Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Царевци

Здравейте, уважаемни слушатели!

Ведро утро ви пожелават Ваня Славова и Иван Тасев!

Тази сутрин ще ви отведем в Царевци!

Царевци се намира на  45 км от Варна и на 15 км от Провадия. Разположено е между големия завой на река Провадийска и на железопътната линия Варна – София.

В близост са гората Гьоз тепе и местността Ахмак баир.

Землището на с. Царевци обхваща 21 хиляди декара и е едно от най-големите в община Аврен.

Днес кмет на Царевци е Младен Манолов.


Този плодороден край е бил населяван от много години. Навярно траките и прабългарите са били едни от първите хора, живеещи по тези места.

Основание за това дават записките на Константин Иречек в „Пътуване по България”, където пише: „Римското шосе от Марцианополис за Цариград, заобикалящо мочурите под „Петрич кале” е било малко по-назад, където неговият калдъръм се вижда между селата Житница и Царевци.

Там се намират стари камъни, както и развалини от чифлика Хаской.” Това дава основания да се смята, че по тези места, през които е преминавал един от най-старите римски пътища, открай време е съществувало селище.

В едно от преданията, датиращо от 1445 г., се посочва, че султан харесал тези земи, заради тяхното плодородие и наредил да му се отделят най-хубавите от тях, и да се изгради чифлик. Хората, обработващи земите на султана се заселили край чифлика и така се появила махалата Хаской.

По документи от 1573 г. в Хаской е имало 11-сет български семейства. През 1621 г. Хаской се преименува в Царево, а към края на XVII в. двете села се обединяват.

През 1815 г. се заселват първите българи от  Гроздьово, Аспарухово, Голица и други селища от Източна Стара Планина.

През периода 1830-1840 г. българското селище придобива нов облик. По-будните българи са инициатори за строежа на църква, която се оказва тясна и през 1864 г. е построена нова, която е запазена и до днес. В началото на XX в. в селото се заселват и няколко семейства на бежанци от Беломорска Тракия и Македония.

Първото светско училище е построено 1872 г., тъй като старото килийно училище се оказало тясно за жадните за знания българи. Църквата и училището са реставрирани и оформени като музеен комплекс.


Самият факт, че Христо Ботев е преминал през населеното място при своите обиколки из България, показва, че през този период селището е имало връзка с революционните традиции. През май 1876 г. двама от жителите на селището правят опит да се влеят в четата на Христо Ботев, пише в бр.8 от 8 декември 1873 г. вестник "Независимост".

През периода 1899-1900 г. учителят Стилиян Чилингиров, преподавател в местното училище, пише романа „Децата на ада”. Този роман излиза от печат през 1923 г., а в него голяма част от героите са жители на Царевци. През 1910 г. е построено новото училище, а през 1938 г. се построява и днешното училище „Д-р Петър Берон”.

Първото читалище „Светлина” съществува от 1919 г. Новата сграда на читалището е построена през 1960 г. с доброволния труд на жителите на селото.

През 1919 г. е създадена потребителска кооперация "Сеяч", като дейността и е възстановена през 1991 г. и е една от проспериращите кооперации във Варненска област.

Кирчо Шарков-председател на кооперацията днес



През 2006 г. със собствени средства е построена доилна зала, отговаряща на европейските изисквания.

С указ № 875 на ДС на Република България от 13 март 1987 г. е възстановено старото име на селото – ЦАРЕВЦИ.

Първото светско училище е построено 1872 г., тъй като старото килийно училище се оказало тясно за жадните за знания българи. Църквата и училището са реставрирани и оформени като музеен комплекс. През 1980 г. в Царевци са открити 2 минерални извора. Единият от тях е солен с температура на водата 60 градуса, а другия е сладък с температура 38 градуса.
Цялото предаване за Царевци може да чуете в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#781 ТОП 20 (18.10-25.10.2024)

публикувано на 18.10.24 в 18:44
Кадър от филма на П. Сорентино

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 18 октомври със Светлана Вълкова

14 - 15 Режисьорът Габор Томпа за първата си постановка в България - „Както ви харесва“ от Шекспир във Варненския театър Три филма от кино-литературния фестивал „Синелибри“ през уикенда след гръмкото начало с филма на Паоло Сорентино „Партенопа“ Представяме книжната поредица „Дивите животни на града“ с автор Елена Павлова 15 - 16..

публикувано на 18.10.24 в 10:53

НОВИЯТ ДЕН на 18 октомври с Иван Барбов

Всеки нов ден е като бяло платно, върху което можем да рисуваме. С багрите на доброто сутрешно настроение ще оцветят ефира на Радио Варна Иван Барбов, Жоро Бекяров и звукорежисьорът Недялко Добрев навръх професионалния празник на художниците. В малкия, но за сметка на това редовен празник, какъвто е петъкът, във времето от 6.00 до 10.30..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

НА СВЕТЛО на 17 октомври с Мариела Димитрова

17-я пореден Черноморски туристически форум събра във Варна десетки представители на туристическия бранш. Темата е "Зеленият и дигиталният преход". Репортаж в 14.20 часа. А в репортаж в 14.40 часа ще научим за програмата във Варна на „Дни на иновациите в образованието“. Смарт контейнер с автономно управление на отпадъци беше монтиран..

публикувано на 17.10.24 в 13:37
Грациозните лебеди във Варна

НА СВЕТЛО във вторник, 16 октомври

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“  обявяви резултатите от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Има ли замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на войната в Украйна?; Проследяваме срещата на Консултативния съвет за Черно море - защо цифровизацията в рибарството е от..

публикувано на 16.10.24 в 12:15

НОВИЯТ ДЕН на 16 октомври с Мариела Димитрова

Предприемачът, открил римската статуя във Варна ще гостува в предаването в 8.10 часа. Георги Крайчев ще разкаже как точно са попаднали на археологическата находка, за пътя на статуята от строежа до музея и за работата му с археолозите, която оказа се не е от вчера, защото е имал и други обекти в центъра на Варна. Като най-горещата тема за..

публикувано на 16.10.24 в 06:33

НА СВЕТЛО във вторник, 15 октомври

Заседание на Консултативния съвет за Черно море обсъжда дигитализацията на риболова, отчитането на улова, контрол - репортаж; Информационна среща по проект MARMAPS, посветена на Международния ден на Черно море се проведе във Варна - репортаж;  Рубрика “Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин; Днес официално бе открит новия кабинет за подкрепа на..

публикувано на 15.10.24 в 14:13