Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Марков: Българските изселници в Турция трудно свикват с налаганата ислямизация

Снимка: БГНЕС

След опита за преврата в Турция животът на жителите в страната и на българските изселници се промени, въпреки че на повърхността нищо не се усеща. В интервю за предаването "Преди всички" Лазар Марков, завърнал се наскоро у нас след месеци работа в южната ни съседка, сравни живота в извънредно положение, удължавано за пореден път, и реалността преди 2010 година.

"Хората с професии са добре интегрирани в турското общество и имат сравнително висок стандарт, но както всички останали граждани на Турция нямат свобода и са подложени на притеснения и гонения от страна на властите", разказа Марков.

На повърхността почти нищо не се усеща, посочи Марков:

"Това, което можем да видим, са проверките по пътищата, по автогари, летища, които са значително засилени. Спира се цялото движение и всички пътуващи се проверяват. Но това е най-много, което чужденецът може да види. Когато обаче имаш повече работа и контакти с местните хора, извънредното положение има и други характеристики като цензура. Практически, въпреки че там медиите са много, всичко е обект на цензура. Обект на следене са и всички телефонни разговори, както по фиксираните линии, така и по мобилните оператори. При споменаване на името Ердоган се прекратява разговора".

Българските изселници в Турция най-трудно свикват с налаганата ислямизация:

"Най-вече по отношение на живота на жените и тяхното място в обществото. Нашите изселници са от светска страна, в която хората могат да се обличат, както намерят за добре. Докато тук жените трябва да са забулени, прикрити и това нещо за голяма част от образованите и квалифицирани български турци и на техните деца е неприемливо. Набляга се на много религиозни ценности, както го наричат те, но фактически това е политика, което също става все по-трудно поносимо. Хората действително мислят да се приберат в България, което е сериозен риск за нашата страна, особено по отношение на младежите, на които им предстои да влязат в турската казарма. Притеснението на цялото общество е, че Турция води война и се дават жертви".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32