Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Бенковски

4
Снимка: Радио Варна

Бенковски е от селата, за което местните жители смятат, че няма нищо изключително в него. А когато поговориш с тях вече искаш и да живееш сред тях. Заради човещината, която усещаш в очите и гласа им. Има и други причини, поради които би поискал да бъдеш там.

Бенковски е  само на 15 километра от Варна, на километър след отбивката в местността "Харамията".  Не се различава много от намиращите близо до Варна населени места – има и по-големи къщи, и по-обикновени. Но е близо до гората и въздухът се усеща различен. Всъщност,  като селата в този регион, за които местните го сравняват с този във Велинград и Сандански. Надморската височина е 220 метра. Различни са и улиците – някои от тях са новоремонтирани. Правят впечатления имената им – все на реки. Кръстили ги така с пожеланието вече да няма воден режим. След включването на водопровод от Езерово няма проблем, разказва секретарят на селото Калинка Вълкова, която живее на улица "Дунав", където се намира и кметството. Там има почти всички големи реки, включително и "Камчия". За повечето местни хора обаче названието на последната се свързва с комплекса, където част от жителите на Бенковски работят. Именно намирането на работа е сред основните проблеми в село Бенковски. Както и транспорта, защото няма удобен обществен превоз. Много млади хора купуват къщи, но пътуват до Варна. Разчитат на собствен превоз.  Три лева е цената на билета, но трудно може да се разчита на автобусите, защото те са само сутрин и вечер.

Пътуват и децата до училището в съседното село Приселци, но до там е осигурен общински транспорт.  Малчуганите обаче са в местната детска градина.

Наскоро основно ремонтирали две улици, но се оказва, че не подменили подземната инфраструктура и за отстраняване на авариите от водопровода остават дупки в новия асфалт.

Бенковски няма писана история, но се събира от Хасан Хасанов, който е водопроводчик от почти 30 години и познава всички хора, не само улици.  Разменяме няколко думи пред магазина, където е седнал за кратка почивка. Обяснява колко хубаво си живеят хората от различните етноси и как взаимно си помагат при решаване на общите проблеми. А затова разчитат основно да изпълнените обещания от предизборната кампания. Така решили въпроса с новата джамия в селото, където наскоро направили ремонт и е много красиво, разказва Хасан Хасанов.

Хубаво е и около православния храм, който в Бенковски съградили заедно християни и мюсюлмани. Този пример на истинско приятелство ни представи Пенка Георгиева, която отваря храма. Съградили го в последните години, защото село без църква не може. Но малко хора идват в храма, предимно на големите празници, продължава Пенка Георгиева. И е притеснена от факта, че няма добри условия за бизнес в България, а без работа  младите напускат страната. Както например едно от нейните деца. Преди време в Бенковски имало няколко фирми с различно производство, но сега от тях са останали само спомените.

В селото се случва нещо и това се оказва местното читалище. Съвсем наскоро приключи основния ремонт на сградата и сега децата с удоволствие влизат в обновените стаи. Имат компютри, маси за игра на тенис, учат се да играят шах. И всичко е напълно безплатно. Но най-предпочитана е залата със сцената, където се събират малки и големи. Поставят сценки, възстановяват обичаи, танцуват. Правят го често и с майките. А в основата на тези забавления е секретарят на читалището Галя Йорданова.

80 са децата  в Бенковски,  30 от които посещават читалището. Жителите на Бенковски са по-малко от 500. В селото има няколко семейства англичани, които осигуряват подаръци за децата за Коледа, както направиха и тази година. Има и два магазина, където продавачите с удоволствие споделят личните болки и радости на клиентите и изпращат всеки с усмивка!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56
Светлината на лятото

НА СВЕТЛО на 9 юли с Валерия Василева

Как може да бъде подобрена превенцията на дискриминация на пазара на труда и каква е ролята на Комисията за защита от дискриминация? Дизайнери, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да обсъждат тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Лятото на един шотландец във варненското село Куманово. Репортаж..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE). Представяне на новия албум на DECEPTION "Never Ending Nightmare" – разговор с Венелин Крушовски. Явор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) и Виктор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) за дебютния сингъл на SINFIN "Лято". Концерта на CAVALERA (15 юли,..

публикувано на 08.07.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 8 юли със Светлана Вълкова

Във Варна се появи черна чайка, търсят й име Как да сме разумни при резервиране на почивка и по какъв начин да търсим потребителските си права В арт салона на Радио Варна завърши 13-тият конкурс за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“ Пътят към варненската корабостроителница е в много лошо състояние от години..

публикувано на 08.07.24 в 13:22

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 8 юли

Как да процедираме при съмнения за ухапване от кърлеж и ако сме се заразили с Лаймска болест? От Варененската Здравна инспекция съветват хората да не се паникьосват, а след около 20 дни до месец да направят серологично изследване за наличие на борелия, която причинява това инфекциозно заболяване. Темата е породена от сведение, че на всеки 10 проби..

публикувано на 08.07.24 в 07:22
Дирижабъл, Атанас Хранов

По първи петли на 8 юли с Ваня Славова

В жегата на юли отново ще бъдем заедно, за да споделим времето между зората и изгрева и да посрещнем новия ден: 8-ми юли, обикновен, необикновен, в отпуск или работен, важното е да бъде изпълнен с енергията на лятото. Топли ефирни поздрави от екипа от второ студио на Радио Варна: Ваня Славова пред микрофона и Милица Панайотова зад..

публикувано на 07.07.24 в 10:59

"Джем сешън" на плажа: Епизод 1

Радио Варна и клуб Menthol си подават ръка за две специални издания на обедното музикално предаване "Джем сешън" от варненския плаж! На 4 юли 2024 г. се състоя първото от тях, в което младите варненски вокалисти Моника Парушева , Ивета Тодорова и Иван Славов представиха песни от българската и световната сцена заедно с утвърдените музиканти..

публикувано на 06.07.24 в 16:51