Моделите и симулационните игри - предизвикателството да влезеш в ролята на големите в политиката

| обновено на 22.03.18 в 18:05
от ляво надясно Деница, Мирела и Яна от I ЕГ
Снимка: Радио Варна

През последните години постепенно свикваме с една сравнително нова за България употреба на думата „модел“, а именно като синоним на т.нар. симулационни игри, които се радват на все по-голям интерес сред младите хора. Обикновено става дума за симулация на работата на големи международни организации и институции като Съвета за сигурност на ООН, Европейския парламент и др. Участниците – най-често ученици и студенти, влизат „в обувките“ на големите политици или на застъпници на определени интереси, съвсем реалистично провеждат дебати по значими глобални проблеми и гласуват заключителни документи, подобно на действителните органи. Моделите са изключително популярни в момента в Европа и света, почти ежеседмично различни младежки и неправителствени организации правят поне една подобна симулация в различни градове. Възможността за финансиране по програма „Еразъм+“ на мобилност за участие в модел прави тези предизвикателства още по-интересни и желани за младите хора.

За първи път подобен модел се проведе и във Варна. На 10 март 2018 г. 28 гимназисти от различни училища от Варна участваха в модел „Ученически Европейски съвет 2018“ под патронажа на българския евродепутат Емил Радев. Той лично поздрави участниците при откриването на форума, чийто домакин стана Първа езикова гимназия – Варна. Учениците, желаещи да участват като представители на страните-членки на ЕС в работата на модела, бяха над 60. Селекцията беше направена след конкурс за есе на тема „Европа – страхове и копнежи“.

Сред класираните за участие бяха Мирела, Деница и Яна от І ЕГ, които гостуват и на предаването „Отличен 6“. Мирела, която има опит и от модел, проведен в Европейския парламент в Страсбург, този път беше в ролята на държавен глава на Великото херцогство Люксембург, Деница – на Република Ирландия, а Яна – на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Защо моделите са толкова популярни сред младите хора днес? Дали това е поколение на лидери, които отрано искат да се докажат и да изпитат себе си? Имат ли какво да научат реалните политици от участниците в моделите? Променя ли включването в една симулационна игра отношението на младежите към проблемите на обществото и към политиката? Какво решиха варненските ученици за Бялата книга за бъдещето на Европа? Къде виждат своята реализация?... Това са част от въпросите, които им задава водещата на предаването - Валерия Василева, а техния изключително интересен анализ можете да чуете в звуковия файл.
Свързани новини

Работата на Европейския съвет ще симулират във варненската 1-ва ЕГ

Първата по рода си симулация на работата на Европейския съвет ще се проведе във Варна под патронажа на евродепутата Емил Радев. В инициативата ще вземат участие 28 варненски ученици, избрани след конкурс за есе, посветен на Бялата книга за бъдещето на..

публикувано на 06.03.18 в 15:15

Във Варна симулират как работи Европейския съвет

Първата по рода си симулация на работата на Европейския съвет с участието на 28 младежи от девет училища във Варна, се провежда под патронажа на евродепутата Емил Радев в Първа езикова гимназия   в морската столица. Във фокуса на симулацията е..

публикувано на 10.03.18 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните..

публикувано на 15.04.21 в 05:05