Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да (из)пееш Матьо Добрев

Народната певица Ваня Вълкова създаде песен в памет на кавалджията Матьо Добрев, който неочаквано ни напусна през месец април тази година. "Седнала е бяла Тудорка" е по нейна музика и текст, аранжиментът е на Пейо Пеев, а в записа участва и кавалджията Ангел Жеков. Първоначалната ѝ идея е била песента да е посветена на именития музикант приживе, в знак на благодарност и признателност за таланта и музиката му, но той така и не успява да чуе този подарък.

В предаването "Съботна трапеза" Ваня Вълкова разказа историята на тяхното познанство и процеса по създаване на песента.

Аз съм го чувствала по-скоро като баща в музиката. Щастлива съм, че той ми се радваше като музикант, на музиката ми също. Винаги коментарите му са били много добри, особено, когато правих първите си крачки в самостоятелната кариера. Тези неща са били изключително ценни и важни за мен. Винаги съм търсила нещо от инструменталната музика да бъде вкарано в песен, в пеенето. Когато разбрах, че той е много болен, си казах, ето това ще направя, ще създам нещо в негов стил и ще му се обадя, за да му го изпея. Знаех, че това много ще го трогне. (...) Всичко започна от онзи специфичен елемент в неговото свирене, типичен за стила в Стралджа. Започнах да си въртя някаква мелодия около това и много бързо измислих мелдията, дори с текст. (...) Ние, музикантите, сме много чувствителни хора и усещаме кога някой прави нещо от душа. Когато Матьо Добрев свиреше, си оставяше душата! Той затова докосваше. (...)

Цялото интервю и песента чуйте в звуковия файл

Матьо Добрев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Царичино - малкото космополитно селце сред плодородните поля на Добруджа

Царичино е красиво и тихо селце, което се намира на около 50 километра североизточно от Варна, на близо 40 километра от Добрич и само на 3 километра от град Балчик.  Данните за първите заселници тук датират от 1916 година. Една от легендите разказва, че през 1941 година цар Борис III, който тогава е бил в Двореца в Балчик е поискал да пренощува..

публикувано на 01.10.22 в 10:57
Chart

#691 ТОП 20 (30.09-07.10.2022)

публикувано на 30.09.22 в 19:42

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 30 септември със Светлана Вълкова

Завърши 40-то издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Кои са наградените? Срещаме ви с режисьорите Зорница София, Валери Йорданов, Иван Павлов, Александър Милушев и с киноведа Боряна Матеева. "Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента..

публикувано на 30.09.22 в 13:27
Варна

"Новият ден" на 30 септември 2022 г. с Димитрина Дончева

Какво време ни очаква през идващия месец октомври – топло, дъждовно или студено и как ще се отрази на сеитбата, която започва сега? Как се възпитава отношение към спорта при подрастващите и защо двигателната култура е важна, както за физическото, така и за психическото ни здраве? Как озеленителите подготвят Морската градина във..

публикувано на 30.09.22 в 06:00

НА СВЕТЛО на 29 септември с Валерия Василева

Световен ден на сърцето под наслов „Използвай сърцето си“. Предизвикателствата в сектора за производство на фуражи за животновъдството. Актуалната ситуация и проблеми в управлението на природащитната мрежа НАТУРА 2000. Европейската комисия представи проекта за първия закон за медиите в Европейския съюз. Последен ден от фестивала на българското..

публикувано на 29.09.22 в 14:57

"Новият ден" на 29 септември 2022 г. със Сияна Спиридонова

Макар България да е част от прирозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Днес във Варна се провежда семинар за популяризирането на по-доброто управление на мрежата „Натура 2000” на регионално ниво (Знания за Натура). Утре – 30 септември, такъв..

публикувано на 29.09.22 в 05:20

НА СВЕТЛО на 28 септември с Валерия Василева

Репортерска проверка за организацията и обслужването на клиенти в централния пункт във Варна за продажба на абонаментни карти за градския транспорт. Вече е свободно движението по конфликтната улица „Орех“ във Варна - отзвук от снощните протести на място и изводи от казуса. Областният управител на Варна Марио Смърков за..

публикувано на 28.09.22 в 14:15