Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Русев:"България се появява отново на картата. Говорим си на български. Радвам се, че съм българин, "

“Знаци на свободата и героизма” е международен проект, посветен на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Изложбата гостува в НИМ в София. Откриването е от 11.00 часа.Началото е поставено във Варна. В експозицията са включени живописните платна на художниците Марина Варенцова-Русева и Николай Русев, графични творби на руския художник Вячеслав Бабияк и 30 фотографии, факсимилета на документи и текстове, подбрани от историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев, автентични предмети използвани от руските и румънски войни, както и от българските опълченци. С  художника Николай Русев разговаря Вяра Николаева: Снимка

- Започвайки работа по този проект ти обяви, че той остава отворен. Какво ново има в изложбата?

- Марина Русева допълни портретната експозиция и нарисува Карол І, който е участвал по време на Руско-турската освободителна вона в боевете при Плевен. Обявен за крал на Румъния и Влашко през март 1886 година.  Аз съм нарисувал три нови неща. „Казаци при Дунава”,  „Пътят към София” и платно, което изобразява освобождаването на Ст. Загора. Гибелта на над 14 хил. българи при повторното завземане на града от турската армия.

Снимка- Как работиш по тази тема? С какво те привличат баталните сцени?

- По тази тема работя от малък. Интересувам се от история.Фантазьор съм. Обичам да рисувам коне, представям си дрънкането на желязото, на оръжия. Това е романтичната страна. Онова, което остава след боя е ужасно. Що се касае до работата с визуална информация, не само текстова, а и архивни документи, то трябва да отбележа, че дължа много на г-н Борислав Дряновски, бивш директор на Държавния архив-Варна. Опитът в тази посока съм натрупал покрай него. В случая трябваше да вляза в една историческа ситуация, която беше инспирирана от г-н Дряновски, Наско Якимов от издателство „Славена” и проф. Валентин Плетньов, който за жалост вече не е между нас. Той беше директор на Варненския исторически музей. Самата концепция е такава. По време на войната има битки – сражения. Баталните сцени преобладават. Взаимствал съм от архивни изображения и фотографии на военни кореспонденти от много държави.

- Има ли специфика при цветовата гама?

- Да! Лично аз отидох към умбрата и сепията, за да разкажа едно минаване през времето. Не точно избледнялост, а времева история. Исках да не е ярко и наситено. Исках да има спомен за нещо, който в същото време е и конкретен.

- Доколко си повлиян от визуализацията на темата във филмите, които си гледал? Споменавайки „Пътят към София” на мен в съзнанието ми изплува сцената със замръзналите войници забили пушки в снега.

- Специално на картината, която правих от „Либерасион”, френски журнал изобразява тази сцена. Визуалната информация по принцип е най-големия обем информация в човешкото съществуване. С очите възприемаме околния свят. Визуалното повлиява директно. Мозъкът ни възприема и запаметява.Снимка

- Какво значи датата 3-ти март за теб?

- Като факт, България се появява отново на картата като държава. Ние си говорим на български и аз се радвам, че съм българин, въпреки трудностите в държавата ни. Ние сме народ с традиции и дух.

- Какво пожелаваш на българите в този ден?

Да са живи и здрави! Да зачитат историята си и да не забравят личностите отдали живота си за свободата ни. Нека да работим за държавата си. Аз се върнах в България с голям идеализъм след студентство в Санкт Петербург. Завърших две магистратури с отличие и избрах България. Ние трябва да си оправим къщичката, за да ни е хубаво тук. Движа се между много хора. Ходя на различни международни форуми. Забелязвам, че изкуството и културата са на втори план. Те държат цивилизацията. Не консуматорството. Духовното трябва да се зачита. Един лъв също има консумация, но няма цивилизация. Това са култура,  дух,  език, религия, обществени стуктури. Не само стадни-родови. Релно погледнато на 99 % живеещи в България им е трудно. На мен в такива моменти на безизходица, когато имам проблеми, които изглеждат нерешими ми помага тоз факт, че мога да творя. Знам, че ще оставя нещо след себе си. Аз съм вярващ и Господ ми помага. „Вярата умира последна”, казва Граф Монте Кристо. Вярвам, че ни очаква по-добро бъдеще. Вярвайте и вие!

Интервюто на Вяра Николаева с художника Николай Русев можете да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 14:53
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10