Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НА СЕЛО на 20 октомври - село Падина

Красива природа, чисти улици, парк със спортни съоръжения на открито и детска площадка – това е част от село Падина, община Девня.

Едно от малките селища в региона – около 200 души постоянни жители. На 12 километра от Девня и на около половин час път от Варна. Повечето хора са възрастни и затова естествено там няма безработни. Няма и бебета - още чака първото за 2018- та да проплаче евентуално в края на календарната година.  Едно от селата, създадени от преселници от старопланинските села Еркеч и Голица. Затова и повечето хора с гордост казват, че са от местните. 

Падина е село, където вместо пенсионерски клуб направили и изцяло ремонтирали младежки клуб,  който винаги посреща стотината гости на селските празници. Село, където има къщичка за книги, които се четат и връщат отново.

СнимкаСнимка

Село, където местните жители, въпреки че повечето са пенсионери, още правят безплатни трудодни и държат на чистотата. Населено място, където няма кражби и всичко се пази. Няма никакви поражения върху всички съоръжения в малкия селски парк – работят спортните уреди и детски люлки. От месец събират падналите листа от дърветата в специални контейнери.

Всички са изключително трудолюбиви и това се забелязва в добре поддържаните селски дворове. Дори и  82-годишните  Добри и Станка редуват работата с почивката, в която централно място са цветята. Там освен всичко друго, има много любов, която е съхранена през годините.

Събеседниците в предаването са повечето дами и всички са снахи в село Падина. Така и не казаха защо е така, но вероятно който се докосне до красотата на района, се привързва към мястото. Както това се случва и на хората, закупили си къщи там. Затова вече почти няма имоти, които да се продават. Въпреки близостта с хвостохранилището, което е на може би няма километър от съседните  къщи и миризмата на което според местните често ги безпокои. Но и на този въпрос те отговорят: “Така е в целия регион, какво да направим?“.

СнимкаСнимка

През лятото изгоряло едното гнездо на щъркелите, но родителите се спасили и направили ново. Всичко тече, всичко се променя, важно е да не се загуби доброто, казват хората. Те имат две селски чешми, водата от които е близка до минералната и която се използва и от съседните села. И за да бъде полезна, направили  и място за пране на килими. Оградили и вековното дърво и водят на него всеки новодошъл.

СнимкаСнимка

Местните хора дарили стотици предмети за създаване на етнографска сбирка, където може да разберем какви е включвал чеиза на булката. Между многото неща там има и кърпа, която се поставяла на огледалото и била с надпис :“Добро утро“. Идея, която може да се превърне в успешен бизнес днес.

СнимкаСнимка

Ще ви разкажем за фолклорната група, за новата танцова формация "Падинска жарава", ще влезем в красивия двор на построената преди повече от век църква  "Свето Възнесение Господне" ...

СнимкаСнимка

Ще направим малка екскурзия по улиците на селото. Екскурзовод е самият кмет Ивелина Йоргакиева. Започваме със символа на Падина - паметника с момичето, което прибира реколтата :

Снимки : Румен Сарандев
ВИЖТЕ ОЩЕ
Студиен комплекс 5, Радио Варна

НА СВЕТЛО на 13 май с Валерия Василева

БНР получи специалната награда на международния музикален конкурс "Св е тозар Стр а чина" за запис на фолклорна музика за  пиесата "Тракийски напеви" - изпълнението е на младия гъдулар Симеон Илиев, а отличеният запис реализира екип на музикалната редакция на Радио Варна. Репортерска проверка по сигнали на слушатели показва, че..

публикувано на 13.05.21 в 13:59

НОВИЯТ ДЕН на 13 май с Иван Барбов

От 1 юни влизат в сила електронните рецепти. До кога ще се издават и обработват рецепти на хартиен носител и има ли вече аптеки във Варна, които работят с електронни? Проверка на Емилия Николова. След 8:30 часа ще ви запознаем с един казус с пациент на болница „Света Анна“ във Варна. Имало ли е пренебрежително отношение от лекари от..

публикувано на 13.05.21 в 05:50
мега пиано

НА СВЕТЛО на 12 май с Валерия Василева

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, положи клетва днес - ко ментар на доц. Тошко Петров, д-р на политическите науки, ръководител на катедра „Социални и правни науки” в ТУ-Варна. 125 години от създаването на Тракийското дружество във Варна отбелязаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на..

публикувано на 12.05.21 в 12:56

НОВИЯТ ДЕН на 12 май с Мариела Димитрова

Само след дни започва изпращането на абитуриентите – свободни часове при козметици, маникюристи и за други разкрасителни процедури почти няма.... Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е официалният тоалет за бала. Всяка година тенденциите в предпочитанията на младежите се променят. Какви са тази година, взема ли превес..

публикувано на 12.05.21 в 06:52

НА СВЕТЛО на 11 май със Светлана Вълкова

Запазване стабилността на държавата и организиране на следващите парламентарни избори са основните задачи на служебното правителство - интервю с бившият служебен министър-председател проф. Огнян Герджиков Репортаж от патронния празник на варненското ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” 11 май - професионален празник на библиотекарите, как беше..

публикувано на 11.05.21 в 13:35

"Новият ден" на 11 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Инициативна група внесе в Президентството на Република България подписка с искането арменецът Карен Алексанян, създателят на Двора на кирилицата в Плиска, да получи българско гражданство. Ще чуем председателя на инициативната група Искра Иванова от Варна, както и самият създател на музея Карен Алексанян. Как варненското ОУ „Свети Свети Кирил..

публикувано на 11.05.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 10 май с Мариела Димитрова

Срещи между предлагащи и търсещи работа в градовете Варна (10 май 2021), Пловдив (12 май 2021) и София (18-19 май 2021) организира ена от големите платформи за работа у нас. Това са 20-те "Национални дни на кариерата 2021". Какъв е интересът на търсещите работа ще чуем в репортаж в 14.20 часа от Двореца на културата и спорта. До края на май..

публикувано на 10.05.21 в 12:45