Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО на 5 януари - една година срещи пред чешми и по мегдани

Много са символите на българското село днес. За едни това може да е старата чешма, обрасла с всякакви храсталаци, но продължаваща да утолява жаждата, защото в нейните темели е "вградена" сянката на най-красивата българка. Или изгорялото гнездо на щъркели в село Падина, което възрастните птици съградили отново и жителите на селото очакват и тази пролет да се напълни с живот. Или вековното дърво, което на много места е на почит. Или станът на нашите баби, който са съхранили в етнографските сбирки...

Ден преди Богоявление - на Зимен Кръстовден, ще си припомним част от срещите през миналата година. Ще чуем отново хората, които са избрали тишината, спокойствието и красивата природа на българското село. Снимка

Точно преди година в ефира на Радио Варна започна предаването "На село".

Почти всички пътувания бяха изключително зареждащи. Някъде ни посрещаха с питка и баница, на други места - със заключени врати и отказ да разговаряме от страна на местната власт. През лятото имаше и много комари, дори бълхи и кърлежи. Но така наречените „обикновени“ хора и сега „ги виждам“ с техните големи и открити очи, с широки усмивки и много топлина в душите, заобиколени от пъстрите градинки и добре подредени дворове.

Селата си приличат – почти навсякъде тенденцията е намаляващо и застаряващо население. Изключение правят тези, които са близо до Варна и имат добра инфраструктура, което позволява на живеещите да пътуват до работа в големия град.

СнимкаЩе си припомним част от срещите в Голица и малка част от селищата, които са създали преди няколко века българите, тръгвайки от планината - Изгрев, Калиманци, Бърдарево, Солник...

Ще потърсим историята на някои села, ще говорим за съградени нови храмове или разрушаващи се светини...
Имената на повечето селища са преведени от турски език по време на голямата реформа преди 85 години и в някои населени места не знаят какво точно означават.
Но има и такива, които включват пожелателност в името и погледната отвън, то се случва. Като Добри дол, Добрина, Доброглед, Слънчево или Изгрев.
СнимкаПредаването " На село" празнува своя първи рожден ден. И макар това да е началото на новата година - време, когато си пожелаваме много хубави неща,  не всичко е оцветено в  розово и хората не го крият.
За истинския живот в някои от селата - така, както го "виждат" местните хора, ще чуете в звуковия файл.

За енергията, провокирана от близкия контакт с природата, за удоволствието да се разхождаш по окосената трева и връзката с важните неща в живота може да се говори не часове и не дни. Тези срещи за мен,  Габриела Гаврилова, са много повече от работа и удоволствие.


Питката на първата снимка е направена от една от дамите от групата "Веселите кулинарки" в село Изгрев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
с.Садово, общ.Аврен

На село в Садово

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях. Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и..

публикувано на 24.08.24 в 08:00
Chart

#774 ТОП 20 (23.08-30.08.2024)

публикувано на 23.08.24 в 19:22

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 23 август със Светлана Вълкова

"Кеят на чайките" - книга-албум със стихове на Весела Димова, вдъхновени от картини на Светла Косева „Състояния“ -изложба на Богдан Богдев и Венелина Петкова -  (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм) "Концерти с история" – проект на ц игуларя Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска Филхармония..

публикувано на 23.08.24 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 23 август с Иван Барбов

„С какво предпочитате кафето? С море, на слънце и някъде на почивка“. И трите неща могат да се съчетаят ако посрещнете изгрева на слънцето близо до морския бряг и с чаша кафе в ръка. Ако към слънцето и кафето прибавите и честотите на Радио Варна, гаратирано ще започнете новия ден заредени с настроение и усмивки. Иван Барбов, Емилия..

публикувано на 23.08.24 в 05:57

НОВИЯТ ДЕН на 22 август с Мариела Димитрова

Новата сграда автогарата във Варна беше официално открита на 1-ви юни. И ето, че вече  получихме сигнали за това, че там за пътниците условията не се различават особено много от старата сграда – недостатъчен брой седящи места отвън и вътре, вътре климатикът не се усеща. Това разказаха пътуващи в сигнал до Радио Варна. Репортаж в 8.10 часа.   И..

публикувано на 22.08.24 в 05:55

НА СВЕТЛО на 20 август с Мариела Димитрова

За началото на тази седмица беше определено да започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това се случи днес и в 14.20 часа ще чуем репортаж от началото на почистването на река Провадийска, в която се събира утайката от производството на содовия завод.   В 15.20 часа..

публикувано на 20.08.24 в 13:37

НОВИЯТ ДЕН на 20 август с Иван Барбов

От сън спомени няма, гласеше една от мъдрите мисли на някой, който със сигурност е сред ранобудните като сутрешния екип на Радио Варна. Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Добромир Мързов са будни доста преди изгрева на слънцето за да ви приветстват с добро утро в поредната вълнуваща ефирна среща на любимите честоти...

публикувано на 20.08.24 в 05:55