран в тази сграда. Не първият въобще. Има интересни факти за първите телефони в града. Првият е бил между пощата и общината. Вторият между пощата и пожарната охрана. После идват околийското, полицията и т.н.. Имаме учебници, помагала, нормативни актове от 40-те години и преди това. Имаме съоражения, каски, униформи, награди, снимки и др.. Стана ясно, че за жалост, че някои от нещата, които сме имали не сме запазили. Това е и причината сега, когато сме на прага на 140 годишнината от основаването на пожарното дело в гр. Варна, да се обърнем към нашите колеги, към гражданите, които имат запазени вкъщи снимки, униформи, пагони, материали за пожарната, ако имат желание да ни ги дарят.

Снимка  Снимка  Снимка

- Кога се надявате да можете да посрещнете първите посетители?

- Условно казано, мислим да направим две зали. Едната да е във фоайето на втория етаж, а другата на третия. Идеята е да представим и развитието на „Гражданска защита”. Както знаете през 2010 година двете структори се обединиха в една и работят заедно. Вчера ми донесоха плакати, които са се ползвали с учебва цел. Може да се види как се поставят противогази. Смятам, че ще можем да реализираме и тази идея. Планираме да отворим музейната експозиция около 14 .ІХ. , тогава е празника на пожарната. Това е и в навечерието на новата учебна година. Ще започнем с организирани посещения на деца и ученици. Ще могат да идват и граждани. Стига да имат интерес.

Снимка  Снимка  Снимка

- Много деца проявяват интерес към професията на огнебореца. Факт е, че организирате множество инициативи.  Доколко искат да станат като вас?

- Наистина имаме много инициативи. Работим с децата от детските градини и училищата. Много обичат да сеснимат с нас и пожарните автомолили. Масово момчетата казват, че искат да станат полицаи или пожарникари. По-късно мечтите им се променят. Когато се обави конкурс от Министъра на вътрешните работи за попълване на щата на варненската пожарна служба за едно място се явяват 5-6 човека. Това показва, че все още има интерес към нашата професия. Не е отминал.

Снимка  Снимка  Снимка

Цялото интервю с ком. Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна можете да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 14:53
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10