Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Равна гора - селото с чужденци

12
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Близо 130 са постоянните жители на с. Равна гора. Някъде към 20 са чужденците, които са избрали красивото варненско село за свой дом. Някои от тях имат интересен бизнес, който е много нетрадиционен за региона.

А местните хора са предимно възрастни, които са се върнали на село след като са се пенсионирали. Има и млади, които работят във Варна и няма как да ги срещнем в делничен ден. За историята, делника и проблемите разказват баби и дядовци, но те знаят и помнят много...

Предците им дошли от балканското село Еркеч /българите оттам и от съседното село Голица се преселили в много села на Североизточна България/ , други са част от потока бежанци от Лозенградско /както и в съседното село Болярци/... Днес в селото има и много пустеещи къщи, но има и ново строителство, а дори луксозните къщи бързо се продават.

Причината - близостта до областния град и до плажа.

На 25 километра южно от Варна и на 10 километра западно от морския бряг е авренското село Равна гора. В страната има още 2 села с това име - в Бургаска и Хасковска област.  Пътят до там не е от най-поддържаните, но в бюджета на общината за тази година са осигурени средства за ремонт .В Равна гора има какво да се види:

Църквата "Св.Петка Параскева" има интересна архитектура...

Паметникът на загиналите във войните за освобождение в Равна гора. Вижте снимките в галерията ....


Откъде идват жителите на Равна гора, област Варна и ги вълнува - на 4 март след новините в 8 часа в ефира на Радио ВарнаВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 7 август със Светлана Вълкова

Стефан Цанев, роден днес: „Аз помня само доброто и така по-добре се справям с лошото” "Безмълвие" – новата книга на Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски Изложбата „Кристо – ранни етюди“ в Градската художествена галерия на Варна Проектът „Отвъд хоризонта“ представя геометрично изкуство..

публикувано на 07.08.20 в 12:02

НОВИЯТ ДЕН в петък, 7-ми август

Темата за свободния достъп до плажовете по родното ни Черноморие е актуална всяко лято. Примерите за липсата на такъв с годините стават все повече. Още преди започването на активния летен сезон, стартирал по-късно тази година, в средата на юни месец община Каварна издаде заповед за премахването на бариерата на входа на Ваканционното селище..

публикувано на 07.08.20 в 05:57
Преображение Господне, икона на Теофан Грек

НА СВЕТЛО на 6 август с Валерия Василева

Празникът Свето Преображение Господне във Варна. Националната пациентска организация организира днес виртуален медиен уебинар на тема "COVID-19: Ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” . Репортерска проверка по сигнал на слушател за неудобства в условията, при които се лекуват приетите във варненската Инфекциозна клиника. ПК „Наука и..

публикувано на 06.08.20 в 13:44

"Новият ден" на 6 август с Емилия Николова

На 6 август  Българската православна църква отбелязва един от най-светлите  празници – Преображение Господне. В Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар, разказва отец Дончо Александров. Параклисът "Свето Преображение Господне" във варненския квартал „Младост” днес има храмов празник. Ранна среща с..

публикувано на 06.08.20 в 05:55

НА СВЕТЛО на 5 август с Валерия Василева

Бейрут след експлозията – човешките измерения на трагедията споделя д-р Аделина Климова, която от 33 години живее и работи във втория по големина град в Ливан, Триполи. Тактилна пътека изградиха в Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Проф.д-р Иван Шишманов“ във Варна - интервю с директора, Жулиета Петкова. За..

публикувано на 05.08.20 в 13:22

”Новият ден” на 5 август с Мариела Димитрова

Селата Доброглед, Зорница и Любен Каравелово ще са на воден режим до средата на септември. Причините се изясняват в момента, но факт са драстично намалелите запаси във водоемите, от които се снабдяват селата, след сухата зима, както и остарялата водопроводна мрежа, по която загубите на воден ресурс са почти наполовина. В ефира на Радио Варна на..

публикувано на 05.08.20 в 06:54

НА СВЕТЛО на 4 август със Светлана Вълкова

Морето през август става опасно – разговор със спасител на плажа Репортаж от церемонията по награждаване на олимпийския шампион по бокс Ивайло Маринов по случай 60–та му годишнина Незаконно сметище за автомобилни гуми в района на Побити камъни – проверка по сигнал на слушател Зов за помощ: една история от Добрич, разказана от кореспондента ни..

публикувано на 04.08.20 в 13:28