Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Звукови гледки от варненското село Юнец

Географското разположение на село Юнец е следното – то се намира на 45 километра от Варна по пътя за Бургас. Ако искате да стигнете до населеното място, трябва да се отбиете към Дюлинския проход и веднага след това да завиете надясно. Подкарвате по една тясна и асфалтирана отсечка и след има-няма два километра се озовавате пред кметството в селото. Там кметски наместник е Стефан Кулев, който е готов да отговори на всички въпроси, които интересуват пътешественици като нас.

"Името му идва от юница. Навремето старото му име е било Дана Гьоз, което е същото. Общо взето селото е много малко. Много хора смятат, че то е на загиване, на замиране. Но аз не считам така или по-точно казано - може да се каже нещо такова, но по отношение на местните хора, които са постоянни жители, те са останали само 25."

Иначе според ГРАО от 2015 година в село Юнец има регистрирани 58 жители. Интересна е справката за броя на населението през годините, която донякъде потвърждава думите на селския наместник Стефан Кулев – през 1934 в селото са живели 363-ма души.

"По-същественото е, че селото се намира на хубаво място. Забележимо тук се вижда, че има много нови строежи. Всяка година се строи. И идват много хора, които го намират като едно прекрасно място особено за след пенсионно време. Такъв, какъвто съм и аз."

Още малко география. Село Юнец, освен, че е с международно присъствие, отстои на 12 километра от село Шкорпиловци, където е най-близкият плаж и град Бяла, където е най-близкото училище, а също така и на 13 километра от село Старо Оряхово.

"Имаме в момента шест или седем руски семейства. Имаме германци отскоро. Имаме един италианец с една рускиня. Имаме азербайджанци и общо взето това са чужденците."

Интересът е наистина обоснован – природата е комбинация между море, планина, река, широколистна гора и язовир. Да, тук има язовир, който е разположен в много красива местност, подходящ е за риболов, частен е и между другото се продава. Районът е характерен със слънчева пролет, прохладно лято, пъстра есен и мека зима, а климатът е благоприятен за лечение на хора с белодробни заболявания.

Чуйте повече за варненското село Юнец в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#575 ТОП 20 (24.01.2020-31.01.2020)

публикувано на 24.01.20 в 18:35
Високо...високо...високо...

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 24 януари със Светлана Вълкова

„Последните фоторепортери” в Арт салона на Радио Варна Актьорите Симеон Лютаков и Пенко Господинов за ролите си на Отело и Яго във варненската премиера на „Отело” „Донкихотски брътвежи” в ДЮТ „Златното ключе” -   гостуват Сия Папазова и Габриела Дянкова Нови изложби в галериите „Ларго” и „Папийон” Мащабна експозиция „Художници..

публикувано на 24.01.20 в 13:45
снимката е илюстративна

НОВИЯТ ДЕН в петък, 24-и януари

Koнструктивната експертиза на засегнатия бл. 302 в кв. „Владислав Варненчик” е готова. Какво показват данните от анализа?; Разговор с Марин Сотиров, представител на Сдружението на заведенията в България (на малкия и средния бизнес), който анонсира за протеста на бранша на 29 януари, паралелно в столицата и във Варна; Веска Вълканова –..

публикувано на 23.01.20 в 16:44

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 23 януари

Началото отново е посветено на водните проблеми. Поредният абсурд по темата, с днешна дата, е от Свищов. Там има 70 аварии, защото полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е изграден от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни нужди. Граждани и представители на..

публикувано на 23.01.20 в 15:48

"На светло" на 23 януари 2020 г. с Димитрина Дончева

До кога ще продължи ремонтът на ул. „Михаил Колони” във Варна, заради който от днес е затворена улицата до Шишковата градинка? Ново огнище на африканска чума във Варненска област. Парите на Балчик – колко ще похарчи общината през 2020 година и за какво? 49 деца учат в началното училище в село Снежина. Какъв е стимулът на..

публикувано на 23.01.20 в 11:43

”Новият ден” на 23 януари с Мариела Димитрова

Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания към омбудсмана ще заседава днес по повод казуса с хилядите хора с увреждания, които са без личен асистент от началото на 2020 г. Това е така, защото те не попадат в обхвата на Закона за личната помощ, осигуряващ такава помощ за хората с 90 и повече процента степен на увреждане. Темата..

публикувано на 23.01.20 в 08:43

"Post Factum" с Валери Великов, на 22 януари

Започваме с кратък обзор на някои от новините с днешна дата: КПКОПНИ, Васил Божков, БНР, прокуратурата в Комисията по хазарта, Перник и финансовите задължения на „Градски транспорт“-Варна, от където днес опровергаха собственото си писмо. Учените и интелектуалците от инициативата "Единение" излязоха с радикално обръщение, с което..

публикувано на 22.01.20 в 15:33