Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 10 февруари

ПО  ПЪРВИ  ПЕТЛИ

10 февруари 2020, понеделник

04.00 – 06.00 часа

РАДИО ВАРНА

Водещ: Ваня Славова

Напусна ни звукорежисьорът Герасим Старчев- Геро!

"По първи петли" от Варна загуби слънчевия почерк на музикалното си оформление. Загуби ритъма на сърцето. Геро умееше да хваща пулса на аудиторията, да предизвиква вълната на доброто настроение чрез песните, които избираше. И дори да накара хора в инвалидни колички да танцуват... Всички да мечтаят и да се почувстват добре в един различен райски свят, който с лекота създаваше в ефира.

Меломан по природа, с богатите си познания, и без завършена Консерватория, слагаше в малкия си джоб тези, които дълги години са учили много. Неговатата музикална култура бе на световно ниво, благодарение на плочите, които от ранно детство баща му като моряк носи от цял свят.  Можеше да намери подходяща мелодия за всяко мл (така наричаме записите, които излъчваме). И винаги пускаше най-точната. Защото кодът на нотите бе генетично заложен в кръвта му.

Импровизатор: в предаването в рамките на два часа понякога са звучали от родопски гайди до мексикански мариачи. В невероятна фонична симбиоза. Извън рамките и ограниченията, над нещата.

Шарен, цветен, пъстър, щедър, широко скроен като човек. Преди всичко Човек!

Няма думи, които да опишат вселената на Геро.

Очаквам го да се появи с ярки дрехи, с джапанки или маркови маратонки, къси гащи, крещяща тениска... да се усмихне и да ми каже един виц! И после още много да говори, дори когато му кажа да млъкне, че имам работа. Жалко, че това може вече да се случи само в сънищата ми.

Сбогом, Геро!!! ❤

 И аз, а и всички, които те познаваха, и слушателите, които ти казваха Гери Младочев, с огромна любов ще се сещаме за теб: за момчето от морето, което изразяваше всичко с песен. Винаги най-хубавата! 

Да бъде лек и светъл пътят на душата ти!




Темите в предаването този понеделник:

Кръводаряването в България трябва да бъде регламентирано, а хората да бъдат стимулирани да станат кръводарители според оперния певец Иво Йорданов. Той е редовен кръводарител от 1998 година, когато навършва 18 години.

Отзвук от Осмата Национална среща на земеделските производители в България, провела се в Златни пясъци. Разговори със зърнопроизводители от Стражица и Великотърновско.

Как хората, които се занимават с чисто земеделие си помагат безплатно? Разказват собствениците на „Тревясалата ферма” от село Здравец. Защо раздаваха семена. Безплатно. За всеки, който пожелае да си вземе, да ги засади и да де грижи за растенията. Семената са събрани от нарочно и напълно осъзнато отгледани български сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя.

Пазарът на недвижими имоти във Варна в момента, коментар от брокера Мартин Сребров.

Ярък колорит и свежо наплъстени цветни маслени платна предлага на ценителите на изобразителното изкуство с най-новата си изложба художникът Георги Станчев – Гео. Той работи в широк спектър от стилове – импресионизъм, експресионизъм, кубизъм. Среща с него.

“Личностите, които промениха Варна“ – кои са те разказва  авторът Даниела Георгиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 17 април с Иван Барбов

Казват, че кафето ободрява и тонизира рано сутрин. Дори и с кафе обаче понякога на човек продължава да му се спи, но някак по-енергично. Ако искате да започнете деня с тонус и енергия, с усмивки и добро настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 17.04.24 в 05:54
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Мариела Димитрова

Три закона се променят по неблагоприятен за гражданите начин, алармираха граждански и екологични организации. Според екоактивистите, с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в три закона - за опазване на околната среда, за  насърчаване на инвестициите и за устройство на територията, се осигурява "бърза..

публикувано на 15.04.24 в 06:15

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение. Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

публикувано на 13.04.24 в 09:30
Chart

#759 ТОП 20 (12.04-19.04.2024)

публикувано на 12.04.24 в 19:21
Автор: Капка Кънева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 април със Светлана Вълкова

Илюстраторката Капка Кънева – гост на „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“ - проект на Варненската регионална библиотека Предстои второ издание на БУНА - Фестивалът за съвременно изкуство във Варна Лиза Боева и Ицко Финци представят радиолектория, свързана с Кафка JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the..

публикувано на 12.04.24 в 12:28