Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев с първи солови и дуетни записи в Радио Варна

| обновено на 18.05.19 в 17:56
Симеон Илиев и Асен Станоев в звукозаписното студио на Радио Варна
Снимка: Радио Варна

Te предизвикват еуфория у всеки любител на народната музика. Те са мечта за всеки преподавател: безспорно талантливи, но много по-важното е, че са изключително трудолюбиви, целенасочени в професионалното си развитие, и със сигурност музиката минава през тях, а те я обогатяват с онази емоционалност, която бързо достига до публиката. "Родени са за гъдулари" е най-краткото и точно определение, с което може да ги опишем - 15-годишният Симеон Илиев и 14-годишният Асен Станоев. И двамата са деветокласници в НУФИ „Филип Кутев” в гр. Котел с преподавател Величка Тодорова. 

Симеон Илиев и Асен СтаноевНа миналогодишното издание на Националния детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" - Варна техният дует, наречен „Свирците", получи специалната награда на Радио Варна, професионален звукозапис. И ето че година по-късно те осъществиха тези записи. Освен двете дуетни пиеси, които Симеон и Асен записаха в Радио Варна - "Сюита № 1" и "Сюита № 2" от Пейо Пеев и Николай Паскалев, те направиха и своите първи солови студийни записи. Симеон Илиев записа "Тракийски напеви" и "Бисерска ръченица" от Атанас Вълчев, а по-малкият му братовчед  Асен - "Варненски танц" от Димитър Лавчев.

Така започва тяхната музикална история в Радио Варна. Денят е 31 март, неделя, късен следобед, току-що е свършил гала концертът на конкурса "Диньо Маринов" и те отново са с най-високите отличия. И тръгваме към Радио Варна за запис, последван и от разговор за музиката...  

Интервюто с двамата млади музиканти, както и първите им студийни записи, може да чуете в звуковия файл. 
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светите равноапостоли Петър и Павел

НА СВЕТЛО на 29 юни с Валерия Василева

Православните християни почитат на днешния ден равноапостолите Петър и Павел - репортаж от празника в храма „Св. Вмчк. Прокопий Варненски“. Национален ден на пътната безопасност в България - пореден протест във Варна срещу достъпа на автомобили в Морската градина. Ден на отворени врати за гражданите проведоха днес всички структурни..

публикувано на 29.06.22 в 14:32
Плаж във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 29 юни с Иван Барбов

Сутрешна прохлада, красивият изгрев на лятното слънце, чаша ароматно кафе... Какво му трябва още на човек рано сутрин за да започне с усмивка новия ден? Отговорът е да превключи на честотите на Радио Варна. Защо? Защото ви очаква още една вълнуваща среща в ефира във времето от 6.00 до 10.30 часа, която ще мине под знака на интересните..

публикувано на 29.06.22 в 06:11

НА СВЕТЛО на 28 юни със Светлана Вълкова

Ръст на новите случаи на коронавирус, повишен интерес към ваксинацията Директива на Европейския съюз, позволяваща премахване на вносните мита за стоки, идващи от Украйна, застрашава българското земеделие Подготвят протест срещу завишената цена за вход към басейните с лечебни луга и кал на бургаските солници Във Варна откриват два..

публикувано на 28.06.22 в 12:57

"Новият ден" на 28 юни 2022 г. със Сияна Спиридонова

Днес държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. Коментар на политолога Димитър Аврамов Кога започва жътвената кампания в Добруджа ? Какви са проблемите пред бранша в..

публикувано на 28.06.22 в 05:25
Премиерът в оставка Кирил Петков дойде тази сутрин в Министерския съвет.

"Post Factum" с Александър Йорданов, на 27 юни

В 10 часа и 13 минути Кирил Петков депозира оставката на правителството в деловодството на Народното събрание. Не го направи лично, а чрез куриер. С политолога Сергей Петров ще разговаряме за политическата обстановка у нас и кой ще спечели и кой ще загуби от нови предсрочни избори. Емил Милев от Сдружение „Черноморски изгрев” за..

публикувано на 27.06.22 в 16:15

На 27 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 27 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johan Längquist (CANDLEMASS, екс-JONAH QUIZZ). Иван Мунин "Vans" за новия сингъл на FYELD "If It Bleeds". Представяне на дебюта на АУДИОСФЕРА "Клаустрофобия" – разговор с Борис Атанасов. Разговор с Мартин Събков за дебюта на ROADWIRE "Аggressive". В предаването ще..

публикувано на 27.06.22 в 13:15

НА СВЕТЛО в понеделник, 27 юни

Каква е причината за честите закъснения на полетите от чужбина до Варна? - репортаж след 14ч. от Летище Варна; Обяснението на политолозите за ситуацията в България - какво ни очаква?; Варна ще има детска линейка, средствата от кампанията "Аз вярвам и помагам" ще стигнат за закупуването й, обяви Владислав Николов. С още по темата след 15ч.; Започва..

публикувано на 27.06.22 в 12:09