Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 10 февруари

ПО  ПЪРВИ  ПЕТЛИ

10 февруари 2020, понеделник

04.00 – 06.00 часа

РАДИО ВАРНА

Водещ: Ваня Славова

Напусна ни звукорежисьорът Герасим Старчев- Геро!

"По първи петли" от Варна загуби слънчевия почерк на музикалното си оформление. Загуби ритъма на сърцето. Геро умееше да хваща пулса на аудиторията, да предизвиква вълната на доброто настроение чрез песните, които избираше. И дори да накара хора в инвалидни колички да танцуват... Всички да мечтаят и да се почувстват добре в един различен райски свят, който с лекота създаваше в ефира.

Меломан по природа, с богатите си познания, и без завършена Консерватория, слагаше в малкия си джоб тези, които дълги години са учили много. Неговатата музикална култура бе на световно ниво, благодарение на плочите, които от ранно детство баща му като моряк носи от цял свят.  Можеше да намери подходяща мелодия за всяко мл (така наричаме записите, които излъчваме). И винаги пускаше най-точната. Защото кодът на нотите бе генетично заложен в кръвта му.

Импровизатор: в предаването в рамките на два часа понякога са звучали от родопски гайди до мексикански мариачи. В невероятна фонична симбиоза. Извън рамките и ограниченията, над нещата.

Шарен, цветен, пъстър, щедър, широко скроен като човек. Преди всичко Човек!

Няма думи, които да опишат вселената на Геро.

Очаквам го да се появи с ярки дрехи, с джапанки или маркови маратонки, къси гащи, крещяща тениска... да се усмихне и да ми каже един виц! И после още много да говори, дори когато му кажа да млъкне, че имам работа. Жалко, че това може вече да се случи само в сънищата ми.

Сбогом, Геро!!! ❤

 И аз, а и всички, които те познаваха, и слушателите, които ти казваха Гери Младочев, с огромна любов ще се сещаме за теб: за момчето от морето, което изразяваше всичко с песен. Винаги най-хубавата! 

Да бъде лек и светъл пътят на душата ти!
Темите в предаването този понеделник:

Кръводаряването в България трябва да бъде регламентирано, а хората да бъдат стимулирани да станат кръводарители според оперния певец Иво Йорданов. Той е редовен кръводарител от 1998 година, когато навършва 18 години.

Отзвук от Осмата Национална среща на земеделските производители в България, провела се в Златни пясъци. Разговори със зърнопроизводители от Стражица и Великотърновско.

Как хората, които се занимават с чисто земеделие си помагат безплатно? Разказват собствениците на „Тревясалата ферма” от село Здравец. Защо раздаваха семена. Безплатно. За всеки, който пожелае да си вземе, да ги засади и да де грижи за растенията. Семената са събрани от нарочно и напълно осъзнато отгледани български сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя.

Пазарът на недвижими имоти във Варна в момента, коментар от брокера Мартин Сребров.

Ярък колорит и свежо наплъстени цветни маслени платна предлага на ценителите на изобразителното изкуство с най-новата си изложба художникът Георги Станчев – Гео. Той работи в широк спектър от стилове – импресионизъм, експресионизъм, кубизъм. Среща с него.

“Личностите, които промениха Варна“ – кои са те разказва  авторът Даниела Георгиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28