Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски стартъп взе световна награда

Галин Динков - вдясно, Георги Христов - вляво, след награждаването им за най-добър блокчейн стартъп.

Проектът на варненците Галин Динков и Георги Христов - Mimirium Network, спечели наградата за най-добър блокчейн стартъп в света на едно от най-големите събития в света в сферата на високите технологии и най-голямо в Близкия Изток – GITEX Future Stars.

Освен признанието, че са най-добри в категорията си, в която първоначалното отсяване е било измежду 150 стартъпа от цял свят, Галин Динков и Георги Христов се завърнаха и с чек от 50 хил. дубайски дирхама и са пред договор с министерството на туризма на емирството за внедряването на техния стартъп на територията на Дубай, каза за Радио Варна Галин Динков.

Сред конкуренцията, преборена от варненците са стартъпи от Канада и САЩ, финансирането на част от които надвишава 1 млн. долара.

И, ако се чудите защо Дубай е мястото, където обсъждат как да внедрят блокчейн, докато при нас администрацията работи предимно с хартия в няколко екземпляра, отговорът е много кратък. Амбицията на Дубай е до две години, цялата администрация на едно от най-посещаваните от туристи места в света, да работи изцяло върху блокчейн, поясни Динков.

Най-кратко описан, техният проект, който използва уникалността на блокчейн, че веднъж записани, данните не могат да бъдат променени или изтрити от никой, дава възможност на потребителите, т.е. на всеки един от нас да пазят личните си данни на персоналните си устройства и след това срещу заплащане и задължително с тяхно съгласие да участват в различни проучвания или да ги предоставят за анализиране на потребителското поведение.

Това обаче не е единственият проект, върху който работят двамата варненци. В началото на 2019 г., те, заедно с НСИ и Евростат (европейската статистическа служба) ще работят съвместно за по-евтини и качествени статистически проучвания.
Цялото интервю с Галин Динков може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 17 април с Валерия Василева

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж, съветва анестезиологът и плажен лекар д-р Лилиа Куртева. Храмовият празникът на манастира „Света Марина“ в село Ботево отново събра стотици гости. Почти половинвеквече е верен на своето работно място един от познатите ни синоптици от НИМХ-Варна – Любомир Маджаров. В сила е нова..

публикувано на 17.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 17 юли с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ... алармата звънна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Д оказано е, че колкото и добре да спи човек, рано или късно все трябва да стане за работа. За тези, които са чули рано досадния понякога звук на алармата, каним ви да започнете деня с усмивка и добро настроение на честотите на Радио Варна...

публикувано на 17.07.24 в 06:16
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 16 юли с Мариела Димитрова

Живите организми в морето преминават през климатичен стрес в горещите летни дни. При обичайни около 25 градуса на морската вода през месец юли в района на Варна, сега синоптиците съобщават за около 27 градуса. Още за ефекта на затоплянето върху живия свят в морето в 8.10 часа ще коментираме с доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към..

публикувано на 16.07.24 в 06:27

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY). Представяне на дебюта на CONVICTED SOULS "Осъдени души" – разговор с Радослав Антонов. Боян Генов "Hellbobz" за новия сингъл на FYELD с участието на Гурко (АНИМАЦИОНЕРИТЕ) "Dyavol Mraz". Разговор на Ясен Вакашински с Петър Манджуков за..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

"Новият ден" на 15 юли

Разговор на Даниела Стойнова с Маргарита Христова, хотелиер в Златни пясъци.“Вземете всичко, което можете да изядете, но изяжте всичко, което вземете!” – това е посланието на кампания, която вече много хотелиери по Българското Черноморие провеждат в своите обекти. Те са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към гостите да ценят..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15