Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осуетиха хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни

| обновено на 22.07.19 в 15:05
Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Опит за хакерска атака е осуетен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за „Хоризонт“ председателят ѝ Венцислав Караджов. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата. Караджов подчерта, че атаката е спряна. 

Не е ясно дали извършителят е искал да достигне до информационните системи на Комисията за защита на личните данни, или само да блокира сайта ѝ, заяви за "Хоризонт" ръководителят на комисията Венцислав Караджов. Сигурно е единствено, че е бил много близо до сградата, защото е използвал Wi-Fi мрежата на самата комисия: 

"Съвсем целенасочено, саботаж е", заяви Караджов и обвърза действията на извършителя с началото на проверката при данъчните, ръководена от Цанко Цолов. Потенциалните щети за гражданите могат да бъдат много големи: "Свързани да кажем с имотни измами, сключване на договори. Изобщо всичко, което е свързано с употребата на тези данни".

Проверката в Приходната агенция ще приключи на 16-и август и може да доведе до глоба от 20 милиона евро, предупреди Цолов. От самата агенция все още работят по одита на системите си и също така не са пуснали приложението, чрез което всеки ще може да провери дали и неговите лични данни са изтекли.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Комисията за личните данни започва проверка на НАП заради хакерската атака

Екип от Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите заради хакерската атака там.  20 млн. евро може да е глобата за НАП заради хакерската атака след току-що започналата проверка, която ще..

обновено на 22.07.19 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32