Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: С близо 2 млрд. куб. метра годишно може да нарасне транзитирането на газ към Турция

Снимка: БГНЕС

С близо 2 млрд. кубически метра годишно може да нарасне транзитирането на газ към Турция. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов при въвеждането в експлоатация на разширението на газопровода между ямболските села Лозенец и Недялско. 

Разширението на транзитния газопровод, което е с дължина 20 километра, е от изключителна важност за държавата, подчерта Борисов.

"С днешното мероприятие ние правим на сто процента реверсивни всички системи между България и Турция. Близо 16 милиарда минават към Турция, но с новата система можем и ние 16 милиарда допълнително да минават и от Турция към България. Това е и азерски газ и въобще от целия юг, което идва. Днес ние върнахме България от там,  откъдето преди няколко години, вследствие много на Студената война, България беше загубила всичко".

"Партньорите ни от Турция оценяват какво сме направили с изграждането на този транзитен газопровод. В скоро време ще направим същото и с електропреносните ни системи, което ще е добре не само за Турция и за нас, но и за целия регион. Защото за развитието на нашите страни в близките години ще ни е нужна много енергия", коментира още Борисов.

На церемонията присъстваха министрите на енергетиката на България и Турция Теменужка Петкова и Фатих Дьонмез.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Булгартрансгаз" открива разширението на транзитния газопровод за Турция

„Булгартрансгаз“ въвежда в експлоатация днес разширението на транзитния газопровод за Турция. На церемонията до компресорната станция на село Лозенец ще присъстват премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез...

обновено на 03.08.18 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32