„Новият ден” 3 декември с Мариела Димитрова

85 години Радио Варна всяко утро е специално в седмиците преди годишнината от откриването на Радио Варна, на 9-ти декември. Тази сутрин в 8.40 часа ще разкажем за първия програмен ръководител на Радиото и автор на музиката на неговия химн - композитора, диригент и педагог Александър Кръстев. Възпитаник на Консерваторията в Загреб със специалност цигулка, той е един от основателите на Българския музикален съюз . Оставя много трайни следи в музикалния и културен живот на Варна. Какъв път отвежда във Варна роденият във Видин композитор разказваме с г-жа Лиляна Калканджиева-Парашкевова, съпруга на Александър Парашкевов, един от неговите внуци.

Александър Кръстев в автор на патриотичния марш „Добруджански край“, звучал по радиото в онези години , за да поддържа патриотичния дух на сънародниците ни в отделената от България Южна Добруджа. Ще чуем и химна на Радио Варна, който той по-късно пише по мотиви на „Добруджански край“, в изпълнение на представителния Духовия оркестър а ВМС, записан през 2005 г. в звукозаписното студио на Радио Варна.

Село в България. От 800 къщи са обитавани 15-сет. В една от тях живее баба Мария на 87 години, работила в ТКЗС–то. Пенсията й е 204 лв. Лекарствата й са 35 лева с доплащането от НЗОК. Другото остава за ток, вода, храна и …дърва.” 

Ученици от Средно училище „Васил Левски”, град Вълчи дол, област Варненска и доброволци в клуб „Усмивка” се трогват от съдбата на самотните хора във вече обезлюдените села и малки градчета в България. Организират кампания за  жени и мъже, на възраст над 70 години, без близки роднини и деца, заминали далече за да търсят работа. В 8.10 часа ще чуем Мария Петкова, координатор на доброволчески клуб „Усмивка”.


Проф.д-р Виолета Йотова, ръководител на направление „Педиатрия” в УМБАЛ”Св.Марина”-Варна ще чуем в 9.10 часа за новия апарат за анестезия на за деца от 0 до 18 г., който получиха от благотворителната кампания „Бългрската Коледа”.


Къщата за временно настаняване на бездомни хора в Добрич  вече работи. Подслонът през зимните месеци се осигурява в общински имот и се самофинансира от общинския бюджет. Капацитетът й е за шест лица, като при нужда, може да се осигурят допълнителни легла. Повече по темата в 9.40 часа от кореспондента ни Мая Щърбанова.

Специалната награда на Община Казанлък спечели смесен хор "Черноморски звуци" в Балчик на Четвъртия хоров фестивал "Петко Стайнов". В 10.20 часа ще ни разкаже кореспондентът ни Албена Иванова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 12 декември с Ваня Славова

Община Варна организира празничен благотворителен концерт „Заедно за Коледа“. Събитието се провежда в партньорство с Българския Червен кръст, още от Даниела Стойнова. Находки от археологическите разкопки на нос Калиакра, открити това лято, ще бъдат показани в обща изложба на   Националния исторически музей в столицата. За него ни разказва..

публикувано на 12.12.19 в 11:31

"Новият ден" на 12 декември 2019 г. с Димитрина Дончева

Коя е мама Нинджа и какво е посланието в първата й коледна книга, която представи във Варна? За кампанията „Посади надежда”, на министерството на земеделието и Фондация „Искам бебе”, която е в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Рисайкъл Арт Академи организира благотворителни работилници, събраните средства от които ще бъдат..

публикувано на 12.12.19 в 06:00
Борис Джонсън преди телевизионно интервю

"Post Factum" с Валери Великов, на 11 декември

Готов е проектът за мост, който да свързва магистрала „Хемус“ с бъдещата магистрала „Черно море“. Мостът ще започва от района на „Терем - Флотски арсенал“ и ще завършва на пътя между селата Страшимирово и Езерово. Това съобщи за Радио Варна бизнесменът Данко Калчев, който е ангажиран с този проект от страна на Стопанската камара. Мостът може да..

публикувано на 11.12.19 в 15:31

НА СВЕТЛО на 11 декември със Светлана Вълкова

Омбудсманът Диана Ковачева и екип от експерти организират изнесена приемна за граждани от Варна и региона Още една история от Българската Коледа Разходка по екопътеката на брега на Тюленово - част от българо-румънския проект "JoyRide" Среща с Атанас Скатов по повод първото българско изкачване на четири върха над 8000 метра в една..

публикувано на 11.12.19 в 13:40

"Море и бряг" с Валери Великов, на 11 декември

Асоциация на завършилите морските специалности в Техническия университет беше учредена във Варна. Какви по-подробно са целите на асоциацията ще разберете от моите гости в студиото - председателят на асоциацията капитан Милен Тодоров, авторът на идеята за нейното създаване доцент Божидар Дяков, както и студентът Неделчо Неделчев. България..

публикувано на 11.12.19 в 10:22
Изгрев във Варна

"Новият ден" на 11 декември

Омбудсманът Диана Ковачева с приемен ден във Варна днес. Образованието в малките населени места - разговор с Татяна Асенова, директор на училището в Синдел. За благодарността на една майка и позитивната промяна на детето й, благодарение на кампанията „Българската Коледа“. Стогодишна маза в Шабла пази вино от 1961 година...

публикувано на 11.12.19 в 05:41

"POST FACTUM" на 10 декември с Емилия Николова

Кой е най-добрият сценарий на радиопредаване след безпаметно празнуване? Депутати от ГЕРБ предлагат промени, с които незаконното горене на отпадъци да се инкриминира. Ще стане ли въздухът по-чист? Работодатели и синдикати призовават в писмо до медиите  "спешно да се прекрати опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна..

публикувано на 10.12.19 в 16:16