Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" след Петльовден

Снимка: Дима Бояджиева

ПО  ПЪРВИ  ПЕТЛИ

РАДИО ВАРНА

3 февруари 2020, понеделник

04.00 – 06.00

Водещ: Ваня Славова

За рибарите от Балчик  местността  Тузлата е място-мечта. Затова и те настояват  рибарското им селище да бъде по някакъв начин узаконено.  По този начин могат да бъдат изградени и  комуникации. Има ли пречки и какви са възможностите разискваха на специална среща. 

И друга морска среща във вълните: с ветроходец №1 на България за 2019 Александър Бачев. Интервю на спортния ни журналист Румен Генов.

Поглед към брега на Варна през очите на Олга Недорубова - една рускиня, която силно обича града и открива новости и за местни, и за чужденци.

Последните шестима фоторепортери във Варна с мъка в сърцата наблюдават как „новите технологии унищожават света, докато той им ръкопляска“. Кадри с намигване към живота в изложба, която развълнува местната културна общественост с искреност и талант.

Българинът казва, че лозето на баир не вирее. Опровержението, че навсякъде всичко става с работа и желание, идва от ледена Исландия. Там се отглеждат зеленчуци при минусови температури и сняг; историята споделя варненец, живял близо 20 години  в Исландия. 

На разходка в най-голямото село в Добричко, Стожер, с интересните местни жители. За житницата на България, в която днес расте лавандула, сивата мафия край синьото море и тежестта на дните без постоянна работа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28