Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини: Европейската военноморска мисия "София" ще продължи и след 2018-а

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нелегалната миграция по море беше една от темите, която обсъдиха във Виена външните министри на Европейския съюз в рамките на неформалната среща, известна като "Гимних". Причината – идеята на Италия и други държави от ЕС да се включат в приемането на мигранти, спасени в рамките на мисията "София". След среща със своите колеги – министрите на отбраната на ЕС, външните министри решиха да удължат операцията за контрол на миграцията в Средиземно море и след декември 2018-а. 

Става дума за европейската военноморска операция "София", която сега е под италианско командване. Тя предвижда всички мигранти, спасени в Средиземно море в рамките на мисията, да бъдат транспортирани до италианско пристанище. Рим обаче предложи ротация между морските гари, на които акостират корабите от мисия "София". И по-точно – между пристанищата на страните от ЕС с излаз на Средиземно море – Франция, Испания, Малта и Гърция. 

"Изправени сме пред проблем, свързан с правилата за сваляне на мигрантите, пътуващи с корабите по Средиземно море. Това е всеобхватен въпрос, който засяга не само мисия "София", подчерта върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, под чието председателство се провежда форумът в австрийската столица. На него стана ясно и че военните министри на страните от Съюза са подкрепили удължаването на мандата на европейската военноморска операция. 

Официално решение за това ще бъде взето до края на годината, уточни Могерини. 

"Това е въпрос, отнасящ се до надеждността и сигурността на европейска мисия. Ние я приведохме в действие и тя трябва да продължи до края на годината. Мисия „София“ не е проблем – тя функционира добре", добави германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайън, а австрийският ѝ колега Марио Кунасек подчерта:

"От ключово значение е да постигнем напредък с тази мисия и то особено по време на председателството ни. Става дума за начина, по които функционира защитата на границите и то не само тези на Австрия, но и на цяла Европа". 

Военният министър на Австрия съобщи и че страната е поканила министрите на отбраната на страните от Западните Балкани на 26 септември в Грац, за да обсъдят ситуацията със сигурността в региона. А на днешната среща беше обсъдена и европейската перспектива пред Западните Балкани, както и теми като напрежението в Близкия изток и отношенията между ЕС и САЩ, а също и отношенията с Иран след оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32