Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненски стартъп взе световна награда

Галин Динков - вдясно, Георги Христов - вляво, след награждаването им за най-добър блокчейн стартъп.

Проектът на варненците Галин Динков и Георги Христов - Mimirium Network, спечели наградата за най-добър блокчейн стартъп в света на едно от най-големите събития в света в сферата на високите технологии и най-голямо в Близкия Изток – GITEX Future Stars.

Освен признанието, че са най-добри в категорията си, в която първоначалното отсяване е било измежду 150 стартъпа от цял свят, Галин Динков и Георги Христов се завърнаха и с чек от 50 хил. дубайски дирхама и са пред договор с министерството на туризма на емирството за внедряването на техния стартъп на територията на Дубай, каза за Радио Варна Галин Динков.

Сред конкуренцията, преборена от варненците са стартъпи от Канада и САЩ, финансирането на част от които надвишава 1 млн. долара.

И, ако се чудите защо Дубай е мястото, където обсъждат как да внедрят блокчейн, докато при нас администрацията работи предимно с хартия в няколко екземпляра, отговорът е много кратък. Амбицията на Дубай е до две години, цялата администрация на едно от най-посещаваните от туристи места в света, да работи изцяло върху блокчейн, поясни Динков.

Най-кратко описан, техният проект, който използва уникалността на блокчейн, че веднъж записани, данните не могат да бъдат променени или изтрити от никой, дава възможност на потребителите, т.е. на всеки един от нас да пазят личните си данни на персоналните си устройства и след това срещу заплащане и задължително с тяхно съгласие да участват в различни проучвания или да ги предоставят за анализиране на потребителското поведение.

Това обаче не е единственият проект, върху който работят двамата варненци. В началото на 2019 г., те, заедно с НСИ и Евростат (европейската статистическа служба) ще работят съвместно за по-евтини и качествени статистически проучвания.
Цялото интервю с Галин Динков може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 19 април

Репортаж от последно заседание на делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма „Русгеоком БГ“ от РИОСВ Варна, преди обявяване на казуса за решаване; Серия от срещи в община Аврен започват от днес, в които ще се обсъжда с граждани възможността за транспорт между населените места; Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата..

публикувано на 19.04.21 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 19 април с Иван Барбов

Започваме с репортаж за най-новото приложение „Health Buddy+“ на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Чрез него ще можем да получаваме проверена и достоверна информация, свързана със здравето. Какво е бъдещето на стадион „Варна“? Поредната благородната инициатива на доброволците от младежката организация „Делфините“, които..

публикувано на 19.04.21 в 05:51

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15