Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да (из)пееш Матьо Добрев

Народната певица Ваня Вълкова създаде песен в памет на кавалджията Матьо Добрев, който неочаквано ни напусна през месец април тази година. "Седнала е бяла Тудорка" е по нейна музика и текст, аранжиментът е на Пейо Пеев, а в записа участва и кавалджията Ангел Жеков. Първоначалната ѝ идея е била песента да е посветена на именития музикант приживе, в знак на благодарност и признателност за таланта и музиката му, но той така и не успява да чуе този подарък.

В предаването "Съботна трапеза" Ваня Вълкова разказа историята на тяхното познанство и процеса по създаване на песента.

Аз съм го чувствала по-скоро като баща в музиката. Щастлива съм, че той ми се радваше като музикант, на музиката ми също. Винаги коментарите му са били много добри, особено, когато правих първите си крачки в самостоятелната кариера. Тези неща са били изключително ценни и важни за мен. Винаги съм търсила нещо от инструменталната музика да бъде вкарано в песен, в пеенето. Когато разбрах, че той е много болен, си казах, ето това ще направя, ще създам нещо в негов стил и ще му се обадя, за да му го изпея. Знаех, че това много ще го трогне. (...) Всичко започна от онзи специфичен елемент в неговото свирене, типичен за стила в Стралджа. Започнах да си въртя някаква мелодия около това и много бързо измислих мелдията, дори с текст. (...) Ние, музикантите, сме много чувствителни хора и усещаме кога някой прави нещо от душа. Когато Матьо Добрев свиреше, си оставяше душата! Той затова докосваше. (...)

Цялото интервю и песента чуйте в звуковия файл

Матьо Добрев

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 1 март

Тазгодишния първи март е още по-интересен по отношение на хрумванията на хората, които правят и предлагат мартеници. Даниела Стойнова разговаря с Кристина Мързакова за творчеството и желанието да зарадваш хората за празниците; В края на седмицата, на 5 март, започва кампанията за пралраментарните избори. В рубриката ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще..

публикувано на 01.03.21 в 06:16
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39