Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кавалджията Дамян Димов - наПраво и уверено към успеха!

| обновено на 30.06.19 в 00:13
Дамян Димов
Снимка: Личен архив

Авторската му пиеса "НаПраво хоро" - направо в десетката!

Все по-уверено по пътя в изпълнителското изкуство върви младият музикант Дамян Димов. И както предполага това развитие, за да изградиш здрава музикална основа, на която да надграждаш в интерпретаторски и авторски план, не бива да изпускаш нито един етап от образованието. 

Дамян Димов
Един музикант се учи, докато е жив. Когато реши, че е завършен, значи е свършен.

Днес Дамян е оркестрант в Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" в гр. Добрич, свири активно и с оркестър "Лира" с ръководител Емил Халачев. През годините е бил част и от оркестъра на Иво Ралчев - "Сияние". Виждали сме го неведнъж на една сцена с ярко изявени музиканти като Стоян Янкулов, Пейо Пеев, Ваня Вълкова и много други. Свиренето на кавал не е по наследство във фамилията му. 

Дамян ДимовИмаме в рода далечен роднина, който е бил кавалджия, но може би любовта на баба ми към народната музиката ме подтикна да започна да се занимавам с това. Първоначалното желание беше да свиря на гайда, но имаше голям наплив за гайдарджии в музикалната паралелка в Добрич по онова време и така започнах с кавала. И не съжалявам, защото инструментът ми харесва и всичко, което може да се постигне с него. Основите, които са най-важни за изграждането на един музикант, ми ги даде учителят от Добрич Христо Стефанов. В Пловдив (АМТИИ "Асен Диамандиев") продължих при Владимир Величков - благодаря му за свободата, която ми даваше! В Пловдив самата среда те развива като личност и музикант! 

Ние добре познаваме музикалната инвенция на Дамян. Неговите идеи намират прекрасна реализация с музикантите от оркестър "Лира" - пиесите "Нюанси", "Хороводна изповед", "Булгаро романо", "Трансофрмация"... Гостуването му в предаването "Съботна трапеза" (изл. на 29 юни) беше свързано с нов запис. Авторската му пиеса "НаПраво хоро" е записана с китариста Стоян Гочев, а на тъпана е друг негов колега - кавалджията Темелко Иванов. 

Сред всички тези изкуствени звуци, които понякога и ние ползваме с оркестър "Лира", исках да запиша нещо по-естествено. Най-подходящият човек според мен беше Стоян Гочев, брилянтен китарист, на когото се възхищавам, малко са като него. Самата композиция я оформих за около две седмици. Е, в готов вариант винаги има неща, които не ми харесват, но няма лошо да си самокритичен. Нормално е да не можеш да се отпуснеш в своята музика, винаги гледаш  детайлите. Затова е добре да се слуша и много друга музика, която да ти позволи да отпуснеш духа и съзнанието. А в собствената трудно би се случило това, защото всичко гледаш под лупа. 

В звуковия файл чуйте интервюто и композициите "Нюанси" и "НаПраво хоро"


Оркестър

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 19 април

Репортаж от последно заседание на делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма „Русгеоком БГ“ от РИОСВ Варна, преди обявяване на казуса за решаване; Серия от срещи в община Аврен започват от днес, в които ще се обсъжда с граждани възможността за транспорт между населените места; Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата..

публикувано на 19.04.21 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 19 април с Иван Барбов

Започваме с репортаж за най-новото приложение „Health Buddy+“ на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Чрез него ще можем да получаваме проверена и достоверна информация, свързана със здравето. Какво е бъдещето на стадион „Варна“? Поредната благородната инициатива на доброволците от младежката организация „Делфините“, които..

публикувано на 19.04.21 в 05:51

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15