Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 10 февруари

ПО  ПЪРВИ  ПЕТЛИ

10 февруари 2020, понеделник

04.00 – 06.00 часа

РАДИО ВАРНА

Водещ: Ваня Славова

Напусна ни звукорежисьорът Герасим Старчев- Геро!

"По първи петли" от Варна загуби слънчевия почерк на музикалното си оформление. Загуби ритъма на сърцето. Геро умееше да хваща пулса на аудиторията, да предизвиква вълната на доброто настроение чрез песните, които избираше. И дори да накара хора в инвалидни колички да танцуват... Всички да мечтаят и да се почувстват добре в един различен райски свят, който с лекота създаваше в ефира.

Меломан по природа, с богатите си познания, и без завършена Консерватория, слагаше в малкия си джоб тези, които дълги години са учили много. Неговатата музикална култура бе на световно ниво, благодарение на плочите, които от ранно детство баща му като моряк носи от цял свят.  Можеше да намери подходяща мелодия за всяко мл (така наричаме записите, които излъчваме). И винаги пускаше най-точната. Защото кодът на нотите бе генетично заложен в кръвта му.

Импровизатор: в предаването в рамките на два часа понякога са звучали от родопски гайди до мексикански мариачи. В невероятна фонична симбиоза. Извън рамките и ограниченията, над нещата.

Шарен, цветен, пъстър, щедър, широко скроен като човек. Преди всичко Човек!

Няма думи, които да опишат вселената на Геро.

Очаквам го да се появи с ярки дрехи, с джапанки или маркови маратонки, къси гащи, крещяща тениска... да се усмихне и да ми каже един виц! И после още много да говори, дори когато му кажа да млъкне, че имам работа. Жалко, че това може вече да се случи само в сънищата ми.

Сбогом, Геро!!! ❤

 И аз, а и всички, които те познаваха, и слушателите, които ти казваха Гери Младочев, с огромна любов ще се сещаме за теб: за момчето от морето, което изразяваше всичко с песен. Винаги най-хубавата! 

Да бъде лек и светъл пътят на душата ти!




Темите в предаването този понеделник:

Кръводаряването в България трябва да бъде регламентирано, а хората да бъдат стимулирани да станат кръводарители според оперния певец Иво Йорданов. Той е редовен кръводарител от 1998 година, когато навършва 18 години.

Отзвук от Осмата Национална среща на земеделските производители в България, провела се в Златни пясъци. Разговори със зърнопроизводители от Стражица и Великотърновско.

Как хората, които се занимават с чисто земеделие си помагат безплатно? Разказват собствениците на „Тревясалата ферма” от село Здравец. Защо раздаваха семена. Безплатно. За всеки, който пожелае да си вземе, да ги засади и да де грижи за растенията. Семената са събрани от нарочно и напълно осъзнато отгледани български сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя.

Пазарът на недвижими имоти във Варна в момента, коментар от брокера Мартин Сребров.

Ярък колорит и свежо наплъстени цветни маслени платна предлага на ценителите на изобразителното изкуство с най-новата си изложба художникът Георги Станчев – Гео. Той работи в широк спектър от стилове – импресионизъм, експресионизъм, кубизъм. Среща с него.

“Личностите, които промениха Варна“ – кои са те разказва  авторът Даниела Георгиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#775 ТОП 20 (30.08-13.09.2024)

публикувано на 30.08.24 в 20:36

В „Гравитация нула“ на 30 август

„Гравитация нула“ – 30 август 2024 година с Мартин Николов -   32 Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ – финалът. Разговори с Момчил Карамитев, председател на журито, актрисата Жана Яковлева и режисьора Васил Барков; -   Постановката "Последното изкушение на Христос" от Никос Казандзакис на варненска сцена; -..

публикувано на 30.08.24 в 13:27

"Новият ден" на 30 август

От понеделник – 2 септември, Здравната каса ще уведомява с смс и по Вайбър пациентите със скъпи лекарства за хронични или редки болести и за изписаните им рецепти и одобрени протоколи, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия.  Мярката засяга около 700 - 800 000 хиляди пациенти. Към съобщенията няма да има прикачени файлове..

публикувано на 30.08.24 в 06:05
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 29 август с Валерия Василева

Днешната сесия на Общински съвет - Варна – акцентите, въпроси и отговори от кметската администрация. Ипотечен кредит за строителство или покупка на сглобяема къща - възможно ли е и при какви условия? В рубрика „Свидетелства от Варна“ – режисьорът Цветан Цветков. Интервю с д-р Христо Кузов от отдел „Археология“ в РИМ – Варна за..

публикувано на 29.08.24 в 13:55
Варна, Морската градина

НА СВЕТЛО на 28 август с Валерия Василева

Професионалните организации на туроператорите и турагентите не са съгласни с проекта за изменение на Закона за туризма в частта за създаването на т.нар. гаранционен фонд - интервю с Одисей Спасов, председател на БАТА. Заместник-кметът на Община Варна Христо Рафаилов за мерките за подобряване на чистотата и сметосъбирането във Варна от септември. В..

публикувано на 28.08.24 в 13:55
Родопите през лятото

НА СВЕТЛО на 27 август с Валерия Василева

Днес се навършват 55 години от обявяването на Шабла за град, интервю с кмета на общината Мариян Жечев. Тема с продължение: контролът върху чистотата в обществените пространства във Варна, опитът в район "Аспарухово". В рубриката „Свидетелства от Варна“ с Любомир Кутин - спомен за маестро Марин Чонев. Във Варна близо 30 деца..

публикувано на 27.08.24 в 13:55

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 26 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME). Разговор с Alan Clark и Danny Cummings от DIRE STRAITS LEGACY. Тихомир Маринов за седмия "September Sun" (6-7 септември, Добрич). Разговор с Николо Коцев от КИКИМОРА. В предаването ще звучи музика на: JEREMY?, ZAVERA,..

публикувано на 26.08.24 в 14:25