Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Снежина

17
Снимка: Румен Сарандев

Тази сутрин пътуваме до село Снежина. Едно от Провадийските села, в които основното население е от ромски произход. Селото се намира в Североизточна България между две плата - на изток от него е Провадийското,  а на запад – Шуменското. 

Снежина носи името си от 1934 г. Известно е с това, че в землището му има селище от каменно-медната епоха, седем тракийски могили, селище от римската епоха, и средновековен манастир. В близка крепост са намерени монети от времето на Юстиниян I, както и древна ризница от Средновековието, а експонатите се намират в колекцията на Варненския археологически музей.

През 1874 г. в селото е открита църквата “Св. Троица”. Когато българите я строили, казвали пред османските власти, че строят училище. Днес от нея няма и следа. Останали са части от олтара, а земята около него е превърната в сметище.

Пак в миналото до голямата сграда на черквата построили и една кирпичена стая, в която през 1872–1873 г. започнали първите учебни занятия. Малко по-късно вече е построена сграда, в която е настанено училището. Но през 1910 година  се изгражда нова сграда, където и до днес се помещава началното училище „Христо Ботев”.

Читалището е строено през 1910 година по инициатива на учителят Миню Митев. През 1985 година в центъра на селото е построен Паметник на загиналите във войните за национално обединение (1912–1918 г.). В селото има и бюст паметник на писателя Иван Василев, автор на над 30 книги, предимно произведения за деца и стихотворения.

Четейки сведенията за Снежина разбираме, че в миналото селото е имало важна роля в земеделието и по-специално в изхранването на населението. Жителите му са се отличавали с буден дух и са развивали културно-просветни дейности.

Така ли е и днес?

Близо 707 души живеят в момента в Провадийското село Снежина, а 90 % от работещото население работи извън града, разказа Живка Халачева, която е специалист в местното кметство.

Живка Халачева


Земеделието е един от поминъците от край време в село Снежина. Все по-малко хора, обаче, днес се захващат с него. Особено, когато са млади. Изключение е следващият ни събеседник, който не живее в Снежина, но работи там -  Ангел Мавров, на 33 години, земеделски производител. Родом е от Провадия, но работата му е в Снежина. Бизнесът му е семеен. В момента той управлява стопанството на баща си.

Ангел Мавров


Училището е едно от най-оживените места в село Снежина.  Строено е през 1910 година и носи името на Христо Ботев. От 2001 година негов директор е Генюл Юзеир. Тя е от Провадия и пътува всеки ден. Тази година в училището учат 49 деца. Имат подготвителна група, в която броят на децата е паднал наполовина и в момента са 10. Екипът наброява 9 души, от които петима са педагозите. Трудно ли е да се работи с малко деца на село, където и бюджетът е малък?



Отивам да видя останките на църквата в Снежина. Пусто място превърнато в сметище. Останало е само част от олтара.

Останките от църквата

На връщане по пътя срещам две жени с пазарски чанти. До тях вървят и деца. Майки с деца – прибират се от училище, по обед. Заприказвахме се.



В центъра на Снежина вече знаят, че сме пристигнали. Който пожела дойде да разкаже за живота в селото. Пред училището ни чакаше Петър Петров, пенсионер, готов да посреща гости по всяко време. Покани ни, но нямахме време. Друг път. Сега разказа за живота в селото през неговите очи.

Петър Петров


В Снежина няма пенсионерски клуб, а в читалището хората рядко се събират. Мястото за срещи и разговори е пред магазините. Има два – един срещу друг. Пред тях е мястото за кафе и раздумка, казват продавачките.



Последният ни събеседник е Сийка Василева, на 77 години. Не ни очакваше, но истински се зарадва като разбра, че сме от Радио Варна. Леля Сийка се оказа наш редовен слушател. Много харесва предаването „На село”, особено когато водещ е Ваня Славова. Посрещна ни с радост, седнахме на двора, където ни заобиколиха две котки. Леля Сийка е една от най-активните в селото. До скоро е била председател на читалището, в което сега почти не стъпва. За всичко си има причина, разказа тя.

Сийка Василева


На тръгване отидохме и до прочутия лагер край Снежина. И до днес има хора, които си го спомнят, ходили са там като деца. Сега, обаче, от него нищо не е останало. Само малка част от каменната стена почти скрита от дървета и храсти. А отпред е поляната, на която днес и деца и възрастни понякога се събират. Там е приятно и прохладно, въздухът е чист и е тихо, чуват се само птичите песни.

Снимките са на Румен Сарандев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18