Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Невша

Здравейте, уважаеми слушатели!

Добро утро от мен Ваня Славова и от звукорежисьора Иван Тасев.

Днес ефирното ни пътешествие е към село Невша!

Невша е живописно село, сгушено между магически скали. До него обаче се стига много лесно, защото е на по-малко от километър от магистрала „Хемус". Намира по-близо до Шумен, отколкото до Варна, но е част от Варненска област и попада в пределите на община Ветрино. Даваме думата на Георги Бонев, който ни посрещна:

Георги Бонев-ръководител на фолклорните състави в Невша. След малко отиваме в кметството. Останете с нас!

Приятна да е сутринта ви, слушате предаването на Радио Варна „За селото”. Намираме се в кметството в село Невша:



Да, както и по другите български села, така и в Невша хората се справят сами. След песен продължаваме разговора с кмета Зоя Атанасова.

Преди години, когато Невша е била общински център, жителите са били 3000. В момента постоянно пребиваващите в селото са близо  500. Аз съм при Зоя Атанасова, която е кмет втори мандат:


Животът в много български села започва от изгрев и продължава  до залез слънце на масата пред магазина за хранителни стоки. Там е социалната мрежа, там е живият фейсбук, без стриймване, без снимки, но в рамките на бита на едно село.

Българско, малко, с рушащи се стари каменни къщи и строящи се една-две нови за гости.  И аз попаднах на раздумката, без телефон и без часовник. В безвремието на хората от село Невша:


Философията на масата пред магазинчето за хранителни стоки в Невша. Животът такъв какъвто е! По нашенски, в нашите села.

Насочваме се към читалището в Невша. Народно читалище „Нива 1901-ва”. Там ни посрещат Живка Георгиева и Добринка Русева:


Читалищата са културните центрове по селата в България. Невша не прави изключение, защото програмата на невшанци е пълна... И за догодина.

Будно е населението в Невша. И интернет не им е чужд. В читалището сме, даваме думата на Живка Георгиева-представител на глобални библиотеки, да чуем как става ползването на компютри:


Женската певческа група на Невша се казва “Медни гласове”, а мъжката “Невшанци”. Имат награди и грамоти, където и да отидат. Прославят родния си край. И го представят с отличия. Срещаме ви с Радка Балева от женския състав:


Радка Балева. Аз отидох при хората от Невша и те ме посрещнаха човешки с песен. Първо женската певческа група “Медни гласове”:



Музикално настроение с песента “Добруджо, мила Добруджо” в изпълнение на женската певческа група "Медни гласове".

Мъжката певческа група е "Невшанци". Разговарям с новоприсъединения участник в нея:



И аз пея от сърце, уважаеми слушатели, защото не умея, много ми е фалшиво пеенето, но пък разговорите ми са истински. И винаги от сърце. Особено с естествените хора на село. Продължаваме с изпълнение на Мъжката певческа група „ Невшанци”:


Мъжката певческа група „Невшанци” с ръководител Георги Бонев. Да са живи и здрави, да се радват на живота и да представят фолклора по света и у нас.

А от света у нас идват чужденци, които се заселват по нашите земи. Като един холандец, женен за българка и избрал да живее в Невша.

Ефирно сме в село Невша, което е с живописна природа и с чист въздух, благоприятен за здравето и пречистващ душата. Селото вече е предпочитано не само от местните, но и от чужденците. Ако не сте ходли, идете. Географското местоположение на Невша наподобява района на Тоскана в Италия. Хълмист пейзаж, лозови масиви, каменни къщи. В една такава каменна къща се заселват българка и холандец. Но ниските български изби не са пригодени за високи двуметрови холандци, които отнасят с лекота гредите. Един удар в камък от 1891-ва година поставя началото на надграждане на къщата през 2013-ста. И тя става не само личен дом, а вила за гости. Влязох в двора, красиво поддържан с водни лилии и рози. Запознах се със стопанката на вилата Анелия ден Бур:


Ако обичате барбекю, а няма къде, идете да си го направите в Невша. Огромен двор, чист въздух, безплатно кафе и приветливата стопанка на вилата за гости Анелия ден Бур, ви очакват.

Отидете да видите водопада в Невша, да отпиете от лечебната вода, да чуете легендите от местните!

Открехнах вратата към това чудно селце, ако сте любопитни за нови преживявания, затворете я, когато имате време и желание за нещо различно!

Приятна и пълноценна неделя Ви пожелават Иван Тасев и Ваня Славова!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 19 юли

„Гравитация нула“ на 19 юли 2024 година с Мартин Николов -   Албумът на Дани Белчева „Naive“ и представянето му във Варна на 23 юни; -   Мойра Янкова от Варна е единствената българка, приета в специалност "Оперно пеене“ във Виенската консерватория; -   Детските книжки и първите седем години при най-малките – говори..

публикувано на 19.07.24 в 13:13

НОВИЯТ ДЕН на 19 юли с Иван Барбов

Когато и да си легне човек вечерта, рано сутринта в 6:00 часа все ще му се спи. Това гласи мисъл с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Гарантирано няма да ви се спи ако се събудите с програмата на Радио Варна. Във времето до 10:30 часа ще проследим събуждането на деня, а Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Иван Тасев..

публикувано на 19.07.24 в 05:56

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 юли

Защо не е толкова важно Апостолът да бъде канонизиран и екранизиран според историка Станка Димитрова - разговор по повод 187 години от рождението на Васил Левски; Тази вечер жителите на село Приселци и околните - Аврен, Бенковски, Здравец и Садово ще се съберат на протест заради всекидневното безводие в района; Множество сигнали стигат до..

публикувано на 18.07.24 в 13:22

НА СВЕТЛО на 17 април с Валерия Василева

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж, съветва анестезиологът и плажен лекар д-р Лилиа Куртева. Храмовият празникът на манастира „Света Марина“ в село Ботево отново събра стотици гости. Почти половинвеквече е верен на своето работно място един от познатите ни синоптици от НИМХ-Варна – Любомир Маджаров. В сила е нова..

публикувано на 17.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 17 юли с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ... алармата звънна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Д оказано е, че колкото и добре да спи човек, рано или късно все трябва да стане за работа. За тези, които са чули рано досадния понякога звук на алармата, каним ви да започнете деня с усмивка и добро настроение на честотите на Радио Варна...

публикувано на 17.07.24 в 06:16
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 16 юли с Мариела Димитрова

Живите организми в морето преминават през климатичен стрес в горещите летни дни. При обичайни около 25 градуса на морската вода през месец юли в района на Варна, сега синоптиците съобщават за около 27 градуса. Още за ефекта на затоплянето върху живия свят в морето в 8.10 часа ще коментираме с доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към..

публикувано на 16.07.24 в 06:27