Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то психодрама и колко е важно да даваме израз на емоциите си

Психодрама - това е начин за справяне с проблемите, емоциите и вътрешната същност на човека чрез преживяване. Така ни описва с няколко думи трудната материя Лидия Йорданова, президент на Балканската асоциация по психодрама, социометрия и групова психотерапия. 

Асоциацията е създадена в началото на 2020-а година. Нейната цел е да обедини усилията и работата на психодрама терапевти от балканските страни в развитието на метода психодрама и приложението му както в терапевтичната работа, така и в сфери като образование, тренинги, работа с травма и др. Учредителите са от България, Турция, Украйна и Албания. Вече има и нови членове от България и Северна Македония. 

Асоциацията се ражда след организирането на Първата Балканска конференция по психодрама, социодрама и действени методи в образованието "Пипи Дългото чорапче и съвременния свят", която се проведе от 3 до 6 юли 2019 г. във Варна. 

ецата са тези, които най-много преживяват всичко, което се случва около тях. При тях работата с тази вътрешна същност е важна. Психодрамата е изключително подходящ метод за работа с деца. В световен мащаб работата с методите на психодрамата при децата не е особено популярна. Именно затова идеята беше да съберем хора, които работят по този метод", подчерта Лидия Йорданова:




Членовете на асоциацията вече подготвят втората голяма конференция, както и разнообразни събития, свързани с психодрама, социометрия и групова психотерапия. В плановете на Асоциацията е Международна конференция в началото на септември в Скопие на тема "Работа с травмата на балканските народи", както и 4-модулно събитие на тема "Пътят на Морено" във връзка със 100-годишнината от създаването на психодрамата. 

Асоциацията в момента набира своята членска маса. 

 БАПСГП е и сред първите  организации, които предложиха напълно безплатна психологична подкрепа под формата на виртуални групи за споделяне и подкрепа. Групите се срещат всяка седмица.

"Всеки, който има нужда от емоционална подкрепа, може да ни открие във Фейсбук или на нашия сайт. В тези групи абсолютно доброволно участват специалисти, и то много добри. Групите на български език се събират всяка сряда от 17 часа", обясни от своя страна Даниела Тахирова, член на Асоциацията:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56
Светлината на лятото

НА СВЕТЛО на 9 юли с Валерия Василева

Как може да бъде подобрена превенцията на дискриминация на пазара на труда и каква е ролята на Комисията за защита от дискриминация? Дизайнери, фирми и инвеститори ще се срещнат за първи път във Варна, за да обсъждат тенденциите в обзавеждането на ваканционните имоти. Лятото на един шотландец във варненското село Куманово. Репортаж..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 8 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE). Представяне на новия албум на DECEPTION "Never Ending Nightmare" – разговор с Венелин Крушовски. Явор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) и Виктор Георгиев (екс-TURN THE PAGE) за дебютния сингъл на SINFIN "Лято". Концерта на CAVALERA (15 юли,..

публикувано на 08.07.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 8 юли със Светлана Вълкова

Във Варна се появи черна чайка, търсят й име Как да сме разумни при резервиране на почивка и по какъв начин да търсим потребителските си права В арт салона на Радио Варна завърши 13-тият конкурс за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“ Пътят към варненската корабостроителница е в много лошо състояние от години..

публикувано на 08.07.24 в 13:22

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 8 юли

Как да процедираме при съмнения за ухапване от кърлеж и ако сме се заразили с Лаймска болест? От Варененската Здравна инспекция съветват хората да не се паникьосват, а след около 20 дни до месец да направят серологично изследване за наличие на борелия, която причинява това инфекциозно заболяване. Темата е породена от сведение, че на всеки 10 проби..

публикувано на 08.07.24 в 07:22
Дирижабъл, Атанас Хранов

По първи петли на 8 юли с Ваня Славова

В жегата на юли отново ще бъдем заедно, за да споделим времето между зората и изгрева и да посрещнем новия ден: 8-ми юли, обикновен, необикновен, в отпуск или работен, важното е да бъде изпълнен с енергията на лятото. Топли ефирни поздрави от екипа от второ студио на Радио Варна: Ваня Славова пред микрофона и Милица Панайотова зад..

публикувано на 07.07.24 в 10:59

"Джем сешън" на плажа: Епизод 1

Радио Варна и клуб Menthol си подават ръка за две специални издания на обедното музикално предаване "Джем сешън" от варненския плаж! На 4 юли 2024 г. се състоя първото от тях, в което младите варненски вокалисти Моника Парушева , Ивета Тодорова и Иван Славов представиха песни от българската и световната сцена заедно с утвърдените музиканти..

публикувано на 06.07.24 в 16:51