"На село" - Кривня

37
Снимка: Румен Сарандев

Кривня е едно от най-близките села до Провадия. Място с чист въздух, красива природа, много чешми и уникална история, които местните знаят и разказват. В селото има църква, читалище, пенсионерски клуб, два магазина и Център за специална образователна подкрепа с интернат. Живеят предимно възрастни хора, има и чужденци. Посрещат ни в пенсионерския клуб, но разговаряхме отвън, на пейките, където се събраха местните, за да разкажат за делника и празника, за притесненията си и за радостите – кое повече, кое по-малко, но от сърце.Откъде идва името на село Кривня? Историята знае  и разказа Красимира Костадинова. Тя е от местните, работила е в читалището, сега е секретар в кметството. Помага във всичко – и в поддръжката на църквата, и в чистенето на градинките отвън, и в организирането на празници. Знае дати, годишнини, имена на исторически личности и разказа – за името на селото и за чешмите, с които то е известно.


В  Кривня има църква, но е заключена. Сградата е ремонтирана, но не докрай. Имат свещеник, но не идва за всеки празник. И така с течение на времето никой не влиза в храма. Дори и за една свещичка местните ходят до Провадия, за да запалят там. Църквата в селото носи името на Света Троица. Историята й разказа кметът на селото Дора Кирякова .И една уникална история, която отличава кривненци от всички други села – разказа я  Красимира Костадинова. За Гана Кривенска, чиято икона заема специално място в църквата.Населението в провадийското село Кривня намалява с всяка година, разказаха още хората. Младите почти не се задържат. Идват само през почивните дни -  свършат някоя работа, помогнат, колкото могат и обратно в града. Днес по настоящ адрес в селото живеят 60 души, по постоянен са 270. Но броят им намалява, каза за радио Варна кметът Дора Кирякова. Тя самата е снаха в селото от 1981 година. Има един кметски мандат зад гърба си.
Село Кривня е втори дом за финландското семейство Раудаскоски. Те пристигат за първи път в България през 2003 година. Идват на почивка по северните ни морски курорти. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за няколко месеца през годината. И двамата са били учители, но вече са пенсионери и след напрегнатия динамичен живот във Финландия търсят спокойствие, тишина и добри приятели, разказва Синика Раудаскоски, която за разлика от съпруга си говори без притеснение български език. Учат езика от разговорници и речници. И най-вече от диалога с местните хора.
Още една история беше споделена пред микрофона на радио Варна. След като обиколихме цялото село с Красимира Костадинова, секретарят на кметството, тя разказа и за себе си – за любовта,  която среща благодарение на социалните мрежи и за това как двама души могат да живеят в едно село и да се запознаят през интернет. Той е от Англия, а тя от Кривня. Той не знае български, тя не знае английски – но за любовта няма граници, нито езикови бариери.


Снимките в галерията са на Румен Сарандев.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 12 декември с Ваня Славова

Община Варна организира празничен благотворителен концерт „Заедно за Коледа“. Събитието се провежда в партньорство с Българския Червен кръст, още от Даниела Стойнова. Находки от археологическите разкопки на нос Калиакра, открити това лято, ще бъдат показани в обща изложба на   Националния исторически музей в столицата. За него ни разказва..

публикувано на 12.12.19 в 11:31

"Новият ден" на 12 декември 2019 г. с Димитрина Дончева

Коя е мама Нинджа и какво е посланието в първата й коледна книга, която представи във Варна? За кампанията „Посади надежда”, на министерството на земеделието и Фондация „Искам бебе”, която е в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Рисайкъл Арт Академи организира благотворителни работилници, събраните средства от които ще бъдат..

публикувано на 12.12.19 в 06:00
Борис Джонсън преди телевизионно интервю

"Post Factum" с Валери Великов, на 11 декември

Готов е проектът за мост, който да свързва магистрала „Хемус“ с бъдещата магистрала „Черно море“. Мостът ще започва от района на „Терем - Флотски арсенал“ и ще завършва на пътя между селата Страшимирово и Езерово. Това съобщи за Радио Варна бизнесменът Данко Калчев, който е ангажиран с този проект от страна на Стопанската камара. Мостът може да..

публикувано на 11.12.19 в 15:31

НА СВЕТЛО на 11 декември със Светлана Вълкова

Омбудсманът Диана Ковачева и екип от експерти организират изнесена приемна за граждани от Варна и региона Още една история от Българската Коледа Разходка по екопътеката на брега на Тюленово - част от българо-румънския проект "JoyRide" Среща с Атанас Скатов по повод първото българско изкачване на четири върха над 8000 метра в една..

публикувано на 11.12.19 в 13:40

"Море и бряг" с Валери Великов, на 11 декември

Асоциация на завършилите морските специалности в Техническия университет беше учредена във Варна. Какви по-подробно са целите на асоциацията ще разберете от моите гости в студиото - председателят на асоциацията капитан Милен Тодоров, авторът на идеята за нейното създаване доцент Божидар Дяков, както и студентът Неделчо Неделчев. България..

публикувано на 11.12.19 в 10:22
Изгрев във Варна

"Новият ден" на 11 декември

Омбудсманът Диана Ковачева с приемен ден във Варна днес. Образованието в малките населени места - разговор с Татяна Асенова, директор на училището в Синдел. За благодарността на една майка и позитивната промяна на детето й, благодарение на кампанията „Българската Коледа“. Стогодишна маза в Шабла пази вино от 1961 година...

публикувано на 11.12.19 в 05:41

"POST FACTUM" на 10 декември с Емилия Николова

Кой е най-добрият сценарий на радиопредаване след безпаметно празнуване? Депутати от ГЕРБ предлагат промени, с които незаконното горене на отпадъци да се инкриминира. Ще стане ли въздухът по-чист? Работодатели и синдикати призовават в писмо до медиите  "спешно да се прекрати опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна..

публикувано на 10.12.19 в 16:16