Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра започва 16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие

| обновено на 19.10.18 в 09:19
Снимка: БГНЕС

В Силистра започва 16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие. Тя се провежда в края на всяка година в много страни в света и цели да заостри вниманието на обществото към проблема. 

Над 100 души са потърсили помощ и подкрепа през последната година в Кризисния център за жертви на насилие и в Центъра за консултации и превенция в Силистра. В последните месеци случаите на насилие са намалели, но стават по-тежки и по-трудни за преодоляване, отчита Галя Иванова – юрист в женското сдружение "Катерина Каравелова":

"Жертвите започват да търсят по-често психологическа подкрепа. Тенденцията от миналата година е, че те търсеха основно юридическа, правна подкрепа. Повечето от пострадалите лица през миналата и през тази година, които са преминали през центъра, са отново жени, но има и мъже – възрастни хора, които стават обект на насилие от своите деца".

Наблюденията на работещите в центровете сочат, че пострадалите лица също имат необходимост, в някой от случаите много по-голяма, отколкото извършителите, с тях да работи психолог и да бъдат насочени как да се справят в конфликтни ситуации и как да преодолеят нагласата си на жертви. Колкото и негативен да е образът на насилника, с тези хора също трябва да се работи, и то последователно и упорито, убедена е Галя Иванова, защото "много често на тях им липсват елементарни умения за справяне в конфликтни ситуации".

Специалистите от Сдружението с нестопанска цел "Екатерина Каравелова" работят превантивно и с ученици от силистренските училища. Председателят на организацията Христина Георгиева обясни:

"Влизаме в часовете на класния ръководител. Там работим с подрастващите за развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности, за ранна превенция".

Сега в кризисния център са настанени 8 души, от които 5 са деца. Кампанията ще започне с благотворителен концерт под мотото "Заедно сме по-добри". Със събраните средства ще бъдат осигурени дрехи и пособия за децата в кризисния център.

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32