Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На село в Дюлино

Приятен почивен ден от Венци Фотев и Ваня Славова!

Ще пътуваме ефирно в този час до Дюлино. То е село в Североизточна България, част от община Бяла. Намира се на 54 км южно от гр. Варна, на 13 км от морският бряг и на 24 км западно от общинският център гр. Бяла.

Селото е сгушено в подножието на Еминската планина - оттук започва Дюлинският проход. Районът е изключително живописен - къщите са разположени далеч едно от друга и е трудно да се каже, че са част от едно село.

Въздухът в селото е изключително здравословен - уникална комбинация от море, планина и близостта на р. Двойница.

За първи път селището се споменава в турски регистър от 1731 г. като Айваджик („айва“ на турски означава дюля). Името идва от дюлевите насаждения в селото. Пролетно време, цветовете на дървета обагряли селото, в късните летните вечери ухаело на аромата на дюлите, а зимно време тук се правела най-хубавата дюлева ракия.

Селото е разположено сред интригуващ пейзаж, в екологично чист район, далеч от шума и хаоса на големият град. Има отлични условия за развитието на познавателен, еко и пешеходен туризъм.

Чуйте предаването в звуковия файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 17 февруари с Емилия Николова

Професия „екскурзовод” - среща на екскурзоводи със студенти от Колежа по туризъм преди професионалния им празник 21 февруари Нова мода - спирка без покрив в близост до  басейн „Приморски” Проблемите на презастрояването във Варна в дискусия между общински съветници, експерти и граждани Как се стимулират младите семейства в..

публикувано на 17.02.20 в 13:53

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 17 февруари

Къде варненци нарушават най-много правилата при паркиране? На тази тема ще си говорим с Младен Иванов от ОП „Паркинги и Синя зона” в утрото на 17-ти февруари. Застраховани ли са високопроходимите автомобили от "вдигане" и какво ще ни струва ако ни репатрират колата?Кога да очакваме втората фаза от проекта за Синя зона да заработи в широкия..

публикувано на 17.02.20 в 05:50

Мария Косса: Африка е море от богатства, което изисква време, за да бъде преплувано

"Африка е огромна и в една държава има стотици традиционни танци. Това е море от богатства, което изисква много време да бъде преплувано". Това каза в интервю за предаването "Улица "Събота" Мария Косса - танцьор и преподавател по африкански танци. Тя се включи в Африканския уикенд във Варна, организиран от младежката фондация "Аморфа". Целта на..

публикувано на 15.02.20 в 18:06

Разговори на тротоара: Грийн и Джон

Ден след 14 февруари любовта още витае във въздуха. Надяваме се да бъде така и утре, и вдругиден. Тя, любовта, седна на нашия тротоар тази събота, заедно с едно момиче и едно момче, които наистина много се обичат. Видите ли ги, няма как да не ги забележите. Винаги цветно облечени и с усмивки на лицата. Задължителният им аксесоар е положителното..

публикувано на 15.02.20 в 17:34

"POST FACTUM" с Валери Великов, на 14 февруари

„Българските власти трябва да спрат заплахите към журналисти!”, предупреди днес правозащитната организация "Репортери без граници". Поводът за писмото на организацията до европейските институции са думи на Бойко Борисов, Иван Гешев и един зам.-председател на парламента. Общинските съветници в Каварна упорито се опитват да оборят тезата, че..

публикувано на 14.02.20 в 15:49
Любовта е сляпа, Петя Константинова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 14 февруари със Светлана Вълкова

Ден на археолога: най-интересните проучвания и обекти през археологическата 2019-а за РИМ-Варна и РИМ-Добрич „Добрич в старите пощенски картички“ – изложба Българка, финландка и румънец, които учат театрално изкуство в Копенхаген, са на стаж във Варненския куклен театър „Фрагменти“ – изложба на Цветан Казанджиев..

публикувано на 14.02.20 в 14:36
Доц.Валери Йотов

”Новият ден” на 14 февруари с Мариела Димитрова

Най-важните и значими открития през археологически сезон-2019 ще предтавят по повод своя празник днес варненските археолози от Регионалният исторически музей. Те определят изминалата година като изключително успешна, а едно от големите открития са четирите пласта история в сърцето на града – античност, римско време, византийско и края на Османската..

публикувано на 13.02.20 в 16:42