Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" с Ваня Славова

„По първи петли“ на 20 януари 2020

04.00 – 06.00

Радио Варна

Водещ: Ваня Славова


Виктор Чучков-син за „18 процента сиво”- филм по едноименния роман на варненеца Захари Карабашлиев. Интервю на Мартин Николов.

Варна през обектива на любителя-фотограф Патрис Рейсак от Южна Франция. Той дава уроци по френски език по интернет на хора от цял свят, но се е установил в морския град, заради любовта си към свободния начин на живот в България.

157 години от рождението на Щастливеца отбелязахме наскоро. Варненският писател и общественик  Атанас Стойчев с коментар за  Бай Ганьо- най-яркия литературен герой на България, колкото и да не ни се иска, колкото и българинът да не се идентифицира с него.

Фъкана носия на 200 години показа Таня от Пътното в Девня. Тя е част от групата на самодейците към читалище „Отец Паисий” в градчето.

Невша е като Тоскана във Варненския регион. Интересни природни забележителности, лозови масиви, каменни къщи и дъбови бъчви с вино. Но най-вече сърдечни местни хора. Среща с тях.

За редуването на културен и гастро туризъм и съчетанието на различни планински пътеки говорят Станиела и Юлиян от ТД „Родни балкани”. От тях научаваме и за веселото гробище в Румъния, открито през 30-те години на миналия век с хумористични гравюри върху плочите в село Сапънца.

Мечтаните дати за сватба тази година във Варна и по-интересните сватбарски случки от Капка Кателиева-организатор на тържества в Ритуална зала-Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28