Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На село в Пчелник

Здравейте!

Дестинацията на предаването „За селото” днес е в посока община Долни чифлик, конкретно ще сме в село Пчелник.

Аз съм Ваня Славова. Звукорежисьор е Недялко Добрев.

Започваме с пожеланието за ведро настроение и приятен почивен ден!

Пчелник е село в Североизточна България. То се намира в община Долни чифлик, на 50 км от гр.Варна. Старото му име е Кованлък. Лилияна Петкова повече от 20-сет години е кмет на Пчелник. Тя ни разходи из селото. Останете с нас, за да разберете с кого се запознахме.


Село Пчелник се формира като селище по време на Турското робство, в края на XV век от Джемал бей. След походите на Владислав Варненчик, турския султан Мурад II дошъл до извода, че за по-лесна отбрана на империята, трябва да започне заселването на турци в северната и северо-източната България. За тази цел той издава заповед за заселване в тези земи. По сведения от турски документи в североизточна България идват турци от Кюрдистан. В землището на село Пчелник /Кованлък/ Джамал бей разположил пчелните си семейства, което дава името и на селото.

Ние сме в съвремието на Пчелник и се насочваме към народно читалище „Васил Левски”- 1924-та година. Влизаме в сградата. Там се срещаме с Надя Борисова-секретар на читалището, в чиято библиотека има от над 9 хиляди тома литература.

Тази събота ефирно гостуваме в село Пчелник. Селото е обкръжено от вековни букови и дъбови гори. Въздухът е кристално чист. В района няма индустриално замърсяване. След посещението в читалището тръгваме с жените към близките постройки.

Преди малко думата дадохме на дамите, време е за кавалерите. Те винаги стоят в центъра на селото. И шеговито са готови да споделят в думи действителност и измислица пред моя микрофон, като Гошо, или Чочо, който преди време беше казал, че има 200 свине. Оказа се, че тази информация не е от достоверните. Отивам до масата пред един от хранителните магазини да чуя новата версия за житейската история на Чочо и компания. Този път разговорът с него премина минорно. Но пък стана истински. Като тъжната ни селска действителност. С аромат на приятен парфюм до мен присяда възрастна дама, която се казва Минка Колева. Искам да чуя нейната мъдрост за живота.

Ред е да се отбием и в храма на Пчелник. През 1923 г. жителите на село Пчелник с общ труд и общи средства започнали строежа на църква. Много скоро през 1929 г. в центъра на селото се издига православен храм с внушителни не само за времето си размери и архитектура. Наречен е "Свето Възнесение Господне".  Празникът на църквата е на Спасовден. И до днес този храм е гордост за жителите на с.Пчелник и служи за духовен център на населението. Ключаът за храма държи Веселина Борисова, тя ни отваря и ни орисва: „Това, което ти е драснато отгоре, не можеш да го избегнеш, даже да бягаш, пак ще те стигне!”

Дано ви стигат само добри неща, светли хора, късмет и здраве!

Цялото предаване за село Пчелник може да чуете в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 29 септември

В началото на "Пост фактум" се пренасяме във фоайето пред зала "Пленарна" в сградата на община Варна. В тази зала, сигурно знаете, се провеждат сесиите на общинския съвет. Понякога случващото се в това фоайе е по-интересно отколкото това, за което говорят съветниците в залата. Предверието е нещо като малък площад, нещо като мини версия на..

публикувано на 29.09.20 в 16:30

НА СВЕТЛО на 29 септември с Валерия Василева

Осмо заседание за 2020 година на Общински съвет - Варна - акцентите от дневния ред и обсъжданията. Репортерска проверка за ремонта на падналия таван на подлеза на бул. "Княз Борис І" във Варна. "Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания" е мотото на тазгодишната кампания по повод Световния ден на сърцето и..

публикувано на 29.09.20 в 13:19
Тюленово

"Новият ден" на 29 септември с Емилия Николова

Говореща термална рамка замества медицинската сестра на входа на Професионалната гимназия по селско стопанство в Суворово. За иновацията – от директора инж. Марияна Великова Репортаж от злополучния подлез в квартал „Чайка”, където падна част от тавана – докъде стигна ремонтът? Фотографът Ивайло Петров „Хубаво е да снимаш красиви жени на..

публикувано на 29.09.20 в 05:51
Наградите

НА СВЕТЛО на 28 септември с Валерия Василева

Акцентите от заседанията на постоянните комисии към Общински съвет - Варна преди утрешната сесия на местния парламент. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри официално реновираното студентско общежитие блок № 2 на Икономически университет – Варна. Започна учебната година във ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"...

публикувано на 28.09.20 в 11:43

"Новият ден" на 28 септември 2020 г. с Димитрина Дончева

Как сушата се отрази на добива на грозде тази година и каква реколта очакват лозарите? Гост в студиото ще бъде Петьо Бошнаков, един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България и член на управителния съвет на Черноморската лозаро-винарска камара. Ще включим и местен винопроизводител от Варна, който за разлика..

публикувано на 28.09.20 в 06:00
Chart

#604 ТОП 20 (25.09.2020-02.10.2020)

публикувано на 25.09.20 в 19:59
Паметникът на Хан Аспарух в Добрич

"Post Factum" с Валери Великов, на 25 септември

Днес е 25 септември - празникът на Добрич. По този повод реших да ви кажа какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате, ако се озовете в Добрич. Какво се случи на днешното дело за добива на газ в Добруджа, научаваме от Иванка Казакова - едно от трите заинтересовани лица, конституирани по делото. Един от редовните слушатели на..

публикувано на 25.09.20 в 15:53