Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият мюсюлмански съвет заседава извънредно заради изказване на прокурор Недялка Попова

| обновено на 03.04.18 в 13:06
Мустафа Хаджи
Снимка: БГНЕС

Висшият мюсюлмански съвет заседава извънредно заради изказване на Недялка Попова, която е наблюдаващ прокурор по делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и 12 проповедници в Пазарджик.
 

В интервю преди дни Попова заяви, че "когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена". В интервю за "Хоризонт", преди извънредното заседание, главният мюфтия Мустафа Хаджи определи думите на прокурор Попова като "притеснителни" и "дискриминационни":

"Това означава, че хората в България биват разделяни на религиозен принцип, че мюсюлманите са втора категория хора. Те нямат право да бъдат държавни служители, те нямат право да бъдат активни участници в обществено-политическия живот на държавата. Надявам се и силно вярвам, че останалите магистрати не са на това мнение, най-вече държавните мъже не са на това мнение, защото ние сме граждани на тази държава", каза в интервю за "Хоризонт" главният мюфтия Мустафа Хаджи.

"Хоризонт" потърси за коментар и прокурор Недялка Попова, но от днес тя е в отпуск. Главният обвинител по т. нар. "имамско дело" не отговори и на телефонните ни обаждания. Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов отказа коментар и посъветва да бъде търсена Главната прокуратура, тъй като двете дела, свързани с разпространяване на идеите на организациите "Ал Уакф Ал Ислями" и тези на "Ислямска държава", са под наблюдението на Сотир Цацаров.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сотир Цацаров

Цацаров: Съпругът на Гинка Върбакова е бил обект на разследване, но производството срещу него е прекратено

Главният прокурор Сотир Цацаров информира, че съпругът на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова е бил обект на разследване, но производството срещу него е прекратено: "Самото производство срещу останалите лица от групата е продължило с обвинителен..

публикувано на 03.04.18 в 16:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32